ΣΔΙΠ: Επιστολή προς τη Ρένα Δούρου και τον Θωμά Ρούσση

Αξιότιμοι Κυρία και Κύριε,

Η χθεσινή τραγωδία, στον Άγιο Ανδρέα – Μάτι – Νέα Μάκρη, πέρα από την βαθιά οδύνη για την απώλεια ανθρώπινων ζωών, αποτελεί ένα ακόμα προειδοποιητικό μήνυμα σαν αυτό που ζήσαμε πέρσι στον Κάλαμο, για το τι μπορεί να συμβεί στους πρόποδες της Πάρνηθας και στην περιοχή των Αφιδνών / Ιπποκρατείου Πολιτείας, όταν έχουμε έντονα καιρικά φαινόμενα.

Η κατάσταση στην περιοχή αυτή την στιγμή είναι άκρως επικίνδυνη για μια σειρά λόγους, μερικοί από τους οποίους είναι:

 1. H ανυπαρξία δασικής φροντίδας και καθαρισμού του δάσους, του πρασίνου εντός του οικισμού, ακόμα και των δασικών και επαρχιακών οδών, με αποτέλεσμα την συσσώρευση καύσιμης ύλης
 2. Η γειτνίαση του πρασίνου και του οικισμού με τον εθνικό δρυμό Πάρνηθας και του δάσους του Αμαλιείου.
 3. Η ανυπαρξία αντιπυρικών ζωνών στην ευρύτερη περιοχή (Μαλακάσας, Αφιδνών, Ιπποκράτειου Πολιτείας).
 4. Η τρωτότητα της περιοχής σε ανέμους βορείων κατευθύνσεων.

Τα παραπάνω – μεταξύ άλλων – έχουν επαρκώς τεκμηριωθεί σε μελέτες από επιστήμονες, στις μελέτες των όμορων Δασαρχείων αλλά και στην πρόσφατη μελέτη αντιπυρικής προστασίας της Ιπποκρατείου Πολιτείας που εκπόνησε η κα Α. Κοροβέση σχετικά με το πράσινο της περιοχής του κτήματος της Αγίας Τριάδας, τον καθαρισμό και την προστασία του.

Μια πυρκαγιά η οποία θα ξεκινούσε από τα βόρεια (Μαλακάσα, Άγιο Μερκούριο) ή τα ανατολικά (Αφίδνες, Δροσοπηγή) με ανέμους 5-6 μποφόρ, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα επιφέρει βιβλική καταστροφή όχι μόνο στην περιοχή αλλά σε ολόκληρη την βόρεια πλευρά της Πάρνηθας, έναν από τους τελευταίους δασικούς όγκους της Αττικής.  Χωρίς καμία δόση υπερβολής, ένα σενάριο θέτει σε άμεσο κίνδυνο ολικής καταστροφής, περισσότερες από 800 κατοικίες στις περιοχές Δροσοπηγής,Αφιδνών, Αγίας Τριάδας, και περισσότερα από 22.000 στρέμματα δασικήςβλάστησης. 

Δεν μπορούμε πλέον να ισχυριζόμαστε ότι δεν γνωρίζουμε τον κίνδυνο, αλλά και την αναγκαιότητα άμεσης δράσης ως προς την πρόληψη.  Σε οποιαδήποτε περίπτωση πυρκαγιάς στην περιοχή είναι επίσης βέβαιο ότι οι όμορες δυνάμεις πολιτικής προστασίας δεν θα έχουν τον χρόνο άμεσης επέμβασης (εντός των πρώτων 5 λεπτών).  Η μόνη ομάδα που πιθανά θα μπορούσε να επέμβει με τα μέσα που διαθέτει είναι η ΜΑΚΙΠ προς βόρεια και ο ΣΠΑΠ από νότια και δυτικά.

