Σε εξέλιξη οι εκλογές στην Πολωνία

25.10.2015

Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα οι Πολωνοί για να εκλέξουν την νέα κυβέρνησή τους. Πρόκειται για  την πολιτική και οικονομική σταθερότητα της χώρας. Να τινάξει στον αέρα θυσίες δέκα χρόνων εάν κερδίζει το συντηρητικό κόμμα των ευρωσκεπτικιστών οι πολιτικές του οποίου αποκλίνουν από τις πολιτικές πολλών κυβερνήσεων των ευρωπαίων συμμάχων της Πολωνίας.

Εάν επαληθευτούν οι δημοσκοπήσεις, το κεντρώο κυβερνών κόμμα της Πλατφόρμας Πολιτών (PO), που βρίσκεται στην εξουσία τα τελευταία οκτώ χρόνια, θα χάσει την εκλογική αναμέτρηση από το συντηρητικό λαϊκιστικό κόμμα ‘Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS)’ του Γιάροσλαβ Κατσίνσκι.

Οι περισσότερες δημοσκοπήσεις δίνουν προβάδισμα στο PiS, αναδεικνύοντας το πρώτο κόμμα με το 30% των ψήφων, ενώ το PO συγκεντρώνει μόλις το 20%.

Με δυσπιστία απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση και υποστηρικτής μιας ισχυρής συνεργασίας με το ΝΑΤΟ στην αντιμετώπιση των διαφορών με την Μόσχα, το PiS έχει εκφράσει την αντίθεση του για συμμετοχή στην ευρωζώνη στο προσεχές μέλλον και υπόσχεται περισσότερη ευημερία για τα φτωχά οικονομικά στρώματα, ενώ επιθυμεί να επιβάλει νέα φορολογία στις τράπεζες.

Παράλληλα αντιτίθεται στην επανεγκατάσταση στην χώρα μεταναστών με προέλευση την Μέση Ανατολή, με τον ισχυρισμό ότι μπορεί να αποτελέσουν απειλή για τον τρόπο ζωής των Καθολικών πολιτών.