Σε βαθιά κρίση η Τουρκία μετά την καρατόμηση Νταβούτογλου

5.5.2016

Σε βαθιά πολιτική κρίση εισέρχεται η Τουρκία μετά την καρατόμηση του πρωθυπουργού της χώρας Αχμέτ Νταβούτογλου από τον «Σουλτάνο» Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος με την ήπια πολιτική του επιχείρησε να τον υποσκελίσει.

Η κίνηση αυτή του Τούρκου προέδρου ο οποίος πλέον καρατομεί με δημοκρατικό τρόπο κάθε έναν που θα βγει στην επιφάνεια έβγαλε ένα ακόμα τουβλάκι από το ετοιμόρροπο πύργο του Τζενκα, όπως πολλοί χαρακτηρίζουν την συμφωνία της Τουρκίας με την ΕΕ για το προσφυγικό.

Ο Νταβούτογλου ήταν αδιαμφισβήτητα ο Τούρκος πολιτικός που εμπιστευόταν περισσότερο ως εταίρο η ΕΕ κι αυτό δεν άρεσε στον σουλτάνο Ερντογάν. Τώρα στην Ευρώπη   η αποχώρησή του προκαλεί ανησυχίες και φόβους.

Ερντογάν-Νταβούτογλου επιμένουν ότι η απόφαση να παραιτηθεί ήταν αποκλειστικά του τελευταίου, ωστόσο, όλοι γνωρίζουν ότι η απομάκρυνσή του από τη θέση του πρωθυπουργού ήταν απλά μια ακόμη κίνηση του Τούρκου Προέδρου για να εδραιώσει την εξουσία του.

Σοβαρές συνέπειες στη συμφωνία για το προσφυγικό

Αξιωματούχοι της ΕΕ σήμερα, όπως αναφέρει το Politico.eu, προσπαθούν ακόμη να αποκωδικοποιήσουν την κατάσταση, αν και όπως επισημαίνει ο γνωστός ιστότοπος, είναι σαφές ότι η πολιτική αστάθεια στην Τουρκιά θα έχει σοβαρές συνέπειες στις σχέσεις μεταξύ Βρυξελλών και Αγκυρας, ιδίως σε ότι αφορά στην αμφιλεγόμενη συμφωνία για την ανακοπή των προσφυγικών ροών προς την Ευρώπη.

Οι φόβοι της Ευρώπης

Η μεγάλος φόβος τώρα της Ευρώπης είναι το ενδεχόμενο ο μετριοπαθής Νταβούτογλου να αντικατασταθεί από κάποιον κολλητό του Ερντογάν, που θα κάνει ακόμη δυσκολότερη την εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι η συμφωνία με την Τουρκία είναι η μόνη ρεαλιστική επιλογή για να περιοριστούν οι προσφυγικές ροές, προσθέτοντας ότι  παρά τις επιπλοκές στην εφαρμογή της, ο Νταβούτογλου υπήρξε ένας αξιόπιστος εταίρος.

«Οταν μιλάμε με τον Νταβούτογλου, οι τουρκικές θέσεις είναι μετρημένες και λογικές», τονίζει Ευρωπαίος αξιωματούχος που έχει εμπλακεί στη συμφωνία μιλώντας στο Politico.eu. «Αλλά μετά ο Ερντογάν και οι άνθρωποί του, προβοκάρουν».

Άγνωστο τι θα γίνει με τη βίζα

Η αλλαγή στην τουρκική πρωθυπουργία είναι επίσης πιθανό να περιπλέξει το σχέδιο για την κατάργηση της βίζας στα ταξίδια Τούρκων στην Ευρώπη, που αποτελεί βασική πτυχή της συμφωνίας με την ΕΕ για το προσφυγικό.

Πλήγμα για την Μέρκελ

Επίσης, η αποχώρηση Νταβούτογλου είναι ένα ιδιαίτερο πλήγμα για την Ανγκελα Μέρκελ, η οποία έχει δαπανήσει χρόνο στην προσπάθειά της να ρίξει γέφυρες και να οικοδομήσει σχέσεις εμπιστοσύνης μαζί του. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Γερμανίδα καγκελάριος συναντήθηκε αρκετές φορές με τον Νταβούτογλου από το περασμένο Φθινόπωρο έως τώρα, προκειμένου να συμφωνήσουν στις λεπτομέρειες της συμφωνίας για τους πρόσφυγες, ενώ έχει μεσολαβήσει και σε άλλους Ευρωπαίους ηγέτες για να τον εμπιστευτούν.

Οι σχέσεις Μέρκελ-Ερντογάν είναι ταραγμένες από το 2005, όταν εκείνη δήλωσε αντίθετη με την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ. Ετσι, με τον Νταβούτογλου να βγαίνει από το κάδρο, η Γερμανία μένει χωρίς να έχει έναν άνθρωπο να εμπιστεύεται στην τουρκική κυβέρνηση.

Τα πράγματα γίνονται πολύ χειρότερα αν σκεφθεί κανείς ότι και πριν την καθαίρεση Νταβούτογλου, αξιωματούχοι της ΕΕ εξέφραζαν την ανησυχία τους σχετικά με την πολιτική κατάσταση στην Τουρκία. Οι ανησυχίες τους εκφράστηκαν και κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Κολεγίου των Επιτρόπων την Τετάρτη όταν και προωθήθηκε η απόφαση για την κατάργηση της βίζας.

Μάλιστα, πηγή της ΕΕ μιλώντας στο Politico.eu, ανέφερε ότι οι Επίτροποι έλαβαν την απόφασή τους έχοντας υπόψη τους σαν εταίρο στη συμφωνία Ευρώπης-Τουρκίας τον Νταβούτογλου και δεν ξέρουν κατά πόσο αυτή η απόφαση θα ήταν ίδια αν ο Τούρκος πρωθυπουργός δεν έπειθε ότι η Τουρκία θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της.

Μέτωπα

Στην παρούσα φάση η Τουρκία έχει ανοίξει πολλά μέτωπα καθώς οι σχέσεις τόσο με τις ΗΠΑ όσο και τη Ρωσία είναι τεταμένες. Πρόβλημα έχει και στα Νόιτοανατολικά με τους Κούρδους όπου ο πόλεμος μαίνεται και οι απώλειες και από τις δύο πλευρές είναι πολλές.

Αλλά και οι σχέσεις της με το Ισραήλ και τη Συρία βρίσκονται σε τεντωμένο σχοινί.

Κανείς δεν γνωρίζει τι θα συμβεί το επόμενο διάστημα και τι θα πράξει ο Ερντογάν αλλά σε κάθε περίπτωση τα μέτωπα είναι πολλά και δεν κλείνουν εύκολα. Ένα είναι γεγονός οι παραχωρήσεις της ΕΕ στην Τουρκία αποδεικνύονται λάθος, ενώ ο ευρωπαϊκός της προσανατολισμός απομακρύνεται.