Σκάνδαλο με το ΕΠΕ Οινοφύτων-Οι Βιομήχανοι αποφασίζουν χωρίς το Δήμο Τανάγρας

 Ο Δήμαρχος Τανάγρας Βασίλης Περγάλιας διαφωνεί με την κατάθεση του Φακέλου ΚΥΑ του ΕΠΕ Οινοφύτων

Διαφωνεί και προσφεύγει  στη Δικαιοσύνη ο Δήμαρχος Τανάγρας Β. Περγάλιας και η Δημοτική Αρχή κατά της κατάθεσης του Φακέλου της ΚΥΑ για το Επιχειρηματικό Πάρκο Εξυγίανσης (ΕΠΕ) Οινοφύτων, από την Εταιρεία Ανάπτυξης Βιομηχανικού Πάρκου (ΕΑΝΕΠ) Οινοφύτων. Κατάθεση  που  έγινε χωρίς καμία ενημέρωση αλλά και κυρίως χωρίς να γίνουν αποδεκτές οι εποικοδομητικές προτάσεις της Δημοτικής Αρχής, για την βέλτιστη απόδοση και λειτουργία ενός τόσο σημαντικού αναπτυξιακού έργου για την ευρύτερη περιοχή, όπως είναι το ΕΠΕ.

Η ΕΑΝΕΠ λειτούργησε και αποφάσισε ερήμην της τοπικής κοινωνίας με βάση τα συμφέροντα, όχι των πολιτών, αλλά των επιχειρηματιών, κάτι που δείχνει τον τρόπο αντίληψής της.

Πρόκειται για μια, άκρως, προσβλητική και αχαρακτήριστη πολιτική ενέργεια η οποία την εκθέτει και προσβάλει πάνω από όλα τους δημοκρατικούς θεσμούς και την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Αυτό μάλιστα, καθώς η Δημοτική Αρχή και προσωπικά ο κ. Περγάλιας, είχαν μέσω της ιστοσελίδας του δήμου «HELP DESK» συμβάλει εποικοδομητικά στην κατάθεση προτάσεων για την βέλτιστη εκτέλεση και λειτουργία του έργου. Προτάσεις που δεν εισακούστηκαν.

Αναντίρρητα είναι μια πράξη απόλυτα κατακριτέα, καθώς η Πολιτεία έδωσε το δικαίωμα αυτό, στην ΕΑΝΕΠ  να αποφασίζει και να κάνει κουμάντο για το μέλλον μιας περιοχής και των κατοίκων της, χωρίς αυτούς και χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της Δημοτικής Αρχής.

Ιδιαίτερα από τη στιγμή  που ο Δήμαρχος Β. Περγάλιας μαζί με τον πρώην Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Κ.  Μπακογιάννη, ήταν αυτοί που έβαλαν τις βάσεις για την οριοθέτηση του Επιχειρηματικού Πάρκου και την εξυγίανση της περιοχής. Τέτοιες πρακτικές είναι αντιδημοκρατικές και αντιβαίνουν σε μια σύγχρονη διακυβέρνηση.

Ουσιαστικά έρχεται ο λύκος να φυλάει τα πρόβατα.  Όταν, μάλιστα,  οι ίδιες οι Βιομηχανίες, με τις ευλογίες της Πολιτείας,  ευθύνονται επί σειρά δεκαετιών για την άναρχη ανάπτυξη της βιομηχανικής ζώνης των Οινοφύτων και  την ανεξέλεγκτη δράση τους, με ανυπολόγιστο υγειονομικό, πολεοδομικό και περιβαλλοντικό κόστος.

Ο Δήμαρχος Τανάγρας και η Δημοτική Αρχή, μπροστά σε αυτό το πρωτοφανές  «άδειασμα», με μια μακροσκελή ανακοίνωσή τους εκφράζουν την απογοήτευσή τους για την πολιτική της ΕΑΝΕΠ, αφού  δεν είχε το θάρρος, ούτε να ενημερώσει τις ενδιαφερόμενες πλευρές, σχετικά με την κατάθεση του φακέλου, κάτι που έγινε από τα ΜΜΕ. Τώρα, λοιπόν, το λόγο έχει η τοπική κοινωνία, το Δημοτικό Συμβούλιο και, βεβαίως, η δικαιοσύνη να αποφανθεί για τη νομιμότητα της πράξης.

Στην ανακοίνωση του Δήμου Τανάγρας αναφέρονται τα εξής:

«Με αφορμή την κατάθεση φακέλου για την έγκριση ανάπτυξης του Επιχειρηματικού Πάρκου Εξυγίανσης Οινοφύτων, γεγονός το οποίο έγινε γνωστό διά του τύπου, ο  Δήμαρχος Τανάγρας εκφράζει την πλήρη απογοήτευση του αλλά και την κατηγορηματική του άρνηση και αντίθεση στο να αποδεχθεί την ενέργεια κατάθεσης του φακέλου, για την οποίαν και ο ίδιος ενημερώθηκε από τα ΜΜΕ, αλλά κυρίως να  αποδεχθεί το περιεχόμενο του φακέλου, το οποίο εξάλλου στην τελική του εκδοχή ουδέποτε έγινε γνωστό στο Δήμο Τανάγρας.

