ΣΔΙΠ: Ξενάγηση στα πρώην θερινά ανάκτορα του κτήματος Τατοΐου

  1. Πως συνδέεται το κτήμα Τατοϊου με τον πατέρα της ψυχολογίας Σίγμουντ Φρόιντ;
  2. Πως βγήκε η φράση «στο Πι και Φι»;
  3. Τι γίνεται σήμερα με τα θερινά βασιλικά ανάκτορα;
  4. Ποια βασίλισσα φρόντιζε η ίδια τους τραυματίες στην κλινική των ανακτόρων;
  5. Πως έφυγε ο τέως Βασιλέας Κωνσταντίνος και ποια ήταν τα γεγονότα κατά την κατάλυση της δημοκρατίας από την Χούντα;
  6. Σε ποιόν ανήκει το κτήμα Τατοϊου και πως πήρε το όνομα του;
  7. Υπήρχε ξενοδοχείο στα βασιλικά κτήματα;
  8. Ποια είναι η τύχη της χρυσοποίκιλτης άμαξας και 15 ακόμα οχημάτων του τέως Βασιλέα;
  9. Eίχε home-sinema το θερινό παλάτι;

Απαντήσεις σε αυτές, και άλλες 100 ερωτήσεις, για την ιστορία της νεότερης Ελλάδας από το 1821 έως σήμερα είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν 70+ κάτοικοι της «Ιπποκράτειου Πολιτείας» αλλά και πολλοί επισκέπτες από την Αθήνα, στην ξενάγηση των πρώην θερινών Ανακτόρων.

Ήταν μια όμορφη μέρα, η οποία βοηθούσε τον περίπατο μέσα σε μια υπέροχη φύση με οργιώδη βλάστηση, αλλά και το βασιλικό θυρεό να ξεπηδά ανάμεσα στο πράσινο, αντιστεκόμενος στην φθορά του χρόνου αλλά και στην απραξία των 7 διαφορετικών φορέων που διαχειρίζονται την τύχη του.

Την ιστορία του σημαντικότερο ίσως μνημείου της νεότερης της Ελλάδας στα βόρεια προάστεια, καθώς και τις προσπάθειες διάσωσης και ανάδειξής του, μας εξήγησε με τον ποιο εύγλωττο τρόπο ο ακούραστος Βασίλης Κουτσαυλής, πρόεδρος της ομάδας «Φίλοι διάσωσης του κτήματος Τατοίου».

Ταυτόχρονα περιηγηθήκαμε στους χώρους του κτήματος ενημερωθήκαμε για την λειτουργία των 40 και πλέον κτηρίων, καθώς και της πολυσχιδούς δραστηριότητας του, όπου κατά την λειτουργία του έβρισκαν εργασία περίπου 200 υπάλληλοι.  Υπέροχο περιβάλλον, όμορφη βόλτα μέσα σε μια υπέροχη φύση, και ιστορικές μνήμες να ζωντανεύουν στα μάτια μας, δημιουργώντας ταυτόχρονα ένα σφίξιμο στο στομάχι για την εγκατάλειψη από την Ελληνική πολιτεία.

Μείναμε με τις καλύτερες εντυπώσεις, και σίγουρα αξίζει η επανάληψή της επίσκεψης αλλά και η στήριξη των «Φίλων» ώστε να διασωθεί ότι έχει απομείνει.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες στην κ. Μαίρη Λαδοπούλου για την κοπιώδη προσπάθεια να οργανωθεί η επίσκεψη, και τον κ. Κουτσαυλή για πάθος του και την ασίγαστη φωνή του που μας ταξίδεψε στο παρελθόν.  Στο λεωφορείο του γυρισμού – παραχώρηση του Δήμου Ωρωπού – συμφωνήσαμε ότι θα το ξανακάνουμε.

https://ippokrateiospoliteia.blogspot.gr/2017/11/blog-post_13.html