Σε σύγκρουση αγρότες και κυβέρνηση – Κρίσιμες οι σημερινές συναντήσεις

26.1.2016

Την ίδια στιγμή που οι αγρότες κλιμακώνουν τον αγώνα τους και προειδοποιούν ότι δεν θα υποχωρήσουν, η κυβέρνηση προπαγανδίζοντας απαξιώνει τις αγροτικές κινητοποιήσεις. Ενώ ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, υπουργοί προσπαθούν να προβάλλουν τους αγρότες ως φοροφυγάδες.

Από τη μια γίνεται έκκληση για διάλογο από το Μέγαρο Μαξίμου και από την άλλη εμφανίζει τους αγρότες ως ευνοημένους των προηγούμενων κυβερνήσεων, φέρνοντας τους αντιμέτωπους με όλη την κοινωνία, καθώς προβάλλει ότι θέλουν να εξαιρεθούν από τις υποχρεώσεις προς την Ευρώπη.

Στην προσπάθεια αυτή επικαλείται το Μαξίμου την άρνηση των αγροτών να φορολογηθούν ως ελεύθεροι επαγγελματίες, με απώτερο στόχο, όπως αφήνει να εννοηθεί, την «διαιώνιση της φοροδιαφυγής».

Ο Τρύφων Αλεξιάδης δήλωσε στη Βουλή σε χθεσινή του παρέμβαση: «Εμείς δεν φορολογούμε τους αγρότες με τεκμαρτό τρόπο, αλλά με λογιστικό. Έσοδα μείον έξοδα και στα έξοδα υπάρχουν και οι λειτουργικές δαπάνες, αλλά και οι ασφαλιστικές εισφορές τους». Διευκρίνησε ωστόσο ότι η κυβέρνηση θα υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της και «θα αλλάξουμε τον συντελεστή από 13% σε 16%».

Οι αγρότες από την πλευρά τους, εξοντωτική την αύξηση της φορολογίας τους σε συνάρτηση με την άνοδο του κόστους παραγωγής.

Η απάντηση των αγροτών σήμερα

Οι αγροτοσυνδικαλιστές δηλώνουν ότι δεν θα υποχωρήσουν για αυτό και κρίνονται καθοριστικής σημασίες οι επόμενες ώρες για την έκβαση των αγροτικών κινητοποιήσεων.

Στις συναντήσεις Σίνδου Θεσσαλονίκης και Νίκαιας Λάρισας θα τεθεί εκ νέου ο συντονισμός και η μορφή κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων, ενώ θα επιχειρηθεί η ένωση δυνάμεων. Στην πρόσκληση για συνάντηση που τους απηύθηνε το περασμένο Σάββατο ο πρωθυπουργός, οι εκπρόσωποι των αγροτών απαντούν σήμερα.

Σύμφωνα με όσα δηλώνουν σήμερα οι ίδιοι στα ΜΜΕ «πρώτα να αποσύρει η κυβέρνηση το ασφαλιστικό και μετά θα πάμε σε διάλογο».
Διάλογο τους ζητά και ο Τρύφων Αλεξιάδης «σε όποιο μπλόκο θέλουν, αρκεί να διασφαλίζονται οι συνθήκες του διαλόγου», μέχρι στιγμής όμως έχουν αντιμετωπιστεί επιθετικά από τους αγρότες όσοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησαν να τους προσεγγίσουν.

«Να προσέλθουν στον διάλογο με τον πρωθυπουργό με συγκεκριμένες προτάσεις» κάλεσε τους αγρότες και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου. Παράλληλα έθεσε και μια άλλη παράμετρο που πρέπει να αναλογιστούν, τι τους περιμένει αν φύγει ο ΣΥΡΙΖΑ από την εξουσία, ενώ σε δηλώσεις του ανέφερε ακόμη ότι «δεν μπορεί να ζητούν να τα πάρει όλα πίσω η κυβέρνηση, την ώρα που υπάρχουν ευρωπαϊκές υποχρεώσεις».

Απέναντι από τους αγρότες φαίνεται και η στάση του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη, ο οποίος είπε ότι «Επιμένουμε στον διάλογο με τους αγρότες, αλλά το πάρτι των αγροτοπατέρων θα τελειώσει» και υποστήριξε ότι «χωρίς τα κοινοτικά κονδύλια, την επόμενη 5ετία δεν υπάρχει ζωή στην ύπαιθρο».

Από την μεριά τους οι αγρότες ζητούν να τεθεί ο διάλογος από μηδενική βάση και να περιλαμβάνει όλα τα αιτήματα τους, τα οποία αποφασίστηκαν ομόφωνα στη συνάντηση των μπλόκων του Σαββάτου στα Τέμπη και αφορούν στο φορολογικό, στο ασφαλιστικό και στο κόστος παραγωγής. Το σύνολο δηλαδή των μέτρων που θίγει το εισόδημα τους και σύμφωνα με όσα ισχυρίζονται οι εκπρόσωποί τους, οδηγώντας χιλιάδες από αυτούς εκτός παραγωγής εάν εφαρμοστούν.

Στο κάλεσμα συμμετοχής που εξέδωσαν τα 30 μπλόκα που συνεδρίασαν στα Τέμπη αναφέρεται:

«Οι αγρότες που είναι κινητοποιημένοι σε όλη την Eλλάδα, είναι στο δρόμο και στα μπλόκα, και με την παρουσία πολλών νέων να συμμετέχουν γιατί αγωνιούν  για το μέλλον τους και το μέλλον της χώρας. Στη συνάντηση των μπλόκων του Σαββάτου στα Τέμπη, αποφασίστηκαν ομόφωνα τα τρία βασικά αιτήματα: φορολογικό, ασφαλιστικό και κόστος παραγωγής. Και με δεδομένο ότι αυτά δεν πρέπει να περάσουν, αποφάσισαν σε μια νέα συνάντηση την Τρίτη 26 Ιανουαρίου, για μεγαλύτερη συμμετοχή και καλύτερο συντονισμό, να προσκαλέσουν και τους υπόλοιπους αγρότες που είναι στα μπλόκα, για να έχουν ενιαία φωνή και ενιαίο διεκδικητικό πλαίσιο».