Σε «πιράνχας» μετατρέπονται ΔΝΤ και Κομισιόν

4.2.2016

Σε πιράνχας φαντάζουν για την ελληνική κυβέρνηση το ΔΝΤ και η Κομισιόν μετά τις σκληρές προτάσεις που επιχειρούν να επιβάλλουν και οι οποίες τίθενται ως βασική προϋπόθεση για να κλείσει τη πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος και να ανοίξει η συζήτηση για τη διευθέτηση του χρέους.

Μετά  την Κομισιόν η οποία ζήτησε σήμερα πρόσθετα μέτρα και για το 2016 αφήνοντας άφωνο τον υπουργό Οικονομικών κ. Ευ. Τσακαλώτο,  ήρθε   σειρά του ΔΝΤ να καταθέσει τα δικά του «θέλω».

Ευθεία προειδοποίηση, λοιπόν, στην Αθήνα ότι αν δεν κάνει μια σοβαρή και σε βάθος μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό δεν πρόκειται να συναινέσει σε ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, έστειλε η Κριστίν Λαγκάρντ.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ ήταν ιδιαίτερα σκληρή, αφήνοντας να εννοηθεί ότι το Ταμείο επιθυμεί περαιτέρω μείωση των συντάξεων.

Σε ερώτηση του Mega σχετικά με τις αξιώσεις πο προβάλει το ΔΝΤ σε σχέση με το ελληνικό πρόγραμμα, η Κριστίν Λαγκάρντ, ξεκαθάρισε: «Εάν η ασφαλιστική μεταρρύθμιση δεν είναι σοβαρή και δεν πηγαίνει σε βάθος αυτό σημαίνει ότι δεν θα υπάρχει και ελάφρυνση του χρέους».

Εξήγησε ακόμη ότι το 10% του ελληνικού ΑΕΠ πηγαίνει για το ασφαλιστικό, όταν το αντίστοιχο ποσοστό σε ευρωπαϊκές χώρες κινείται στο 2,5%. Τόνισε επίσης ότι είναι απαραίτητη η μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό σύστημα της Ελλάδος, ιδίως όταν σωρεύονται ελλείμματα και χρέος.

Νωρίτερα, στην Αθήνας, ο Γιώργος Κατρούγκαλος μετά τη συνάντησή του με το κουαρτέτο, εμφανίστηκε ιδιαίτερα προβληματισμένος, λέγοντας πως «όλα είναι τα μεγάλα θέματα» είναι ανοικτά, κάνοντας λόγο για σκληρή διαπραγμάτευση. «Είναι ρεαλιστικό ότι μπορούμε να βρούμε λύση καθώς δεν τέθηκε ποτέ θέμα μείωσης συντάξεων. Βγάλαμε όλα τα μικρά πράγματα και συζητήσαμε τα μεγάλα όπως την εθνική σύνταξη, αν υπάρχουν εισοδηματικά κριτήρια, την 15ετία και τις εισφορές» ανέφερε.