Σε ασυμφωνία κατέληξε η Σύσκεψη Πολιτικών Αρχηγών – Τι δήλωσαν οι αρχηγοί

28.11.2015

Συμφώνησαν ότι διαφωνούν οι πολιτικοί αρχηγοί για το ασφαλιστικό, μετά από μια μαραθώνια σύσκεψη έξι ωρών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Πρ. Παυλόπουλο, με την κάθε πολιτική δύναμη να διατυπώνει  και διαφορετική άποψη.

Για το προσφυγικό φαίνεται πως υπάρχει σύγκλιση σε ορισμένα σημεία, επί των οποίων αναμένεται ανακοινωθέν της Προεδρίας της Δημοκρατίας.

Συμφωνία υπάρχει επίσης για αλλαγές που πρέπει να προωθηθούν στο πλαίσιο της συνταγματικής αναθεώρησης, καθώς και για αλλαγή του εκλογικού νόμου επί το αναλογικότερο, με ενστάσεις από πλευράς της Νέας Δημοκρατίας.

Η σύσκεψη που ξεκίνησε με αντεγκλήσεις των συνεργατών των πολιτικών αρχηγών μετά την προσπάθεια της κας Γεροβασίλη να ενημερώσει τους δημοσιογράφους και την έντονη αντίδραση του κ. Γ. Κουμουτσάκου αποδείχτηκε ότι ούτε καλά προετοιμασμένη ήταν αλλά ούτε και διάθεση μετά την ανοίκεια επί μήνες συμπεριφορά του κ Τσίπρα σε βάρος των κομμάτων της αντιπολίτευσης να συναινέσουν στις προτάσεις της κυβέρνησης.

Είναι φανερό ότι ο κ. Τσίπρας επιχείρησε να σύρει τους πολιτικούς αρχηγούς στις θέσεις του και να τους καταστήσει συνυπεύθυνους των κυβερνητικών αποφάσεων.

Οι δηλώσεις των αρχηγών

 Πυρά Καμμένου σε ΝΔ-ΠΑΣΟΚ για τα σημεία μη συμφωνίας  

Πρώτος εξήλθε από τη σύσκεψη ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος, ο οποίος κατηγόρησε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, λέγοντας: «Δυστυχώς η συμμαχία Σαμαρά – Βενιζέλου οδήγησε πάλι στη διαφοροποίηση των δύο κομμάτων πρώην εταίρων» σε σχέση με τη θέση όλων των άλλων πολιτικών αρχηγών.

Σχετικά με τη Συνταγματική Μεταρρύθμιση, σημείωσε ότι οι πολιτικοί αρχηγοί συμφώνησαν στις αλλαγές που πρέπει να γίνουν άμεσα, όπως ο νόμος περί ευθύνης υπουργών. Πρόσθεσε ότι αποφασίστηκε η αλλαγή του εκλογικού νόμου επί το αναλογικότερο με διαφωνία σε αυτό το σημείο της ΝΔ.

Όσον αφορά την προσφυγική κρίση, ο κ. Καμμένος σημείωσε ότι μέχρι τις 17:30 υπήρχε απόλυτη συμφωνία. Τελικά οι πολιτικοί αρχηγοί -με εξαίρεση τη Νέα Δημοκρατία όπου, όπως είπε, «επικράτησαν οι υποψήφιοι που προέρχονται από την ομάδα Σαμαρά και το ΛΑΟΣ»- συμφώνησαν σχετικά με τα αιτήματα της Ελλάδας προς την ΕΕ.

Λεβέντης: Εμείς ζητούσαμε οικουμενική, ο Τσίπρας ζητούσε αορίστως συναίνεση

Βγαίνοντας από το συμβούλιο πολιτικών αρχηγών, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων (ΕΚ) κατηγόρησε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ότι επιχειρεί να πιέσει τους δανειστές για το ασφαλιστικό μέσω του προσφυγικού: «Να τους δώσει ό,τι θέλουν στο προσφυγικό μήπως υπάρξει χαλάρωση στο ασφαλιστικό».

