Σε κλοιό προσφύγων – Οι Ευρωπαίοι θέλουν να μετατρέψουν την Ελλάδα σε αποθήκη ψυχών

22.2.2016

Σε κλοιό προσφύγων η χώρα. Στον Πειραιά 4.000 βρίσκονται εγκλωβισμένοι, στην Ειδομένη 5.000 και τα νησιά βουλιάζουν, καθώς χιλιάδες βρίσκονται εκεί, ενώ στα παράλια της Τουρκίας άγνωστος αριθμός προσφύγων ψάχνουν ευκαιρία για να περάσουν κι αυτοί.

Σχεδόν 5.000 πρόσφυγες βρίσκονται εγκλωβισμένοι στην Ειδομένη, μετά την απόφαση της ΠΓΔΜ να μην επιτρέπει πλέον την είσοδο Αφγανών στο έδαφος της χώρας και την επιβολή αυστηρότερων ελέγχων για τους Σύριους και Ιρακινούς που έχουν δικαίωμα διέλευσης.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από την Αστυνομία, σχεδόν 2.000 άτομα βρίσκονται, αυτή την ώρα, στον καταυλισμό της Ειδομένης, ενώ άλλα 62 λεωφορεία, στα οποία επιβαίνουν περίπου 3.000 άτομα, περιμένουν στο βενζινάδικο που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 20 χλμ. από τον καταυλισμό, προκειμένου να πάρουν το «πράσινο φως» από την αστυνομία για να συνεχίσουν την πορεία τους.

Την ίδια ώρα, το αδιαχώρητο γίνεται και στο λιμάνι του Πειραιά, καθώς με τα πρωινά πλοία έχουν φτάσει πάνω από 4.000 πρόσφυγες από Χίο και Λέσβο, οι οποίοι έχουν βρει προσωρινό καταφύγιο μέσα και έξω από την πύλη Ε2.

Προς το παρόν δεν προβλέπεται η μεταφορά τους σε κάποιο κέντρο προσωρινής παραμονής ή προς την Ειδομένη λόγω του «μπλόκου» από ΠΓΔΜ και Σερβία.

«Το περιμέναμε όλοι ότι οι Αφγανοί κάποια στιγμή θα κοπούν, αλλά περιμέναμε πως θα υπάρξει κάποια προειδοποίηση» δήλωσε, νωρίτερα, στο Πρακτορείο 104,9 FM ο οργανωτικός υπεύθυνος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην Ειδομένη, Αντώνης Ρήγας.

Υπενθυμίζεται πως πλέον, ακόμη και οι Σύροι ή οι Ιρακινοί που περιμένουν να περάσουν στην ΠΓΔΜ προκειμένου από εκεί να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς τη δυτική Ευρώπη θα πρέπει, εκτός του υπηρεσιακού σημειώματος, να φέρουν διαβατήριο ή ταυτότητα.

Ωστόσο, όπως είπε ο κ. Ρήγας, αυτή τη στιγμή, υπάρχουν πολλοί Ιρακινοί και Σύροι, οι οποίοι έχουν χάσει τις ταυτότητες ή τα διαβατήριά τους και, σύμφωνα με όσα ισχύουν πλέον, δεν θα μπορούν να περάσουν.

«Εμείς, ως Γιατροί Χωρίς Σύνορα, μπορούμε να φιλοξενήσουμε στον καταυλισμό αυτά τα άτομα που υπάρχουν χωρίς να στερηθούν το φαγητό τους» δήλωσε ο κ. Ρήγας, ενώ στην ερώτηση για πόσο καιρό θα μπορούσε να διαρκέσει αυτού του είδους η φιλοξενία, εκτίμησε πως η Αστυνομία,