Σε αδιέξοδο οδηγείται το συμβούλιο πολιτικών αρχηγών

28.11.2015

Το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών θα συνεδριάσει σήμερα με στόχο τη συγκρότηση διακομματικών επιτροπών για το ζήτημα της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης. Πρόκειται για ένα καινοφανές εγχείρημα το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, θα ζητήσει ο πρωθυπουργός από τις πολιτικές δυνάμεις   παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας για να μην υπάρξει πλήρες ναυάγιο.

Ο κ Τσίπρας μετά τις διερευνητικές επαφές με τους πολιτικούς αρχηγούς αντελήφθη ότι δεν πρόκειται να λάβει λευκή επιταγή κι αναζητά εναγωνίως διέξοδο στα αδιέξοδα τα οποία ο ίδιος δημιούργησε με τις επιλογές του το καλοκαίρι.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Mega, ο Αλέξης Τσίπρας θα προτείνει ο καθηγητής Σάββας Ρομπόλης να τεθεί επικεφαλής στη διακομματική για το ασφαλιστικό, η οποία θα έχει ως έργο να μελετήσει τις προτάσεις όλων των πλευρών και μέχρι τις 18 Δεκεμβρίου να βγάλει ένα πόρισμα που θα γίνει δεκτό από τα κόμματα προκειμένου η ασφαλιστική μεταρρύθμιση να ψηφιστεί από τη Βουλή πριν από τα Χριστούγεννα.

Για την αναθεώρηση του Συντάγματος, ο κ. Τσίπρας θα προτείνει η διακομματική που θα συγκροτηθεί να έχει ορίζοντα τον Φεβρουάριο του 2016 και επικεφαλής έναν συνταγματολόγο κύρους.

Ειδικά για το ασφαλιστικό, κυβερνητικές πηγές τόνιζαν το βράδυ της Παρασκευής ότι στόχος είναι να μην γίνει καμία μείωση στις κύριες συντάξεις και γύρω από την θέση αυτή θα επιδιώξει μια ενιαία θέση από τα κόμματα.

Τόνιζαν, επιπλέον, ότι οι συνεχείς μειώσεις τα τελευταία χρόνια δεν έχουν φέρει κανένα αποτέλεσμα και πως επομένως, αντί για παραμετρικές παρεμβάσεις χρειάζεται μια δομική μεταρρύθμιση που θα διασφαλίζει την βιωσιμότητα του ασφαλιστικού με εξορθολογισμό και κοινωνική δικαιοσύνη.

Το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλο, είναι προγραμματισμένο για τις 12 το μεσημέρι του Σαββάτου με την ατζέντα να αφορά το προσφυγικό, τη Σύνοδο ΕΕ-Τουρκίας, το Ασφαλιστικό και τη συνταγματική αναθεώρηση.

«Ο πρωθυπουργός διευκρίνισε στους πολιτικούς αρχηγούς ότι δεν θέτει ως προαπαιτούμενο την συναίνεση, αλλά αυτό που επιδιώκει καταρχάς είναι ο συντεταγμένος Εθνικός Διάλογος, η καταγραφή των απόψεων και, βεβαίως, η σύνθεση, εφόσον διαπιστωθεί ότι κάτι τέτοιο είναι εφικτό» ανάφερε το πρωθυπουργικό γραφείο για τις τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε την Παρασκευή ο Αλέξης Τσίπρας με με τους αρχηγούς της Νέας Δημοκρατίας κ. Πλακιωτάκη, του ΚΚΕ κ. Κουτσούμπα, του ΠΑΣΟΚ κ. Γεννηματά, του Ποταμιού κ. Θεοδωράκη και της Ένωσης Κεντρώων κ. Λεβέντη, καλώντας τους επισήμως στο συμβούλιο των αρχηγών.

Το κλίμα που επικράτησε στα τηλεφωνήματα, όσο και οι δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών μετά την επικοινωνία που είχαν με τον πρωθυπουργό, δεν επιτρέπουν αισιοδοξία για επιτυχή κατάληξη του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών.