Σκάνδαλο FIFA: Ύποπτες δραστηριότητες σε Ελβετικές Τράπεζες

 3.12.2015

«Πενήντα τρεις περιπτώσεις ύποπτων τραπεζικών σχέσεων στην ελβετική αρχή κατά της διαφθοράς» εντόπισαν οι ελβετικές τράπεζες, στο πλαίσιο του φακέλου της FIFA, όπως δήλωσε σήμερα ο γενικός εισαγγελέας της ελβετικής συνομοσπονδίας.

«Οι ελβετικές τράπεζες εκπλήρωσαν τις υποχρεώσεις τους αναφέροντας ύποπτες δραστηριότητες», δήλωσε ο Μίκαελ Λάουμπερ, σύμφωνα με τον οποίο η έρευνα «είναι πολύ πολύπλοκη και σε πολλά επίπεδα».

Επαναλαμβάνοντας την αρχή της μυστικότητας των ερευνών, ο εισαγγελέας έδωσε ωστόσο ορισμένες πληροφορίες, ιδίως όσον αφορά μία έρευνα που διεξάγεται για 104 τραπεζικές σχέσεις (σ.σ. δεσμούς ανάμεσα σε τράπεζες και επιχειρήσεις) που συνδέονται με το σκάνδαλο.

Όσον αφορά αυτές τις 104 τραπεζικές σχέσεις, η κάθε μία από τις οποίες μπορεί να αφορά πολλούς τραπεζικούς λογαριασμούς, ο εισαγγελέας δήλωσε πως τράπεζες στην Ελβετία ανέφεραν στην αρχή για το ξέπλυμα χρήματος 53 ύποπτες περιπτώσεις.

Ο κ. Λάουμπερ δεν έδωσε καμία ένδειξη για αυτές τις 53 περιπτώσεις, αν προστίθενται στις 104 που ερευνώνται ή αν περιλαμβάνονται σε αυτές.

Ο εισαγγελέας δήλωσε ακόμη πως η δικαιοσύνη κατέσχεσε μία τεράστια ποσότητα υλικού σε αυτό τον πολύ πολύπλοκο φάκελο και ότι χρειάζεται χρόνος για να μελετηθεί.

«Ο κόσμος του ποδοσφαίρου πρέπει να κάνει υπομονή», είπε, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να ανακρίνει τον πρόεδρο της FIFA Σεπ Μπλάτερ στο πλαίσιο της έρευνάς του.

Ο Ελβετός γενικός εισαγγελέας έκανε τις δηλώσεις αυτές σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε μετά την επανεκλογή του σήμερα το πρωί από το ελβετικό κοινοβούλιο για τετραετή θητεία, προκειμένου να «απαντήσει στο τεράστιο ενδιαφέρον που προκαλεί σε διεθνές επίπεδο» το σκάνδαλο της FIFA.

Η παγκόσμια ομοσπονδία αντιμετωπίζει ισχυρισμούς για εκτεταμένη διαφθορά αφού η ελβετική αστυνομία εισέβαλε σε ένα ξενοδοχείο στη Ζυρίχη –όπου εδρεύει η FIFA– και συνέλαβε επτά ανώτατα στελέχη της τον περασμένο μήνα.

Οι επτά συνελήφθησαν έπειτα από αίτημα του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ το οποίο απήγγειλε κατηγορίες σε βάρος 14 νυν και πρώην αξιωματούχων της FIFA για «διαδεδομένη, συστηματική και βαθιά ριζωμένη» διαφθορά.