Ο ίδιος είπε ότι προσήλθε με τη θέση για οικουμενική κυβέρνηση, αλλά ο πρωθυπουργός «ζητούσε αορίστως συναίνεση».

Σε ερώτηση εάν θα δώσει στήριξη, απάντησε: «Τι στήριξη να παράσχω; Όση στήριξη και να παράσχω, αφού έχουν υπογράψει ότι η κρατική χρηματοδότηση δεν θα υπάρχει πια, και ότι μπορούν τα ταμεία αυτά θα δίνουν» είπε.

Θεοδωράκης: Πρέπει να πάμε στη Βουλή και να αντιμετωπίσουμε το ασφαλιστικό

«Πρέπει να πάμε στη Βουλή και να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα του ασφαλιστικού», τόνισε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης μετά το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν έγινε δεκτή η πρόταση να συσταθεί επιτροπή εμπειρογνωμόνων.

Ο ίδιος τόνισε ιδιαίτερα ότι μπορεί αυτή η Βουλή να αλλάξει τον εκλογικό νόμο, ενώ ξεκαθάρισε ότι το Ποτάμι δεν προτίθεται να συμμετάσχει σε μία κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ως τρίτος πόλος.

 Γεννηματά: Δεν υπάρχει περίπτωση να ψηφίσουμε μείωση των συντάξεων

Το ΠΑΣΟΚ δεν υπάρχει περίπτωση να ψηφίσει μείωση συντάξεων, δήλωσε η πρόεδρος του κόμματος Φώφη Γεννηματά, εξερχόμενη του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών. «Εάν δεν μπορεί να το χειριστεί ας το πει» σημείωσε και έστρεψε τα βέλη της εναντίον όσων «επιχειρούν σπέκουλα εναντίον μας».

«Ποτέ δεν θα γίνουμε συνεργοί σε τακτικισμούς και επικοινωνιακά κόλπα που δεν δίνουν λύσεις στα προβλήματα της χώρας» και έκανε λόγο για «προσπάθεια εμπαιγμού» του ελληνικού λαού.Η κ. Γεννηματά σημείωσε ότι δεν έγιναν δεκτές οι προτάσεις της κυβέρνησης για τη δημιουργία δύο επιτροπών, λέγοντας ότι με αυτόν τον τρόπο παρακάμπτεται η Βουλή.

Πλακιωτάκης: Η Κυβέρνηση ψάχνει σωσίβιο για τα δικά της αδιέξοδα

Επιτιθέμενος στην στάση της κυβέρνησης και λέγοντας πως βρίσκεται «αντιμέτωπη με τα αδιέξοδα της δικής της πολιτικής», ο μεταβατικός πρόεδρος της ΝΔ Γιάννης Πλακιωτάκης ανέφερε πως το κόμμα του δεν θα της προσφέρει «το σωσίβιο που ψάχνει».

«Προσήλθαμε με θεσμική συνέπεια αλλά και σοβαρές επιφυλάξεις για τις προθέσεις της κυβέρνησης, ήρθαμε για να ακούσουμε» είπε. «Η ΝΔ δεν πρόκειται να συμμετέχει σε επικοινωνιακά τεχνάσματα, η Βουλή είναι ο χώρος που συζητούνται όλα» είπε χαρακτηριστικά.

Κουτσούμπας: Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ αναζητά συνενόχους

Η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών «επιβεβαίωσε ότι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ αναζητά συνενόχους για να εφαρμόσει τα προαποφασισμένα αντιλαϊκά μέτρα, ειδικά σε ό,τι αφορά το ασφαλιστικό και τσακώνεται με τα άλλα κόμματα, που στήριξαν το μνημόνιο, για τον επιμερισμό της ευθύνης», σημειώνει σε δήλωσή του ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος δεν συμμετείχε στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών.