Σε εξέλιξη η Σύνοδος των «28» με την Τουρκία

 29.11.2015

«Ιστορική ημέρα στην πορεία ένταξης» της Τουρκίας χαρακτήρισε ο Αχμέτ Νταβούτογλου προσερχόμενος στη Σύνοδο με τους «28» στις Βρυξέλλες για το «καυτό» ζήτημα του προσφυγικού.

Όπως ανέφερε η κ. Άνγκελα Μέρκελ «Σήμερα θα συμφωνήσουμε για το σχέδιο δράσης ΕΕ-Τουρκίας» και πρόσθεσε «πρόκειται για μία ανοικτή ενταξιακή διαδικασία, δεν μιλάμε για το αποτέλεσμα, αλλά για το άνοιγμα νέων κεφαλαίων».

Αναφορικά με το κρίσιμο ζήτημα του προσφυγικού, η Γερμανίδα καγκελάριος επισήμανε πως «βασικό σκέλος του σχεδίου δράσης είναι πώς μπορούμε να αντικαταστήσουμε την παράνομη μετανάστευση με νόμιμη μετανάστευση, και πώς μπορούμε να βελτιώσουμε την κατάσταση των προσφύγων εντός της Τουρκίας».

Συνεχίζοντας η κ. Μέρκελ τόνισε πως «το σχέδιο αυτό θα καταστήσει σαφές πως πρέπει να εργαστούμε από κοινού πιο στενά με την Τουρκία για έναν αριθμό λόγων -σκεφτείτε απλώς τον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία, τη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους ή την παράνομη μετανάστευση».

Για «νέα αρχή» στην τουρκική ενταξιακή διαδικασία έκανε λόγο ο Αχμέτ Νταβούτογλου τονίζοντας ότι «29 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων συναντώνται σήμερα σε αυτή τη Σύνοδο ΕΕ-Τουρκίας».

 Επίσης επισήμανε ότι  «Μαζί με τους Ευρωπαίους ηγέτες σήμερα θα μοιραστούμε απόψεις για το μέλλον της ηπείρου μας, τις παγκόσμιες προκλήσεις της οικονομικής κρίσης, όπως και τις περιφερειακές γεωπολιτικές προκλήσεις που βρίσκονται μπροστά μας, περιλαμβανομένου ζητημάτων που σχετίζονται με το μεταναστευτικό».

Προσερχόμενος στις εργασίες της Συνόδου πρόσθεσε πως «Είμαι ευγνώμων προς όλους τους Ευρωπαίους ηγέτες γι’ αυτό το νέο ξεκίνημα».

Παράλληλα ο Φρανσουά Ολάντ δήλωσε ότι η συμφωνία με την Τουρκία για το προσφυγικό είναι προς το συμφέρον όλων και η Ευρώπη τη χρειάζεται, προσθέτοντας ότι η συμφωνία αυτή θα συμβάλλει και στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας καθώς επίσης και την επίλυση της κρίσης στη Συρία.

«Είναι προς το συμφέρον της Ευρώπης, της Τουρκίας και των προσφύγων» είπε χαρακτηριστικά ο Γάλλος Πρόεδρος, καλώντας παράλληλα την Τουρκία να  εντείνει τους ελέγχους στα σύνορά της με τις χώρες της ΕΕ.

Από πλευράς του ο πρόεδρος της ΕΕ Ντόναλντ Τουσκ επισήμανε ότι περίπου 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι εισήλθαν παράνομα στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι στιγμής εντός του 2015. Όπως είπε χαρακτηριστικά ο Τουσκ στους δημοσιογράφους προσερχόμενος στην αίθουσα της Συνόδου «Έχουμε καταλήξει σε μία συμφωνία, την οποία ελπίζω θα αποδεχθούν όλες οι πλευρές σήμερα».

Πρόσθεσε επίσης ότι εάν η ίδια η Ευρώπη δεν ελέγξει αποφασιστικά τα εξωτερικά της σύνορα, καμία συμφωνία με την Τουρκία δεν θα είναι αρκετή για να αντιμετωπιστεί η μεγαλύτερη προσφυγική κρίση στην ΕΕ από το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, προειδοποιώντας πως η ζώνη Σένγκεν θα αποτελέσει παρελθόν, χωρίς τον έλεγχο των εξωτερικών συνόρων.