Σεισμός-Παπαδόπουλος: «Μετά την Κρήτη αλλάζει το τοπίο στη χώρα-Μας προβληματίζει η Θήβα»

«Υπάρχει η περιοχή της Θήβας, η οποία από τις αρχές Ιουνίου βρίσκεται σε συνεχή διέγερση» είπε ο διευθυντής ερευνών σεισμολογίας του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου στο Αστεροσκοπείο Αθηνών…

Με αφορμή το μεγάλο σεισμό στο Αρκαλοχώρι της Κρήτης, που ταρακούνησε το πρωινό της Δευτέρας όλο το νησί και άφησε πίσω του έναν νεκρό, ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος, είπε στο ΑΝΤ1: «Δε σας κρύβω ότι η περίπτωση της Θήβας εξετάστηκε και αυτή μαζί με του Αρκαλοχωρίου, στην έκτακτη συνεδρίαση επιτροπής σεισμικού κινδύνου στις 21 Ιουλίου. Νομίζω λοιπόν ότι και η περιοχή αυτή χρειάζεται πολύ μεγάλη προσοχή»…

Ο σεισμός της Κρήτης έγραψε ιστορία

Για το σεισμό που έγινε στην Κρήτη, είπε ότι «ο σεισμός αυτός έγραψε μεγάλη ιστορία. Είναι η πρώτη φορά από την ενόργανη περίοδο της σεισμολογίας, δηλαδή από το 1900 και μετά που καταγράφεται επάνω στο νησί της Κρήτης ισχυρός σεισμός τέτοιου μεγέθους.

Όλοι νομίζαμε και δημιουργήθηκε ένας μύθος, ότι η Κρήτη κινδυνεύει μόνο από τους υποθαλάσσιους σεισμούς. Αυτό άλλαξε».

Και ο κύριος Παπαδόπουλος συμπλήρωσε με νόημα: «Και το γενικεύω: Από εδώ και πέρα αλλάζει το τοπίο για το σεισμικό κίνδυνο στη χώρα. Σε κάθε γωνιά της χώρας μας, από εδώ και πέρα θα υποψιαζόμαστε ότι μπορεί να γίνει σεισμός ισχυρός, έστω και αν δε γνωρίζουμε τα ρήγματα της περιοχής».

Αυτό όπως είπε, σημαίνει πρακτικά νέους κανόνες για την ασφάλεια των κτιρίων αλλά και αλλαγές στην προετοιμασία των πολιτών για ένα σεισμό…

Αγωνιούν οι κάτοικοι στην Κρήτη

Την ίδια ώρα, οι άνθρωποι που δοκιμάστηκαν από τα ρίχτερ στην Κρήτη, περνούν δύσκολες ώρες. Κάποιοι δε μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους λόγω των ζημιών ενώ μεγάλη είναι η αγωνία και λόγω των μετασεισμών.

Στις 14.00 το μεσημέρι της Δευτέρας, ένας τέτοιος μετασεισμός έφτασε τα 4,8 ρίχτερ και αναστάτωσε για ακόμα μια φορά το νησί.

2.500 σκηνές θα στηθούν στο νησί -οι 300 άμεσα- όπως ανακοίνωσε το μεσημέρι της Δευτέρας ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης που πήγε στο Αρκαλοχώρι.

Ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι μαζί με τον δήμαρχο και τον περιφερειάρχη και όλη την ομάδα των τοπικών αρχόντων αποφάσισαν να στηθούν σκηνές που θα έχουν τη δυνατότητα να φιλοξενήσουν 2.500 ανθρώπους από το πρώτο κιόλας βράδυ, της Δευτέρας.

Επίσης, από τις πρώτες ώρες άρχισαν επαφές για να βρεθούν ξενοδοχειακές μονάδες, καθώς δεν μπορεί κανείς να πει με βεβαιότητα πόσο καιρό θα χρειαστεί οι άνθρωποι να μείνουν μακριά από τα σπίτια τους.

newsit.gr