Σημαντική ανακάλυψη στη Νεκρά Θάλασσα: Βρέθηκε πάπυρος βιβλικού κειμένου 2.000 ετών γραμμένο στα ελληνικά [Εικόνες]

Ισραηλινοί αρχαιολόγοι που δίνουν μάχη ενάντια στους κυνηγούς θησαυρών στην αναζήτηση σπηλαίων κοντά στη Νεκρά Θάλασσα, προχώρησαν σε μια σπουδαία ανακάλυψη που αφορά ένα σύνολο αντικειμένων, συμπεριλαμβανομένων κομματιών ενός βιβλικού κειμένου στα ελληνικά, παρόμοιο του οποίου δεν έχουν δει εδώ και δεκαετίες.

Τα ευρήματα, που διατηρούνται από τον ζεστό και ξηρό αέρα της ερήμου της Ιουδαίας, περιλαμβάνουν επίσης τον μερικώς μουμιοποιημένο σκελετό ενός 6.000 ετών παιδιού και ένα τέλεια άθικτο, καλά υφαντό καλάθι που χρονολογείται πριν 10.500 χρόνια, όπως δήλωσε η Αρχή Αρχαιοτήτων του Ισραήλ.

Σημαντική ανακάλυψη στη Νεκρά Θάλασσα: Βρέθηκε πάπυρος βιβλικού κειμένου 2.000 ετών γραμμένο στα ελληνικά [Εικόνες]

Η περγαμηνή με τα ελληνικά

Τα κομμάτια της περγαμηνής, περίπου 2.000 ετών, φέρουν βιβλικό στίχο γραμμένο στα ελληνικά και ταιριάζουν με μια περγαμηνή που ανακαλύφθηκε πριν από περίπου 60 χρόνια που ονομάζεται “Βιβλίο των 12 Μικρών Προφητών”.

Αυτός ο κύλινδρος είναι ένα από τα αρχαία εβραϊκά κείμενα που ονομάζονται “Κύλινδροι της Νεκράς Θάλασσας” που βρέθηκαν το 1947 από τους ντόπιους Βεδουίνους στις σπηλιές του Κουμράν, περίπου 20 χλμ ανατολικά της Ιερουσαλήμ.

Η συλλογή, η οποία έχει περιλάβει κείμενα που ανακαλύφθηκαν αλλού κατά μήκος της δυτικής ακτής της Νεκράς Θάλασσας, παρείχε ένα “παράθυρο” στην εβραϊκή κοινωνία και τη θρησκεία πριν και μετά την εποχή του Ιησού.

Ένας “πυρετός” εξερεύνησης ακολούθησε την ανακάλυψή τους, αλλά η έρευνα τελικά σταμάτησε – μέχρι πρόσφατα, όταν εμφανίστηκαν στη μαύρη αγορά νέα κομμάτια κυλίνδρων και περγαμηνών. Από το 2017, οι αρχαιολόγοι έχουν καταφύγει σε βράχια μαρμάρου και ασβεστόλιθου για να χαρτογραφήσουν εκατοντάδες σπήλαια. Πολλά ήταν γεμάτα με αιώνες άμμου και συντρίμμια, και περίπου δώδεκα που πιστεύεται ότι ήταν πιθανότατα κρυμμένα κομμάτια ανασκάφηκαν πλήρως.

Τα νέα κομμάτια του χειρόγραφου βρέθηκαν στο “Σπήλαιο του Τρόμου”, στο οποίο πριν από χρόνια εντοπίστηκαν ηλικίας 1.900 ετών σκελετοί Εβραίων επαναστατών που είχαν πολεμήσει εναντίον της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.

“Αυτά είναι νέα κομμάτια του παζλ και μπορούμε να τα προσθέσουμε στη μεγαλύτερη εικόνα της περιόδου και του κειμένου”, δήλωσε ο Oren Ableman της Αρχής Αρχαιοτήτων. “Αν και αυτά τα κομμάτια είναι μικρά, μας έδωσαν κάποιες νέες πληροφορίες που δεν γνωρίζαμε πριν.”

Τα νέα κομμάτια επέτρεψαν την ανακατασκευή 11 γραμμών κειμένου και παρείχαν πληροφορίες για την περγαμηνή.

1
1
1

Τι είναι οι Κύλινδροι της Νεκράς Θάλασσας

Οι Κύλινδροι της Νεκράς θάλασσας απαρτίζουν μια τεράστια συλλογή ιουδαϊκών κειμένων, γραμμένων στην εβραϊκή, αραμαϊκή και ελληνική, που πραγματεύονται πολλά θέματα σε διάφορα λογοτεχνικά είδη. Περιλαμβάνουν τμήματα από κάθε βιβλίο της εβραϊκής Βίβλου, εκτός του βιβλίου της Εσθήρ, όλα αυτά γραμμένα χίλια, περίπου, χρόνια πριν από τα έως τότε γνωστά βιβλικά χειρόγραφα. Οι κύλινδροι περιείχαν, επίσης, το αρχαιότερο βιβλικό σχόλιο στο βιβλίο του Αββακούμ, και πολλά άλλα κείμενα, μεταξύ των οποίων θρησκευτικά έργα, σχετικά με ιουδαϊκές αιρέσεις εκείνου του καιρού.

thetoc.gr