Σε δύσκολο σταυροδρόμι η κυβέρνηση-Πιθανή η συγκρότηση κυβέρνησης ευρύτερης αποδοχής

21.11.2015

Η κυβέρνηση βρίσκεται μπροστά σε Συμπληγάδες μετά την ισχνή πλειοψηφία που διαθέτει στη Βουλή κι έχοντας να ψηφίσει το νέο ασφαλιστικό νόμο, ο οποίος θα καθορίσει το μέλλον εκατομμυρίων Ελλήνων τις επόμενες   δεκαετίες αλλά κι ένα σκληρό προϋπολογισμό που δεν δίνει αναπτυξιακή προοπτική.

Το Μέγαρο Μαξίμου με διαρροές επιχειρεί να αμβλύνει τις εντυπώσεις και σε κάθε τόνο υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση διαθέτει ισχυρή πλειοψηφία και μπορεί να συνεχίσει να κυβερνάει για μακρό χρονικό διάστημα.

Η αλήθεια είναι ότι μπορεί οι 153 βουλευτές να της δίνουν τη προνομία να ισχυρίζεται ότι αντέχει αλλά τα δύσκολα είναι μπροστά και, πλέον ,κανείς δεν την θεωρεί «αριστερή». Καθημερινά οι ψηφοφόροι της την εγκαταλείπουν απογοητευμένοι και η κοινωνία μοιάζει με καζάνι που βράζει.

Κύκλοι της Προεδρίας της Δημοκρατίας διέρρεαν σήμερα ότι θα πρέπει να αποκλείονται σενάρια νέων εκλογών με το σκεπτικό ότι η χώρα δεν τις αντέχει. «Είναι αδιανόητο να γίνεται λόγος για εκλογές ή άλλες εξελίξεις που θα έθεταν σε κίνδυνο την κυβερνητική σταθερότητα» ανέφεραν κύκλοι του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου στην πρωινή εκπομπή του MEGA.

Συγκεκριμένα οι κύκλοι της Προεδρίας τόνιζαν ότι «Τώρα που η χώρα, μετά την εκπλήρωση των υποχρεώσεων της, δικαιούται να διεκδικεί από τους εταίρους της σημαντικά πράγματα, όπως είναι ιδίως η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και η ελάφρυνση χρέους, είναι αδιανόητο να γίνεται λόγος για εκλογές ή άλλες εξελίξεις που θα έθεταν σε κίνδυνο την κυβερνητική σταθερότητα. Η χώρα τουλάχιστον έως το τέλος του 2016 πρέπει να προχωρήσει ομαλά και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας θα κάνει ό, τι αρμόζει στο πλαίσιο του ρυθμιστικού του ρόλου».

Η παρέμβαση του κ Παυλόπουλου ήρθε λίγα λεπτά μετά τις δηλώσεις του Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ Δ Παπαδημούλη ο οποίος «Αυτή τη στιγμή που ενισχύεται η αβεβαιότητα στη διεθνή σκηνή από τις τρομοκρατικές επιθέσεις και από την έξαρση του προσφυγικού, στην Ελλάδα επιβάλλεται πολιτική σταθερότητα, ήπιο πολιτικό κλίμα και η μέγιστη δυνατή προσπάθεια συνεννόησης- παρά τις διαφορές μας- όλων των κοινοβουλευτικών δυνάμεων που πιστεύουν στη δημοκρατία. Εξαιρώ τη Χρυσή Αυγή» δήλωσε ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης στον Realfm 97,8.

Και πρόσθεσε «Σενάρια αποσταθεροποίησης αυτή την ώρα μπορεί να εξυπηρετούν μικροπολιτικά συμφέροντα ή μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, αλλά δεν βλάπτουν τον ΣΥΡΙΖΑ, βλάπτουν τη χώρα και καλώς νοούμενο δημόσιο συμφέρον. Επιχειρείται να καλλιεργηθούν σενάρια αποσταθεροποίησης στην Ελλάδα με καλλιέργεια φημών ανυπόστατων και νομίζω ότι δεν είναι η κατάλληλη ώρα για να παίζονται τέτοια παιχνιδάκια».

Ενώ ο πρώην Αντιπρόεδρος της Βουλής κ Αλ. Μητρόπουλος εξέφρασε ανοιχτά την άποψη ότι υπάρχει  ανάγκη συγκρότησης οικουμενικής κυβέρνησης μιλώντας στον Realfm 97,8, ενώ τόνισε ότι το τρίτο μνημόνιο θα οδηγήσει τη χώρα σε Grexit.

«Δεν έχει άλλο περιθώριο κατά τη δική μου άποψη. Άμεσα μνημονιακή οικουμενική κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ για να πουν στο λαό γιατί του φόρτωσαν αυτό το τρίτο μνημόνιο. Κυβέρνηση απεγκλωβισμού και απεμπλοκής από το μνημόνιο γιατί δεν μπορεί να το σηκώσει στις πλάτες του ο ελληνικός λαός. Με το τρίτο μνημόνιο θα λιώσει ο λαός, η κοινωνία και θα μας οδηγήσουν, επειδή είναι σχεδιασμένο να αποτύχει, σε grexit» είπε ο κ. Μητρόπουλος.

Παράλληλα επιβεβαίωσε το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Αγορά» που αποκαλύπτει ότι οι δανειστές απαιτούν τη θέσπιση εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων που θα οδηγήσουν σε μειώσεις ακόμη και των συντάξεων των 486 ευρώ.

Κι όλα αυτά όταν διαρροές από τις Βρυξέλλες έκαναν λόγο για την ανάγκη στην Ελλάδα να συγκροτηθεί οικουμενική κυβέρνηση.

Πάντως το Μέγαρο Μαξίμου απορρίπτει μετά βδελυγμίας οποιαδήποτε τέτοιο σενάριο επισημαίνοντας ότι ο κ. Τσίπρας τις επόμενες μέρες θα ζητήσει να έχει συνάντηση και να συζητήσει με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα ζητώντας στήριξη καθώς εκτιμάται ότι βρισκόμαστε σε μια πολύ κρίσιμη καμπή για την πορεία της οικονομίας και της χώρας.