Σε οικονομικό κραχ κράτος και πολίτες

15.1.2016 

Σε οικονομικό κράχ  οδηγούνται πολίτες και επιχειρήσεις εξαιτίας της υπερφορολόγησης τα ληξιπρόθεσμα χρέη να τραβούν την ανηφόρα κατά τα έσοδα του κράτους να παραμένουν στάσιμα σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο.

Η οικονομία βρίσκεται σε ασφυξία, η αγορά να έχει στερέψει και  τους δανειστές να ζητούν νέα μέτρα .

Όπως δείχνουν τα επίσημα στοιχεία,π αρά τη «βροχή» φόρων, τα έσοδα του 2015 σε σύγκριση με εκείνα του 2014 αυξήθηκαν κατά μόλις 0,08%, ενώ την ίδια ώρα τα ληξιπρόθεσμα χρέη των φορολογουμένων εκτοξεύθηκαν στα 84 δισ. ευρώ, με ρυθμό αύξησης κατά μέσο όρο 1 δισ. ευρώ ανά μήνα.

Συγκεκριμένα, το 2015 οι καθαρές εισπράξεις από τις εφορίες και τα τελωνεία διαμορφώθηκαν στα 46,414 δισ. ευρώ και είναι αυξημένες κατά 0,08% ή μόλις κατά 39 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με το 2014, όταν είχαν διαμορφωθεί στα 46,375 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, αν δεν ληφθούν υπόψη οι επιστροφές φόρων που ήταν λιγότερες κατά 660 εκατ. ευρώ πέρυσι τότε τα συνολικά έσοδα του 2015 ανήλθαν σε 49,335 δισ. ευρώ και είναι μειωμένα κατά 1,24% ή 621,03 εκατ. ευρώ σε σχέση με τις συνολικές εισπράξεις του 2014.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά στο κλείσιμο του έτους, ο Δεκέμβριος ήταν ένας καλός μήνας για τα έσοδα, καθώς οι καθαρές εισπράξεις ανήλθαν σε 5,468 δισ. ευρώ σημειώνοντας αύξηση 12,22% ή 595,3 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2014 που είχαν διαμορφωθεί στα 4,873 δισ. ευρώ.

Στη διάρκεια του 2015 οι φορολογούμενοι είδαν:

  • Αλλαγές στους συντελεστές ΦΠΑ που οδήγησαν σε ανατιμήσεις στα περισσότερα είδη διατροφής, σε έτοιμα γεύματα που σερβίρονται από καταστήματα μαζικής εστίασης, στα εισιτήρια των μέσων μεταφοράς, στα κόμιστρα των ταξί, στη διαμονή στα ξενοδοχεία και σε πλήθος άλλων προϊόντων και υπηρεσιών.
  • Κατάργηση της έκπτωσης 30% του ΦΠΑ σε έξι νησιά (Σαντορίνη, Μύκονο, Νάξο, Πάρο, Ρόδο και Σκιάθο).
  • Αύξηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για μισθωτούς και συνταξιούχους με εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ.
  • Αύξηση κατά 30% του φόρου πολυτελούς διαβίωσης για τους έχοντες αυτοκίνητα άνω των 2.500 κ.ε, πισίνες, αεροσκάφη αναδρομικά για τα εισοδήματα του 2014.
  • Επιβολή φόρου πολυτελούς διαβίωσης για τους ιδιοκτήτες σκαφών αναψυχής άνω των πέντε μέτρων.
  • Αύξηση της προκαταβολής φόρου εισοδήματος από 27,5% σε 55% για τους αγρότες αναδρομικά από τη χρήση του 2014.
  • Αύξηση της προκαταβολής φόρου εισοδήματος από 80% σε 100% για τις επιχειρήσεις αναδρομικά από τη χρήση του 2014.
  • Μείωση κατά 50% της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης ντήζελ που χρησιμοποιούν οι αγρότες.
  • «Κούρεμα» του επιδόματος θέρμανσης για τα νοικοκυριά με τη θέσπιση αυστηρότερων εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων.

Κι ενώ οι πολίτες βιώνουν οικονομική ασφυξία, λόγω της υπερφορολόγησης, το 2016 αναζητούνται επιπλέον έσοδα 2,2 δισ. ευρώ.

Από την πλευρά τους, οι φορολογούμενοι έχουν στη διάθεσή τους μόνο την πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων για να ρυθμίσουν πρόσκαιρα τις οφειλές τους, ενώ κάθε μήνα αυξάνεται ο αριθμός των πολιτών που χάνουν τη ρύθμιση των 100 δόσεων.

Πρόκειται για στοιχεία που προκαλούν πονοκέφαλο στην κυβέρνηση, καθώς την ερχόμενη εβδομάδα, στο πλαίσιο της αξιολόγησης, αρχίζουν οι συζητήσεις με το κουαρτέτο μεταξύ άλλων και για τα δημοσιονομικά μέτρα και -όπως όλα δείχνουν- θα ζητηθεί η λήψη πρόσθετων μέτρων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πολ Τόμσεν έχει αμφισβητήσει την ικανότητα της χώρας να παράγει πρωτογενές πλεόνασμα το 2016, κατά τη συνάντηση που είχε την Τετάρτη με τον γερμανό υπουργό Οικονομικών Β.Σόιμπλε.

Είναι φανερό ότι το μείγμα πολιτικής που ακολουθείται δεν οδηγεί σε έξοδο από την οικονομική κρίση. Κι όσο η χώρα βρίσκεται σε ύφεση – υπολογίζεται σε -1,8% για το 2015- αναπτυξιακή προοπτική δεν υπάρχει.