Σε εξέλιξη το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών – Κόντρες και αιτήματα

4.3.2016

Σε εξέλιξη βρίσκεται το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών για το προσφυγικό, υπό τον ΠτΔ Προκόπη Παυλόπουλο, που ξεκίνησε σήμερα στις 12.00 μ.μ.

Κατά την έναρξη της σύσκεψης στο Προεδρικό Μέγαρο, ο πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας παρέδωσε στους πολιτικούς αρχηγούς φακέλους με στοιχεία σχετικά με την κατάσταση του προσφυγικού και το έργο των εμπλεκομένων φορέων στη διαχείρισή του.

Στα στοιχεία αναφέρονται ο αριθμός των προσφύγων που φιλοξενούνται στη χώρα μας, η πρόοδος στη δημιουργία των hotspots, η παρεχόμενη σίτιση και η ιατρική μέριμνα, η φιλοξενία των ασυνόδευτων παιδιών, καθώς επίσης και τα χρονοδιαγράμματα για τη δημιουργία νέων υποδομών.

Παράλληλα, ο φάκελος με τα στοιχεία περιλαμβάνει πίνακες για την πορεία των καταγραφών και των ταυτοποιήσεων, καθώς επίσης και για τα έργα υποδομής που βρίσκονται σε εξέλιξη, ενώ τα στοιχεία είναι εξειδικευμένα ανά περιοχή και τομέα δραστηριοποίησης.

Ο φάκελος αυτός διαμορφώνει μια σαφή και ολοκληρωμένη εικόνα σχετικά με το σχέδιο της κυβέρνησης για τη διαχείριση του προσφυγικού.

Τσίπρας – Μητσοτάκης, η πρώτη κόντρα
Με αφορμή την πρόταση του προέδρου της Ν.Δ., για τη δημιουργία κλειστών χώρων φύλαξης μεταναστών, ξέσπασε η πρώτη κόντρα μεταξύ Κυριάκου Μητσοτάκη και Αλέξη Τσίπρα, με τον Πρωθυπουργό να δίνει αρνητική απάντηση λέγοντας χαρακτηριστικά:

 «Ακολουθούμε τη Συνθήκη της Γενεύης. Σεβασμός στο διεθνές δίκαιο. Να κλείσει η συμφωνία επανεισδοχής με την Τουρκία».

Δεν υπογράφει κοινό ανακοινωθέν ο Βασίλης λεβέντης

Να μπουν στην ατζέντα και άλλα θέματα εκτός του προσφυγικού, ζήτησε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης και συγκεκριμένα η σύσταση Οικουμενικής Κυβέρνησης. Το αίτημά του έθεσε σε ψηφοφορία ο ΠτΔ, το οποίο όμως καταψηφίστηκε από τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς, λέγοντας ότι η συνεδρίαση αφορά μόνο το προσφυγικό. Ο κ. Β. Λεβέντης στη συνέχεια ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπογράψει κοινό ανακοινωθέν. «Αν δεν γίνει σήμερα οικουμενική δεν προχωράει καμία συζήτηση για το προσφυγικό», είπε χαρακτηριστικα.

«Δεν μπορούμε να μπλοκάρουμε τη συζήτηση» απάντησε η Γεννηματά σε Λεβέντη

«Και εγώ θέλω κυβέρνηση εθνικής ευθύνης, αλλά δεν μπορούμε να μπλοκάρουμε τη συζήτηση», απάντησε η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά στον κ. Β. Λεβέντη.

Τον διορισμό ενός υπερυπουργός με διακομματική αποδοχή ζήτησε ο Θεοδωράκης

Όπως ήταν αναμενόμενο, ο Σταύρος Θεοδωράκης, έθεσε πρόταση για τον διορισμό ενός υπερυπουργού με διακομματική αποδοχή και ευρύτατες αρμοδιότητες για το μεταναστευτικό.

Δύο ώρες μετά την έναρξη του Συμβουλίου των πολιτικών Αρχηγών, στις 14:00, διεκόπη η συνεδρίαση για διάλειμμα για να συνεχιστεί στις 14.30, περιμένοντας τις εξελίξεις.

Αποχώρησε ο Δημήτρης Κουτσούμπας

Ο Γ.Γ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, κατέθεσε υπόμνημα με 9 σημεία που στοιχειοθετούν τις θέσεις του ΚΚΕ για την αντιμετώπιση του προσφυγικού και, περίπου, στις 5.00 μ.μ. αποχώρησε από το Συμβούλιο ισχυριζόμενος ότι το ΚΚΕ δεν συμφωνεί με τις θέσεις της Κυβέρνησης και το Κείμενο Συμπερασμάτων, αρνούμενος να το υπογράψει. Ακολούθως έγινε γνωστό ότι το Κείμενο δεν θα υπογράψει ούτε ο Β. Λεβέντης.