Σε ετοιμότητα να βγουν στους δρόμους οι αγρότες του Βορρά

4.1.2016

Οι Βορειοελλαδίτες αγρότες που δηλώνουν ότι «βρίσκονται με τη θηλιά στο λαιμό», βρίσκονται σε στάση αναμονής, πανέτοιμοι  να βγουν στους δρόμους άμεσα αν χρειαστεί.

Ο  Τάσος Χαλκίδης, μέλος της Πρωτοβουλίας Αγροτών, που αριθμεί 62 Συλλόγους σε όλη την Ελλάδα, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «με τη φορολόγηση να οδεύει προς το 26% από το πρώτο ευρώ, την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, αλλά και την προκαταβολή του 75% του φόρου, η κατάσταση για τους ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα είναι τραγική».

Παράλληλα πρόσθεσε ότι «δεν φτάνει που έπονται όλες αυτές οι δυσμενείς αλλαγές, οι ροδακινοπαραγωγοί της Β. Ελλάδας έχουν επιπλέον λόγους να αγκομαχούν, αφού ενώ πουλήσαμε κάτω της τιμής κόστους, δεν έχουμε λάβει ούτε ένα ευρώ για τη ζημιά που εξακολουθούμε να έχουμε λόγω του ρώσικου εμπάργκο» και συνέχισε εξηγώντας πως «πέρυσι λάβαμε κάποια ποσά ως ενίσχυση τιμής στην παραγωγή επιτραπέζιου ροδάκινου που διαθέσαμε, φέτος όμως δεν πήραμε ούτε ένα ευρώ και η ζημιά μας είναι τεράστια».

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του κ. Χαλκίδη, η Πρωτοβουλία αναμένεται την επόμενη εβδομάδα να έχουν συνάντηση, είτε με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίρπα, είτε με τον υπουργό Άμυνας και πρόεδρο των ΑΝΕΛ, Πάνο Καμμένο, για αν συζητήσουν τα ζητήματα που απασχολούν τον αγροτικό κόσμο.

Μετά το πέρας της συνάντησης η Πρωτοβουλία θα πραγματοποιήσει ανοιχτή συγκέντρωση, με σκοπό να επανακαθορίσει τη στάση της σχετικά με τις κινητοποιήσεις στις οποίες προτίθενται να προχωρήσουν.

Παράλληλα την στάση της θα καθορίσει και η Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών και Κτηνοτρόφων, με ανοιχτή συγκέντρωση που θα γίνει στα μέσα του τρέχοντος μήνα, στη Θεσσαλονίκη. Ο επικεφαλής της κ. Χρήστο Γκόντια είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως «δεν βλέπω να καθόμαστε για πολύ ακόμα στα σπίτια μας και η έξοδός μας στους δρόμους μοιάζει μονόδρομος για ακόμη μια φορά».

Επίσης πρόσθεσε ότι στη συνάντηση που θα γίνει «θα δοθεί λόγος σε καθέναν από τους συμμετέχοντες, και μεταξύ των προτάσεων που θα πέσουν στο τραπέζι θα επιλεγούν εκείνες που θα τυγχάνουν της μεγαλύτερης αποδοχής».

Σε κοινή γραμμή με την Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών και Κτηνοτρόφων, υπενθυμίζουμε ότι βρίσκονται οι: Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών Κρήτης, Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών, Σύνδεσμος Ελλήνων Κτηνοτρόφων, Πανελλήνια Ένωση Παράκτιων Αλιευτικών Σκαφών, Πανελλήνια Ομοσπονδία Λαϊκών Αγορών, Σύλλογοι Νέων Αγροτών, Επιτροπές Αγώνα (Συνεταιριστές), η Ένωση Βιοκαλλιεργητών Ελλάδας και Ανεξάρτητοι Σύλλογοι από όλη την Ελλάδα.

Ανοιχτή συγκέντρωση για τις 8 Ιανουαρίου, στις 7 το βράδυ, έχουν προγραμματίσει στις Σέρρες οι αγρότες, για να καθορίσουν τις κινήσεις που θα ακολουθήσουν.

Τα καυτά θέματα που θα μπουν στο προσκήνιο και αποτελούν τα αγκάθια ανάμεσα στον πρωτογενή τομέα και στην κυβέρνηση,  είναι το Ασφαλιστικό, το φορολογικό και το υψηλό κόστος παραγωγής.