Σε συμφωνία κατέληξε η Σύνοδος Κορυφής των «28» με την Τουρκία

30.11.2015

Σε συμφωνία κατέληξαν η Ε.Ε. και η Τουρκία για το προσφυγικό και την επιτάχυνση των διαδικασιών ένταξης της χώρας στην ευρωπαϊκή οικογένεια, λίγο μετά τις 9 το βράδυ που ολοκληρώθηκε η Σύνοδος Κορυφής των «28» με την Τουρκία.

Μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου ο Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε: «Η ΕΕ και η Τουρκία κατέληξαν σε συμφωνία για την μετανάστευση και σε επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ».

Ο κ. Τουσκ πρόσθεσε ότι η φύλαξη των συνόρων μας πρέπει να γίνει από εμάς, χωρίς να περιμένουμε από κανέναν να τα φυλάξει. Παράλληλα ενημέρωσε για τη δημιουργία ταμείου προκειμένου να γίνει η χορήγηση βοήθειας ύψους 3 δις. ευρώ προς την Τουρκία για την αντιμετώπιση του προσφυγικού.

Ο κ. Τουσκ είπε ότι έγινε συμφωνία για την προώθηση της διαδικασίας ένταξης της Τουρκίας προσβλέποντας πως το 2016 θα είναι μια χρονιά-κλειδί για τη  συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας στην οποία καταλήξαμε σήμερα. Επισήμανε επίσης, ότι δεν ξαναγράφεται η πολιτική διεύρυνσης της ΕΕ πως πρέπει να υπάρχει σεβασμός απέναντι στους κανόνες ανάμεσα στους οποίους είναι και ο κανόνας για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ποια είναι η συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας

Στην κοινή δήλωση που δημοσιεύτηκε μετά τη λήξη της Συνόδου Κορυφής των «28» και της Τουρκίας καταγράφεται η επανενεργοποίηση της ενταξιακής διαδικασίας της Τουρκίας,  η οικονομική βοήθεια ύψους 3 δισ. και η βελτίωση της συνεργασίας μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας στη διαχείριση των προσφυγικών ροών.

Ποιες είναι οι δεσμεύσεις της Τουρκίας

Η Τουρκία από πλευράς της συμφωνεί στην εφαρμοφή Κοινού Σχεδίου Δράσης που «θα βάλει τάξη στα μεταναστευτικά ρεύματα και θα βοηθήσει στην ανάσχεση της παράνομης μετανάστευσης».

Όπως σημειώνει η συμφωνία, ως συνέπεια «οι δύο πλευρές θα εντείνουν την ενεργό συνεργασία τους σχετικά με τους μετανάστες οι οποίοι δεν έχουν ανάγκη διεθνούς προστασίας, αποτρέποντας τα ταξίδια προς την Τουρκία και την ΕΕ, εφαρμόζοντας τις διμερείς συμφωνίες επανεισδοχής και πραγματοποιώντας επιστροφές των μεταναστών που δεν έχουν ανάγκη διεθνούς προστασίας στις χώρες καταγωγής τους».

Παράλληλα η συμφωνία συναινεί με την «πρόθεση της Τουρκίας να υιοθετήσει αμέσως μέτρα για την περαιτέρω βελτίωση της κοινωνικο-οικονομικής κατάστασης των Σύρων υπό καθεστώς προσωρινής προστασίας».

Εν κατακλείδι η συνεργασία των δύο πλευρών, Ε.Ε.-Τουρκίας, θα ενισχυθεί και σε άλλους τομείς, ενώ θα καθιερωθεί η σύγκληση Συνόδων Κορυφής ΕΕ- Τουρκίας δύο φορές το χρόνο.