Σημαντικές παρεμβάσεις του Σωματείου Συνταξιούχων Ωρωπού

Το σωματείο μας, το σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ-ΕΦΚΑ Δήμου Ωρωπού, είναι ένα καινούργιο σχετικά σωματείο, αφού ιδρύθηκε μόλις πριν τρία χρόνια. Είναι μέλος της « Ομοσπονδίας συνταξιούχων Ελλάδας ΙΚΑ και Επικουρικών» και συμπορευόμαστε με την Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των ομοσπονδιών των Συνταξιούχων, συμμετέχοντας στις συσκέψεις, παραστάσεις διαμαρτυρίας στα υπουργεία στις συγκεντρώσεις και τα συλλαλητήρια , όπως το πανελλαδικό της 8/10/21, διεκδικώντας όπως έλεγε και η ανακοίνωση για το πανελλαδικό συλλαλητήριο « όσα αδίκως μας έχουν αφαιρεθεί, με τη δουλειά μας τα έχουμε πληρώσει και σήμερα είναι αναγκαία να ζήσουμε με βάση τις πραγματικές μας ανάγκες».

 Η δράση μας όμως απλώνεται και σε άλλα ζητήματα που  αφορούν τους συνταξιούχους, όπως είναι η τοπική συγκοινωνία και το επίπεδο των Δημόσιων  υπηρεσιών υγείας στο Δήμο Ωρωπού.

Όταν λέμε τοπική συγκοινωνία εννοούμε τη σύνδεση του Ωρωπού με την Αθήνα , αλλά και την επικοινωνία και σύνδεση των οικισμών του Δήμου μεταξύ τους και με το κέντρο του Δήμου.

Σήμερα ο Ωρωπός συνδέεται με την Αθήνα, με γραμμή του ΚΤΕΛ Αττικής που ξεκινάει από Δήλεσι και διέρχεται από Ωρωπό, με αποτέλεσμα να υπάρχει επιβάρυνση με 5.20€ τη διαδρομή, οι συνταξιούχοι να πληρώνουν κανονικό εισιτήριο, ενώ θα έπρεπε να εξυπηρετείται από αστική συγκοινωνία ( αφού ο  Δήμος Ωρωπού ανήκει στην Αττική) που η επιβάρυνση είναι πολύ μικρότερη, οι συνταξιούχοι έχουν μειωμένο εισιτήριο και η εξυπηρέτηση θα ήταν καλύτερη. Μια τέτοια λύση φυσικά δεν ωφελεί μόνο τους συνταξιούχους αλλά όλους τους κατοίκους του Ωρωπού.

Αν  η σύνδεση του Ωρωπού με την Αθήνα παρουσιάζει τα παραπάνω προβλήματα, η σύνδεση της πλειοψηφίας των οικισμών του Δήμου Ωρωπού με το κέντρο του Δήμου, με κρίσιμες υπηρεσίες, όπως π.χ Κ.Υ, Ιατρεία, είναι ανύπαρκτη. Αν δεν έχεις  δικό σου μέσον είσαι εγκλωβισμένος.                                           Η συγκοινωνία από δημόσιο αγαθό που είναι,  για τις κυβερνήσεις αποτελεί κόστος, το οποίο μεταφέρεται στους πολίτες, είτε μέσω της υποβάθμισης των δημόσιων υπηρεσιών συγκοινωνίας, είτε μέσω της ανάθεσης σε ιδιώτες.

Ανάλογα είναι και τα προβλήματα στο τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, με ακόμα βέβαια  σοβαρότερες συνέπειες, τόσο στην υγεία όσο και στην τσέπη των συνταξιούχων, του λαού γενικότερα. Οι ελλείψεις και τα κενά είναι διαχρονικά. Το ΙΚΑ το τελείωσαν και στη θέση του δημιουργήθηκε ένα ιατρείο που ποτέ δεν επανδρώθηκε όπως προέβλεπαν  οι προδιαγραφές, που και αυτές δεν ήταν ικανοποιητικές. Το ΚΥ Καπανδριτίου πάντα είχε ελλείψεις σε υγειονομικό προσωπικό, με την έναρξη δε της πανδημίας, που έγινε και εμβολιαστικό κέντρο, η κατάσταση χειροτέρεψε και στο ΚΥ αλλά και στα Ιατρεία γιατί αποσπάστηκαν γιατροί από αυτά με τις γνωστές συνέπειες στην εξυπηρέτηση του λαού. Έτσι π.χ ο Αυλώνας δεν εξυπηρετείται πια,  ούτε  και αυτό το ελάχιστο που εξυπηρετούνταν(μια φορά τη βδομάδα). Με την υποχρεωτικότητα δε του εμβολιασμού, εμβολιασμού με τον οποίον συμφωνούμε, όχι όμως και με την υποχρεωτικότητα  και με τις αναστολές συμβάσεων, σαν συνέπεια της υποχρεωτικότητας,,πολύ φοβούμαστε ότι τα πράγμα έγιναν ακόμα χειρότερα.

Παρεμβάσεις  κάναμε , παρά τις δυσκολίες της πανδημίας μας  όπως για παράδειγμα, την εκδήλωση- συζήτηση για την εξέλιξη της πανδημίας covid-19, τις αγωνιστικές παρεμβάσεις,  σε συνεργασία με άλλους φορείς της περιοχής (ομάδα γυναικών, συλλόγους γονέων και δασκάλων και άλλους), για την κατάσταση των υπηρεσιών υγείας καθώς και για προβλήματα με τα σχολεία της περιοχής, με αποκορύφωμά την συγκέντρωση στο λιμάνι του Ωρωπού.           

Παρεμβάσεις θα συνεχίσουμε να κάνουμε  γιατί δεν συμβιβαζόμαστε το 2021 να αντιμετωπίζουμε τέτοια προβλήματα, που θα έπρεπε από χρόνια να είχαν λυθεί. Όμως δεν φτάνει μόνο η δική μας η φωνή. Καλούμε κι άλλους φορείς , να ενώσουν τη φωνή τους με τη δική μας με κοινό στόχο τη βελτίωση της ζωής μας σύμφωνα με τις σύγχρονες ανάγκες μας. Παράλληλα θα πρέπει να δυναμώσει και η δική μας φωνή, η φωνή των συνταξιούχων του  Δήμου Ωρωπού. Καλούμε λοιπόν όλους τους συνταξιούχους της περιοχής να έρθουν να γνωριστούμε. Τα γραφεία μας είναι μέσα στο συγκρότημα των φυλακών του Ωρωπού (τελευταίο κτίριο, απέναντι από την λαϊκή). Σας περιμένουμε κάθε Τετάρτη και Σάββατο 10πμ – 12 μ.

Σαν άμεσους στόχους προβάλλουμε: Την άμεση πρόσληψη γιατρών-νοσηλευτών στο ΚΥ Καπανδριτίου και ιατρείου Σκάλας Ωρωπού. Τη επαναλειτουργία του ιατρείου του Αυλώνα.  Την αστική σύνδεση Ωρωπού – Αθήνας και την σύνδεση των οικισμών του Δήμου μεταξύ τους, με το κέντρο του Δήμου, με κρίσιμες υπηρεσίες(π.χ ΚΥ Καπανδριτίου, ιατρείο Σκάλας Ωρωπού).

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΙΚΑ-ΕΦΚΑ ΔΗΜΟΥ ΩΡΩΠΟΥ