Σε τεντωμένο σχοινί οι σχέσεις Ρωσίας-Τουρκίας

26.11.2015

Σε τεντωμένο σχοινί βρίσκονται οι σχέσεις Ρωσίας και Τουρκίας μετά την κατάρριψη του ρωσικού πολεμικού αεροπλάνου κοντά στα σύνορα με τη Συρία, παρά τις προσπάθειες να πέσουν οι τόνοι.

Εν τούτοις και σήμερα συνεχίζεται  η συγκέντρωση ρωσικών και τουρκικών δυνάμεων στα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία, στην περιοχή που καταρρίφθηκε το ρωσικό SU-24 και στην οποία χθες οι Ρώσοι βομβάρδισαν κονβόι φορτηγών.

Τώρα, βλέπουν το φως της δημοσιότητας φωτογραφίες που απεικονίζουν τρένα να μεταφέρουν τουρκικά άρματα μάχης στα συροτουρκικά σύνορα. Στρατιωτικές πηγές από την Τουρκία ανέφεραν ότι 20 τανκς μεταφέρθηκαν με τρένα στα νοτιοδυτικά σύνορα με τη Συρία.

Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι 18 τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη εστάλησαν στην περιοχή για περιπολίες στα σύνορα.

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε αξιωματούχος του τουρκικού στρατού στο πρακτορείο Ανατολή, «συνοδευόμενα από την αστυνομία και ισχυρές δυνάμεις, 20 άρματα μάχης εστάλησαν με τρένα από τις δυτικές επαρχίες της Τουρκίας στο Γκαζιαντέπ, στα νότια της χώρας, και μετά πήραν θέση στα σύνορα με τη Συρία».

Χθες, η Ρωσία εξαπέλυσε βομβαρδισμούς κατά Σύρων ανταρτών, κοντά στην περιοχή που καταρρίφθηκε το αεροσκάφος της από τους Τούρκους. Οι επιθέσεις έγιναν με πυραύλους από ρωσικά πολεμικά πλοία στη Μεσόγειο, αλλά και από μαχητικά αεροσκάφη.

Ανένδοτο το Κρεμλίνο

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε σήμερα ότι η Ρωσία εξακολουθεί να περιμένει μια λογική απάντηση από την Τουρκία σχετικά με τον λόγο για τον οποίο κατέρριψε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ένα ρωσικό αεροσκάφος.

Ταυτόχρονα πρόσθεσε ότι δεν εξετάζει το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων εναντίον της Άγκυρας ούτε την επιβολή εμπάργκο στις εισαγωγές τροφίμων από τη χώρα αυτή.

«Εξακολουθούμε να αναμένουμε μια εξήγηση, μια ρεαλιστική εξήγηση από την τουρκική πλευρά», δήλωσε ο Ντμίτρι Πεσκόφ εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

Νωρίτερα σήμερα το ρωσικό υπουργείο Γεωργίας ανακοίνωσε ότι θα ενισχύσει τους ελέγχους του στα γεωργικά προϊόντα και τα τρόφιμα που εισάγονται από την Τουρκία.

«Δεν επιβάλλουμε εμπάργκο», τόνισε παρόλα αυτά ο Πεσκόφ.

«Οι περιορισμοί αυτοί επιβάλλονται εξαιτίας του αυξημένου κινδύνου από διάφορες μορφές εξτρεμισμού. Φυσικά λαμβάνονται επιπλέον μέτρα ελέγχου. Αυτό είναι μάλλον φυσικό, κυρίως αν λάβει κανείς υπόψη του τις απρόβλεπτες ενέργειες της Τουρκίας», εξήγησε ο ίδιος.

Ο Όλάντ

Κι όλα αυτά ενώ ο Γάλλος Πρόεδρος κ. Φ. Ολάντ ετοιμάζεται να μεταβεί στη Μόσχα για να μεσολαβήσει στην ρωσοτουρκική πολεμική σύρραξη και να τελειώσει η κρίση.