Σε 5 νησιά δημιουργούνται «κλειστά κέντρα» για τους μετανάστες

Τρεις βασικούς άξονες θα περιλαμβάνουν τα κυβερνητικά μέτρα που θα ανακοινωθούν στις 11:30 το πρωί από τον Στέλιο Πέτσα και τον Αλκιβιάδη Στεφανή. Μετεγκατάσταση των μεταναστών στην ενδοχώρα για την αποσυμφόρηση των νησιών, δημιουργία κλειστών προαναχωρισιακών κέντρων προκειμένου να μπει «λουκέτο» στην Μόρια και ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων και των μέσων παρακολούθησης.

Κλειστές δομές σε πρώτη φάση θα δημιουργηθούν σε Λέσβο, Σάμο, Χίο, Κω και Λέρο και θα έχουν χωρητικότητα 10 χιλιάδων ατόμων

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες κλειστές δομές σε πρώτη φάση θα δημιουργηθούν σε Λέσβο, Σάμο, Χίο, Κω και Λέρο και θα έχουν χωρητικότητα 10 χιλιάδων ατόμων. Εκεί θα μεταφερθούν κυρίως όσοι μετανάστες δεν έχουν δικαίωμα ασύλου, καθώς πρωταρχικός στόχος της κυβέρνησης είναι η  επίσπευση των διαδικασιών μέσω των ρυθμίσεων που ήδη έχουν ψηφιστεί για το άσυλο αλλά και με την πρόσληψη προσωπικού. Με αυτό τον τρόπο θα υπάρξει διαχωρισμός μεταξύ των μεταναστών που έχουν τις προϋποθέσεις να μετακινηθούν προς στην ενδοχώρα και σε εκείνους που θα μπουν στην λίστα των επαναπροωθήσεων.

Ανάλογα με την αποτελεσματικότητα που θα υπάρξει από την πρώτη φάση των μέτρων θα αξιολογηθεί το πότε η κυβέρνηση θα περάσει στην επόμενη. Σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να δημιουργηθούν πέντε ακόμη κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα που θα είναι κυρίως στις περιφέρειες της Κρήτης και της Πελοποννήσου. Οι συγκεκριμένες δομές θα έχουν μικρότερη δυναμικότητα σε σχέση με αυτές που θα δημιουργηθούν στα νησιά καθώς δεν θα ξεπερνούν τα 2 χιλιάδες άτομα.

Θερμικές κάμερες και 1.700 προσλήψεις 

Σε μια προσπάθεια να θέσει υπό έλεγχο την κατάσταση, η κυβέρνηση προχωρά  στην πρόσληψη 400 συνοριοφυλάκων στον Έβρο, 500 υπαλλήλων στις υπηρεσίες ασύλου στα νησιά και την ηπειρωτική Ελλάδα. Επιπροσθέτως θα προσληφθούν και 800 άτομα για τη φύλαξη των θαλασσίων συνόρων και των hotspot. Επίσης έχουν ενισχυθεί και τα μέσα φύλαξης των συνόρων με 61 σκάφη του λιμενικού και του Πολεμικού Ναυτικού να έχουν επιστρατευτεί στη φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων, τα οποία και επιτηρούν. Στις περιπολίες έχουν προστεθεί 125 ακόμα στελέχη του λιμενικού και 30 άνδρες των ειδικών δυνάμεων.

Το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται να ενεργοποιηθεί και το σύστημα των θερμικών καμερών καθώς ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη ο διαγωνισμός. Πρόκειται για κάμερες και ραντάρ που θα εγκατασταθούν κυρίως στο Ανατολικό Αιγαίο και την Κρήτη με δυνατότητα εντοπισμού ακόμα και μικρών σκαφών μήκους δυο μέτρων σε απόσταση άνω των 50 ναυτικών μιλίων. Το σύστημα θα μεταδίδει απευθείας εικόνα στο θάλαμο επιχειρήσεων του λιμενικού και του Πολεμικού Ναυτικού προκειμένου να γίνονται στην οι απαραίτητες ενέργειες

Μέρος του υπερπλεονάσματος στα νησιά 

Παράλληλα η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην στήριξη των νησιών του Βορειοανατολικού Αιγαίου που έχουν σηκώσει το μεγαλύτερο βάρος της μεταναστευτικής κρίσης. Σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να διατεθούν 20 έως 30 εκατομμύρια ευρώ από το υπερπλεόνασμα που θα προκύψει. Επίσης και μέσω των κονδυλίων του ΕΣΠΑ, όπως προέκυψε και από την σύσκεψη που είχε ο πρωθυπουργός με τους Περιφερειάρχες, θα δοθεί βάρος στα αναπτυξιακά έργα με στόχο να ενισχυθούν ακόμη περαιτέρω περιοχές που πλήττονται από τις μεταναστευτικές ροές.

Ο Μητσοτάκης θέτει το μεταναστευτικό στο ΕΛΚ  

Στο Ζάγκρεπ θα βρίσκεται για τις επόμενες δύο μέρες ο πρωθυπουργός ο οποίος θα πάρει μέρος στο καταστατικό και εκλογικό Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να έχει στο περιθώριο του συνεδρίου σημαντικές επαφές με ευρωπαίους ηγέτες ενώ την Πέμπτη κατά την ομιλία του στην ολομέλεια του ΕΛΚ θα αναφερθεί μεταξύ άλλων και στο μεταναστευτικό. Στόχος του πρωθυπουργού είναι η διεθνοποίηση του ζητήματος του μεταναστευτικού μέσω συνεντεύξεων και παρεμβάσεων στο εξωτερικό προκειμένου να υπάρξει αλληλεγγύη από όλα τα κράτη μέλη της Ε.Ε που μέχρι στιγμής δείχνουν να μην έχουν κοινή γραμμή απέναντι στο μεταναστευτικό.

 

thetoc