Οι πολίτες του Δήμου Τανάγρας αλλά και το σύνολο της επικράτειας που έχει εκφράσει το ύψιστο ενδιαφέρον του για να δοθεί ένα τέλος στην πολυπόθητη περιβαλλοντική εξυγίανση της μεγαλύτερης βιομηχανικής περιοχής της χώρας,  θα πρέπει να γνωρίζουν ότι ο Δήμος Τανάγρας εγκαίρως και εγγράφως είχε διατυπώσει την άρνηση του στην κατάθεση ενός φακέλου, ο οποίος κρίθηκε επιεικώς ελλιπής και περιβαλλοντικά και τεχνικοοικονομικά απαράδεκτος, όπως ρητά επισημαίνεται σε σειρά εγγράφων του, που είναι αναρτημένα και στη διάθεση κάθε ενδιαφερόμενου, στην ιστοσελίδα του Δήμου στο «HELP DESK» για την βιομηχανική περιοχή των Οινοφύτων.

Με βάση αυτό, ο Δήμαρχος σε πρόσφατη επιστολή του προς την ΕΑΝΕΠ ΟΙΝΟΦΥΤΩΝ, έκρινε και εισηγήθηκε ως βέλτιστη επιλογή την υποβολή αιτήματος νέας παράτασης της προθεσμίας κατάθεσης του φακέλου, υπερβαίνοντας το γεγονός ότι αυτή θα ήταν η τρίτη  κατά σειρά παράταση της προθεσμίας του νόμου, με αποκλειστική ευθύνη του φορέα. Βασικός στόχος και σκοπός αυτής της πρότασης ήταν να υπάρξει επιπλέον χρόνος  προκειμένου να συμπληρωθούν στοιχεία και μελέτες που συνιστούν ουσιώδεις ελλείψεις του φακέλου και καθιστούν μη νόμιμη και σε κάθε περίπτωση τυπικά ασταθή την ενέργεια αδειοδότησης του Πάρκου Εξυγίανσης και βεβαίως να ενημερωθούν οι πολίτες και οι επιχειρήσεις της περιοχής για το σχεδιασμό της εξυγίανσης που τελικώς υιοθετείται χωρίς τη συμμετοχή τους. Σύμφωνα με τα αναφερόμενα στην παραπάνω επιστολή «η έλλειψη Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, ειδικά για το ΕΠΕ Οινοφύτων, δεν αποτελεί μόνο σοβαρό θεσμικό έλλειμμα κατά το νόμο αλλά συνιστά ουσιώδη παρατήρηση κορυφαίας σημασίας και συμβολισμού, για τους Φορείς μας, για το έργο και για τους πολίτες, λαμβάνοντας υπόψη το βαρύ ιστορικό της ΛΑΠ Ασωπού. Κατ’ ανάλογο τρόπο, οι συμπολίτες μας θα ήθελαν να γνωρίζουν, προ όλων, και σε κάθε περίπτωση πριν την κατάθεση φακέλου, τα βασικά στοιχεία της Μελέτης Βιωσιμότητας που ενσωματώνεται στο φάκελο και κυρίως τα κόστη και τον καταμερισμό που γίνεται στους ιδιοκτήτες γης και τις εγκατεστημένες επιχειρήσεις της βιομηχανικής περιοχής».

Δυστυχώς οι ανησυχίες του Δήμου αλλά και οι προτάσεις συνδρομής του για ένα έργο τεχνικοοικονομικά και περιβαλλοντικά άρτιο, μαζί με την εκφρασμένη βούληση του Δημάρχου για πλατιά διαβούλευση, διαφάνεια και συμμετοχή των πολιτών και κάθε ενδιαφερόμενου, αγνοήθηκαν, παρά τις ρητές δεσμεύσεις και συμφωνίες, στις οποίες είχαν προσχωρήσει και συνυπογράψει όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, στην αρχική φάση του σχεδιασμού της εξυγίανσης της περιοχής.

Έτσι, κατά παράβαση κάθε κανόνα θεσμικής λειτουργίας, η ΕΑΝΕΠ πήρε την ευθύνη να καταθέσει ένα φάκελο δικής της επιλογής, ως προς την περιβαλλοντική στρατηγική και την οικονομία του έργου, χωρίς τα περιεχόμενα του, οι μελέτες, τα οικονομικά στοιχεία που προκύπτουν σε βάρος των ιδιοκτητών κλπ, να παρουσιαστούν ούτε καν στο Δημοτικό Συμβούλιο ή έστω στους επικεφαλής των παρατάξεων του Δήμου Τανάγρας, όπως εγγράφως είχε ζητηθεί και αγνοήθηκε (και αυτό).

«Τώρα τα πράγματα πήραν το λάθος δρόμο» δήλωσε ο Δήμαρχος Β. Περγάλιας. «Δώσαμε στήριξη, χέρι βοηθείας και ανοχή πολλές φορές, αλλά όλα αγνοήθηκαν προκλητικά. Δυστυχώς οι αρμόδιοι της ΕΑΝΕΠ επέλεξαν την πολιτική της σύγκρουσης. Κατέθεσαν ένα φάκελο «ανάξιο» του βάρους του προβλήματος και της στρατηγικής της εξυγίανσης που είχε συμφωνηθεί, στηριζόμενοι σε μια απόφαση του Φορέα Υλοποίησης, τυπικά έωλη και νομικά ανίσχυρη, θέτοντας το όλο εγχείρημα σε ένα ανασφαλή τυπικά και ουσιαστικά δρόμο, όπως σύντομα θα φανεί και θα αποδειχθεί, δυστυχώς.

Τώρα το λόγο έχουν οι πολίτες της Τανάγρας, με πρώτο το Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά και η διοίκηση και η δικαιοσύνη που θα κληθούν να περιφρουρήσουν τα δικαιώματα των συμπολιτών μας και την εξυγίανση της βιομηχανικής περιοχής, όπως την είχαμε σχεδιάσει και προσυμφωνήσει», είναι η βαριά και με νόημα δήλωση-πρόγνωση του Δήμαρχου για τα όσα θα ακολουθήσουν».