Όλα τα παραπάνω συνηγορούν για την υπέρβαση όποιων μικροπολιτικών ή άλλων άνομων συμφερόντων στην περιοχή, αλλά και για άμεσες πρωτοβουλίες πριν το επόμενο μελτέμι. Ενδεικτικά προτείνουμε τις παρακάτω ενέργειες ως ελάχιστες και οι οποίες πρέπει να ενταχθούν στην γενικότερη στρατηγική πρόληψης και προστασίας στην περιοχή:

 1.  Ο άμεσος καθαρισμός των κύριων και δευτερευουσών οδών στις περιοχές της Αγίας Τριάδας και Δροσοπηγής.  Οι δρόμοι έχουν καλυφθεί από στρώμα πευκοβελονών που στροβιλίζονται στον δυνατό άνεμο και δημιουργούν άμεσο κίνδυνο ανάφλεξης.
 1.     Η άμεση δέσμευση και  χρήση του νέου εργαλείου – από δωρεά –  του Δήμου για τον καθαρισμό του πρανούς των οδών της περιοχής Αγίας Τριάδας, Αφιδνών καθώς η βλάστηση τα ξερά χόρτα, και νέα πεύκα (τα οποία ανέρχονται σε περιπτώσεις έως  και δύο μέτρα σε ύψος)  έχουν πλέον εισχωρήσει έως και 2 μέτρα εντός της οδού με αποτέλεσμα να καθιστούν ακόμα και την κυκλοφορία οχημάτων δυσχερή.
 1. Ο άμεσος καθαρισμός από κομμένα πεύκα που άφησε η ΔΕΔΔΗΕ στα πρανή κεντρικών οδών, τα οποία αποτελούν εύφλεκτη ύλη.
 1. Ο καθαρισμός και αποψίλωση των κοινόχρηστων χώρων στην Αγία Τριάδα, Δροσοπηγή καθώς υπάρχει μεγάλη ποσότητα συσσωρευμένης βιομάζας.
 1.    Η ενίσχυση της επιχειρησιακής μονάδας ΜΑΚΙΠ  με δύο άτομα, στα πλαίσια του προϋπολογισμού του Δήμου, για την κάλυψη 2 πρωινών βαρδιών περιπολίας στην ευρύτερη περιοχή.
 1.    Η άμεση επίλυση των δύο μικροπροβλημάτων που σχετίζονται με τη γεώτρηση Κατσιμιδίου, (διακοπή του Η/Ζ, καθώς και συντήρηση της βάνας κατεύθυνσης της γεώτρησης), γιατί ως έχουν αυτή τη στιγμή δεν θα υπάρχει νερό στους κρουνούς πυρόσβεσης.Το θέμα επιλαμβάνεται εξ ονόματος του Δημάρχου, το μέλος της Δημοτικής Κοινότητας Αφιδνών κ. Γ. Μπέλλος, ο οποίος είναι ενήμερος από μηνός.
 1.  Η άμεση προώθηση της μελέτης αντιπυρικής προστασίας της Ιπποκρατείου Πολιτείας της κας Α. Κοροβέση στην περιφέρεια για την κατανομή κονδυλιών στον Δήμο, για τον καθαρισμό και διατήρηση του πρασίνου στην περιοχή. Σημειωτέων ότι οι σχετικές ενέργειες παραμένουν στάσιμες από τον Απρίλιο του 2018, παρ’ όλο που πληρώθηκαν χρήματα από τους πολίτες/κατοίκους για την επίσπευση της διαδικασίας.

Δήμαρχε, 

η κατάσταση είναι εξόχως κρίσιμη για να καθυστερήσει. Γνωρίζετε άλλωστε ότι το κάθε ευρώ επένδυσης στην πρόληψη μεταφράζεται σε 22 ευρώ που θα κληθούμε να πληρώσουμε σε περίπτωση αποκατάστασης, εξαιρώντας τις απώλειες περιουσίας, πρασίνου, πανίδας, αλλά κυρίως ανθρώπινων ζωών.  Οι κάτοικοι αγωνιούν και οι ενέργειές σας θα καθορίσουν το μέλλον.

Αναμένοντας τις ενέργειες σας είμαστε στην διάθεσή σας ώστε να συνδράμουμε στην συνολική προσπάθεια.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                     Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΚΩΝ. Α. ΚΡΑΒΒΑΡΙΤΗΣ                                   ΠΑΝ. Α. ΠΑΝΤΟΣ