Σε τραγική οικονομική κατάσταση τα ελληνικά νοικοκυριά

18.1.2016

Σε τραγική κατάσταση βρίσκονται τα νοικοκυριά εξαιτίας της οικονομικής κρίσης που έχει επιφέρει μειώσεις μισθών συντάξεων και, κυρίως, η ανεργία που αυξάνει με μαθηματική πρόοδο. Οι αριθμοί είναι ο καθρέφτης της πραγματικότητας που αποτυπώνουν την τραγικότητα της ελληνικής οικογένειας. Ένα στα δύο νοικοκυριά στην Ελλάδα συντηρείται από τη σύνταξη.

Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος, σύμφωνα με τα οποία τα νοικοκυριά που συντηρούνται κυρίως από συντάξεις είναι περίπου 15% περισσότερα από εκείνα που συντηρούνται από τους μισθούς.

Το Ινστιτούτο Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ διεξάγει από το 2012 έρευνες εισοδήματος σε ετήσια βάση, σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.000 νοικοκυριών. Ενα από τα σημαντικότερα ευρήματα, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύει το «Βήμα», είναι η τάση που άρχισε να διαμορφώνεται το 2012 και παγιώνεται σήμερα σε ποσοστά άνω του 50%, σχετικά με τον κυρίαρχο ρόλο που διαδραματίζουν οι συντάξεις ως μέσο ενίσχυσης του οικογενειακού προϋπολογισμού.

Το γενικότερο συμπέρασμα, είναι ότι οι συντάξεις αποτελούν την κυριότερη πηγή εισοδήματος σε για το 52% των νοικοκυριών. Πιο συγκεκριμένα, οι μισθοί ως κύρια πηγή εισοδήματος των νοικοκυριών από το 2012 έως το 2015- αφού «βούτηξαν» το 2014 στο 32,1%- παρουσιάζουν μικρή μείωση, μόλις 0,3%, ενώ αντιθέτως το ποσοστό των συντάξεων ως κύριας πηγής εισοδήματος από 42,3% του 2012 έφτασε πέρυσι στο 51,8%. Αντίστροφη πορεία ακολουθούν τα επιχειρηματικά κέρδη, καθώς από το 12,6% των νοικοκυριών που τα είχε ως κύρια πηγή εισοδήματος το 2012, το ποσοστό μειώθηκε στο 6,1%.