Σκληρές οι διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των δανειστών

21.10.2015

 

 

Ανυποχώρητοι είναι οι εκπρόσωποι των δανειστών στην υλοποίηση των προαπαιτούμενων που έχει υπογράψει η κυβέρνηση για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την αποδέσμευση της δόσης των δύο δις ευρώ.

 

Κατά την πρώτη συνάντηση του κουαρτέτου των δανειστών με τους υπουργούς Αλ. Φλαμπουράρη, Ευ. Τσακαλώτο , Γ. Σταθάκη, Γ. Χουλιαράκη και Τρ Αλεξιάδη υπήρξε πλήρης διάσταση απόψεων σε μια σειρά αλλαγών στα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση στα κόκκινα δάνεια, την κατάργηση του ΕΚΑΣ και των Επικουρικών συντάξεων, το νομοσχέδιο για την ανακεφαλαίωση των τραπεζών και την υλοποίηση των μέτρων της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ. Αμφισβητούν επίσης και το εάν η κυβέρνηση μπορεί να βρει τα 3,5 δις ευρώ των ισοδύναμων για να προχωρήσει σε αλλαγές των προαπαιτούμενων που προωθεί.

 

Κατά την πρώτη μέρα των συνομιλιών υπήρξε όχι απλώς διάσταση απόψεων αλλά αδιέξοδο και οι συνομιλίες θα συνεχιστούν σήμερα, όπου είναι προκαθορισμένη και η συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου για την ολοκλήρωση του νομοσχεδίου που αφορά την  ανακεφαλαίωση των τραπεζών.

 

Για το νομοσχέδιο που αφορά τα κόκκινα δάνεια οι δανειστές διατηρούν σκληρή στάση καθώς  φέρονται να θέτουν πολύ αυστηρά κριτήρια για την προστασία των δανειοληπτών, με την κυβέρνηση να τα απορρίπτει, καθώς έτσι θα μείνουν απροστάτευτα πολλά υπερχρεωμένα νοικοκυριά κινδυνεύοντας να βγει το σπίτι τους στο σφυρί.
Οι δανειστές, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, προτείνουν η αντικειμενική αξία της κατοικίας για όσους εντάσσονται στο νόμο Κατσέλη να μην υπερβαίνει τις 120 χιλιάδες ευρώ, με το εισοδηματικό κριτήριο να προσεγγίζει τις 12.000 ευρώ, δηλαδή τα όρια της φτώχειας.
Από την πλευρά της, η ελληνική πλευρά επιμένει η αντικειμενική αξία της κατοικίας να είναι στις 300 χιλιάδες ευρώ, το εισοδηματικό κριτήριο στις 35 χιλιάδες ευρώ, ενώ το σύνολο των οφειλών να μην ξεπερνά τις 250 χιλιάδες ευρώ.

 

Η ελληνική πλευρά εκτιμά ότι με αυτήν την πρότασή της θα δοθεί κάλυψη στο 88% των υπερχρεωμένων νοικοκυριών που δυνάμει εντάσσονται στο νόμο Κατσέλη ή έχουν ήδη ενταχθεί.

Την ίδια ώρα, πηγές του υπουργείου αναφέρουν ότι δεν θα υπάρξει άλλη γενική ρύθμιση για προστασία της πρώτης κατοικίας, πέραν από αυτή που θα περιλαμβάνεται στον αναθεωρημένο νόμο Κατσέλη.

 

Διαφωνία υπάρχει όμως με τους εκπροσώπους των δανειστών και σε ότι αφορά την συνολική διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Το κουαρτέτο ζητά την πώλησή τους σε funds, κάτι που η ελληνική πλευρά φέρεται διατεθειμένη να δεχθεί μόνο για τα επιχειρηματικά δάνεια.

 

Η εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ

 

 

­­­Ιδιαίτερη σπουδή επιδεικνύουν οι εκπρόσωποι των δανειστών και για την υλοποίηση των μέτρων της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ, που αφορούν το γάλα, το ψωμί, τις εκπτώσεις και η περαιτέρω μείωση της γραφειοκρατίας στην αδειοδότηση των επιχειρήσεων -όλα τα θέματα τα οποία διευθετούνται από το υπουργείο.

 

Σε ότι αφορά στην κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων όλες τις Κυριακές του έτους, αναφέρθηκε από την ελληνική πλευρά ότι αναμένεται η απόφαση από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

 

Για τις ρυθμίσεις της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ για τα ποτά και τα πετρελαιοειδή δεν έχει οριστεί χρόνος εφαρμογής διότι πρέπει να προηγηθούν μελέτες.

 

Σχετικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων, η προτεινόμενη από την κυβέρνηση ΚΥΑ φαίνεται να γίνεται δεκτή από τους δανειστές.

 

Συγκεκριμένα η ΚΥΑ θα προβλέπει τη δυνατότητα συμμετοχής μη φαρμακοποιού στο μετοχικό κεφάλαιο του φαρμακείου χωρίς όμως να είναι ο αποκλειστικός μέτοχος.

 

 

Αφαλιστικό

 

Σε όλο το αρνητικό κλίμα της πρώτης ημέρας των εκπροσώπων των δανειστών με τους υπουργούς της κυβέρνησης υπήρξε και μια θετική κατ αρχήν προσέγγιση των δύο πλευρών όσον αφορά το ασφαλιστικό. Όμως συζήτηση με αριθμούς δεν έγινε άρα δεν υπήρξε και η όποια μορφή συμφωνίας για τα ισοδύναμα καθώς οι δανειστές ζητούν την κατάργηση του ΕΚΑΣ και των Επικουρικών άμεσα και τον καθορισμό της εθνικής σύνταξης η οποία,  όπως έχει πει ο κ. Κατρουγκαλος,  θα ανέλθει στα 390 ευρώ.