Σε επιφυλακή οι Ένοπλες Δυνάμεις για τον κίνδυνο εισόδου στη χώρα τούρκων στρατιωτών

21.7.2016

Σε επιφυλακή έχουν τεθεί οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας σε Αιγαίο και Έβρο από τον κίνδυνο Τούρκοι πραξικοπηματίες να αυτομολήσουν στην ελληνική επικράτεια με στόχο να ζητήσουν πολιτικό άσυλο.

Στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχει σημάνει κόκκινος συναγερμός, ώστε τα σύνορα να καταστούν απόλυτα ελεγχόμενα και να αποφευχθούν πιθανές προσπάθειες που θα εμπλέξουν τη χώρα μας στο εσωτερικό πρόβλημα της Τουρκίας και θα δημιουργήσουν αρνητικό κλίμα στις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών.

Χθες το απόγευμα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο υπουργείο Άμυνας αποφασίστηκε να ξεκινήσουν εντατικές εναέριες, θαλάσσιες, αλλά και χερσαίες περιπολίες -από τον Έβρο έως το Καστελόριζο- μετά το περίεργο περιστατικό με τα φουσκωτά -με Τούρκους κομάντος- που εμφανίστηκαν κοντά στη Σύμη.

Σε εφαρμογή το σχέδιο «Ηρακλής»

Όπως αναφέρει και tovima.gr δόθηκε εντολή προς τις υπηρεσίες του Σώματος σε όλη τη χώρα να αυξηθεί στον ύψιστο βαθμό -βάσει των όσων προβλέπονται στο σχέδιο «Ηρακλής» που εφαρμόζεται σε περίπτωση έκτακτων αναγκών- ο βαθμός επιτήρησης για τον άμεσο εντοπισμό σκαφών που μεταφέρουν Τούρκους στρατιωτικούς που θέλουν να φύγουν από τη γειτονική χώρα και να βρουν καταφύγιο στην Ελλάδα. Mε βάση το ίδιο σχέδιο αναπτύσσεται η διαδικασία της διακλαδικότητας και η στενή συνεργασία με τα άλλα Σώματα Ασφαλείας αλλά και τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Η εντολή για εφαρμογή του σχεδίου με την κωδική ονομασία «Ηρακλής» έρχεται ως συνέχεια της οδηγίας που είχε δοθεί από το Σαββατοκύριακο για να βρίσκονται σε επιφυλακή όλες τις υπηρεσίες πρώτης γραμμής. Ειδικότερα στις οδηγίες ενημέρωναν το προσωπικό για τις ενέργειες που πρέπει να κάνουν σε περίπτωση που παρουσιαστεί Τούρκος στρατιωτικός που θα ζητήσει άσυλο στην Ελλάδα, μια κατάσταση αντίστοιχη με τα οκτώ στελέχη της τουρκικής Αεροπορίας Στρατού.

Το χρονικό με το περιστατικό της Σύμης -Τα τουρκικά φουσκωτά-φαντάσματα

Όλα ξεκίνησαν λίγο μετά από τις 5 το απόγευμα, όταν πληροφορίες από την Τουρκία έκαναν λόγο για τουρκικά φουσκωτά τα οποία κινούνταν ανοιχτά της Σύμης και κατευθύνονταν προς την Ελλάδα. Αμέσως σήμανε συναγερμός στο ελληνικό λιμενικό και το Πολεμικό Ναυτικό και στην περιοχή άρχισαν ελέγχους σκάφη του λιμενικού, μία πυραυλάκατος, όπως και ένα ελικόπτερο Super Puma.

Τελικά από όσα έγιναν γνωστά τα φουσκωτά σκάφη, στα οποία επέβαινε άγνωστος αριθμός ατόμων, δεν μπήκαν στα ελληνικά χωρικά ύδατα, αλλά παρέμειναν σε τουρκικά. Παράλληλα και οι Τούρκοι έκαναν περιπολίες με δικά τους μέσα.

Μάλιστα, σύμφωνα με το Reuters, το οποίο επικαλείται πηγές από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, «σηκώθηκαν» δύο F16 της γειτονικής χώρας «προκειμένου να ελέγξουν τις πληροφορίες ότι τουρκικά φουσκωτά κινούνταν σε ελληνικά χωρικά ύδατα και ότι επρόκειτο για σκάφη του λιμενικού που είχαν εξαφανιστεί». Από την άλλη, το Γαλλικό Πρακτορείο ειδήσεων έκανε λόγο για τουρκικά μαχητικά τα οποία προσπάθησαν να σταματήσουν τα σκάφη. Σύμφωνα με την Hurriyet, τα F16 έκαναν αναγνωριστική πτήση στην περιοχή, μετά από την ενημέρωση στο τουρκικό πολεμικό ναυτικό για δύο ύποπτα σκάφη ανοιχτά της Σύμης και στη συνέχεια αποχώρισαν.

Πάντως, πηγές του ελληνικού υπουργείου Εθνικής Άμυνας διέψευδαν ότι υπήρξε τουρκική διείσδυση στον ελληνικό εναέριο χώρο και σχολίασαν, μιλώντας στο ΑΠΕ, ότι από ελληνικής πλευράς υπάρχει μια φυσιολογική κινητοποίηση, λόγω των γενικότερων εξελίξεων, στο πλαίσιο της επιτήρησης των θαλάσσιων συνόρων μας. Το απόγευμα πάντως έγινε σύσκεψη των υπουργών Άμυνας, Ναυτιλίας και Προστασίας του Πολίτη.

6ShareTweetShareShareMail