Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης τα Κύθηρα: Βιβλική καταστροφή

Βιβλική καταστροφή στα Κύθηρα . Το νησί έχει κηρυχτεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Η πύρινη λαίλαπα συνεχίζει για Τρίτη μέρα το καταστροφικό της έργο έχοντας μετατρέψει σε στάχτη το  ένα τρίτο του νησιού.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν μάχη με την φωτιά  που εκδηλώθηκε στην περιοχή Πιτσινιάδες Μυλοποτάμου Κυθήρων,  αργά, χθες, το βράδυ ένας πυροσβέστης ένιωσε αδιαθεσία και διακομίστηκε σε νοσοκομείο.

Σύμφωνα με τις δυνάμεις που επιχειρούν στο σημείο, ουσιαστικά χθες το απόγευμα με την αναζωπύρωση των εστιών από ένα αμιγές τεράστιο πύρινο μέτωπο που εκτεινόταν από τα Βορειοανατολικά προς τα Νοτιοδυτικά του νησιού, στη συνέχεια «έσπασε» σε δύο μέτωπα.

Η έκτασή των περιοχών από τις οποίες πέρασε η πύρινη λαίλαπα, απεικονίζονται στον πρώτο χάρτη μέσα στον κίτρινο κύκλο.

Στη συνέχεια, οι αναζωπυρώσεις έσπασαν την φωτιά στα δύο και δημιούργησαν δυο ξεχωριστά πύρινα μέτωπα.

Τα δύο μεγάλα μέτωπα που υπάρχουν αυτή την ώρα στο νησί είναι στις περιοχές Πιτσινιάνικα και στη Μονή Μυρτιδίων. Το γεγονός που δυσχεραίνει κυρίως τις προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων είναι οι δυνατοί άνεμοι και η αλλαγή της κατεύθυνσής τους.

Το κύριο μέτωπο της πυρκαγιάς εκτείνεται σε μήκος δύο χιλιομέτρων. Οι κάτοικοι των οικισμών Μυλοπόταμος, Αραιοί και Φράτσια, που είχαν εκκενωθεί για προληπτικούς λόγους, έχουν επιστρέψει στα σπίτια τους.

Σήμερα, με το πρώτο φως της μέρας, οι δυνάμεις πυρόσβεσης ενισχύθηκαν με εναέρια μέσα: τρία καναντέρ έχουν, ήδη, ξεκινήσει ρίψεις νερού, ενώ τις προσπάθειες κατάσβεσης της φωτιάς συνδράμει και ένα ελικόπτερο σινούκ.

Στο νησί, αυτή τη στιγμή, επιχειρούν 84 πυροσβέστες με 30 οχήματα και 83άτομα πεζοπόρο τμήμα, ενώ αναμένεται στο νησί και περαιτέρω ενίσχυση.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που έχει αντιμετωπίσει η ισχυρότατη δύναμη των πυροσβεστών που επιχειρούν στο σημείο πέρα από το γεωγραφικό ανάγλυφο του νησιού, την πυκνή βλάστηση και τους δεκάδες μικρούς οικισμούς εντός του πύρινου μετώπου είναι οι συνεχείς εναλλαγές εντάσεων αλλά και διευθύνσεων των ανέμων. Ενδεικτικά, ενώ για τη νύχτα η πρόβλεψη της ΕΜΥ είναι ότι θα υπήρχε άπνοια, ξαφνικά στις 3 τα ξημερώματα σημειώθηκε αιφνίδια μεταστροφή των καιρικών συνθηκών με ανέμους εντάσεως 4 μποφόρ και συνεχείς εναλλαγές στις διευθύνσεις των ανέμων.

Νωρίς το πρωί, οι άνεμοι κόπασαν πάλι όπως ήταν φυσιολογικό, όμως πλέον έχουν ενταθεί ξανά. Σε γενικές γραμμές είναι ένα σημείο με εντελώς απρόβλεπτες και αιφνίδιες εναλλαγές στον καιρό που καθιστούν τον χειρότερο παράγοντα στον σχεδιασμό και στην στρατηγική δασοπυρόσβεσης

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο δήμαρχος Κυθήρων, εκτίμησε ότι σήμερα η κατάσταση είναι βελτιωμένη.

Όπως δήλωσε ο κ. Χαρχαλάκης, ένας πυροσβέστης αισθάνθηκε αδιαθεσία και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο του νησιού, ενώ γνωστοποίησε και πως σήμερα μεταβαίνει στην περιοχή ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, καθώς έχουν σημειωθεί πολλές καταστροφές σε καλλιέργειες.

Ο κ. Χαρχαλάκης τόνισε ότι εκτός από την Πυροσβεστική υπεράνθρωπες προσπάθειες κατέβαλαν και τα συνεργεία της ΔΕΗ, ώστε να μη μείνει πολλές ώρες χωρίς ρεύμα το νησί, παρόλο που είχαν καεί οι κολώνες μέσης τάσης.

Ο δήμαρχος δήλωσε ότι σε κατοίκους και τουρίστες επικράτησε ψυχραιμία και δεν σημειώθηκαν αναχωρήσεις ή ακυρώσεις κρατήσεων.

Την ίδια στιγμή στο νησί χρησιμοποιούνται όλα τα διαθέσιμα μέσα για αντιμετώπιση της φωτιάς, ακόμη και αγροτικά αυτοκίνητα, τα οποία μετέφεραν υδροφόρες.

Σε άλλες δηλώσεις του στην ΕΡΤ, ο κ. Χαρχαλάκης χαρακτήρισε τη σημερινή ημέρα «μαύρη μέρα» για τα Κύθηρα, ενώ είπε ότι από τη μεγάλη πυρκαγιά έχουν καεί περισσότερα από 15.000 στρέμματα πρασίνου. Όπως ανέφερε, πρόκειται είτε για πυκνό δάσος, είτε για δασικές εκτάσεις χαμηλής βλάστησης.

Μάλιστα, ο κ. Χαρχαλάκης σημείωσε ότι κάηκε και ένα μέρος που είχε καεί πριν από μερικά χρόνια και στο οποίο βρισκόταν σε εξέλιξη φυσική αναδάσωση.

Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, είχε χθες σειρά τηλεφωνικών επαφών, ζητώντας την όσο το δυνατόν ταχύτερη κατάσβεση της πυρκαγιάς.

Η Περιφέρεια Αττικής εισηγήθηκε το Σάββατο στον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Γιάννη Καπάκη, ύστερα από σχετικό αίτημα του δημάρχου Κυθήρων, να κηρυχθεί το νησί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, έκανε γνωστό με δήλωσή της η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου.

Η κ. Δούρου διαβεβαίωσε πως η αρωγή και η στήριξη της Περιφέρειας Αττικής προς τα Κύθηρα δεν πρόκειται να περιοριστεί μόνο σε τούτες τις δύσκολες ώρες, αλλά θα συνεχιστεί και το επόμενο χρονικό διάστημα, όταν θα απαιτηθεί σειρά έργων υποδομής.