Σκληρή δοκιμασία για την Κυβέρνηση ο προϋπολογισμός που ψηφίζεται τα μεσάνυκτα

5.12.2015

Με τις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών ολοκληρώνεται τα μεσάνυχτα με ονομαστική ψηφοφορία  η πενθήμερη συζήτηση για τον προϋπολογισμό στη Βουλή ο οποίος  ενέχει θέση και ψήφου εμπιστοσύνης στη κυβέρνηση

Πρόκειται για ένα προϋπολογισμό ο οποίος ουσιαστικά υλοποιεί τα μέτρα του τρίτου μνημονίου, τα οποία θα φέρουν νέα στενότητα στην αγορά είναι αντιαναπτυξιακό και θα υποβάλει τους πολίτες σε σκληρή λιτότητα για έκτη συνεχή χρονιά. Προβλέπει νέους φόρους ύψους 5,7 δις ευρώ και περικόπτει 1,8δις από τις συντάξεις.

 Κατά την συζήτηση η κυβέρνηση Τσίπρα –Καμμένου δέχτηκε τα πυρά της Αντιπολίτευσης η οποία άσκησε σκληρή κριτική για την οικονομική πολιτική που ακολουθεί και, κυρίως, τις επιλογές της για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, τα κόκκινα δάνεια, το ασφαλιστικό, το αγροτικό το προσφυγικό και την αδυναμία της να προχωρήσει τις αποκρατικοποιήσεις λόγω των ιδεοληψιών της.

Κατά την ψηφοφορία δεν αναμένονται εκπλήξεις αν και το κλίμα είναι ιδιαίτερα φορτισμένο και δεν αποκλείεται να συμβούν και εκπλήξεις μη αναμενόμενες.

Πάντως χθες στη Βουλή κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού στη  δυσκολότερη θέση βρέθηκε ο , ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος ο οποίος απάντησε για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών  στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του Ποταμιού, Χάρη Θεοχάρη, ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δημιούργησε μειονέκτημα για τους μετόχους με το να υποχρεώνει a priori τους πωλητές των μετοχών να αποδεχθούν οποιαδήποτε τιμής πώλησης.

Όπως είπε ο κ. Τσακαλώτος, η κυβέρνηση είχε δύο «ακραίες» λύσεις για τις προνομιούχες μετοχές των τραπεζών, είτε να μετατραπούν στο μέσο όρο της τιμής των τελευταίων 12 μηνών ή να καθοριστεί η τιμή τους από τα βιβλία προσφοράς.

Πρόσθεσε πως η κυβέρνηση δεν επέλεξε καμία από τις δύο εναλλακτικές και αποφάσισε να μην μετατραπούν οι τιμές και η επιλογή αυτή αποδείχτηκε πιο συμφέρουσα. Κάλεσε δε, τον κ. Θεοχάρη να «ζητήσει συγγνώμη για τον λαϊκισμό του».

Επιδιώκουμε τη μέγιστη κοινωνική συναίνεση και επιδιώκουμε τον διάλογο, αλλά δεν φλερτάρουμε με απόψεις οικουμενικών λύσεων, τόνισε στην ομιλία του στη Βουλή ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης και τόνισε ότι «μόνο μια κυβέρνηση της Αριστεράς στο πηδάλιο δημιουργεί αργά, αλλά σταθερά την απεμπλοκή από τις πολιτικές λιτότητας».

Ο κ. Σκουρλέτης χαρακτήρισε τη συμφωνία του Αυγούστου με τους δανειστές «επιβλεβλημένη από τους συσχετισμούς», ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση Σαμαρά ότι δεν μπορούσε να ανταποκριθεί στις καταστάσεις που η ίδια είχε δημιουργήσει.

«Πηγαίνοντας προς τις εκλογές του Ιανουαρίου, φροντίσατε να μην υπάρχει συμφωνία, ενώ είχατε ναρκοθετήσει τα πάντα. Γνωρίζατε πολύ καλά ότι δεν θα βγαίναμε στις αγορές την άνοιξη που μας πέρασε, και είδατε τις εκλογές με ανακούφιση σαν απόδραση από μια εφιαλτική κατάσταση» είπε ο κ. Σκουρλέτης.

Αναφερόμενος στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, υποστήριξε ότι η προσέγγιση της κυβέρνησης ήταν ριζοσπαστική, «γιατί απαντά στον πυρήνα του προβλήματος που ήταν τα ‘κόκκινα’ δάνεια, τα οποία ξεπερνούν τα 100 δισ. ευρώ, αποτέλεσμα της διαπλοκής, που έδινε δάνεια χωρίς όρους και προϋποθέσεις σε ορισμένα συμφέροντα».

Αναφέρθηκε, επίσης, στις δηλώσεις του κ. Σαμαρά, πριν από τις εκλογές του Ιανουαρίου, «με τις οποίες καλούσε τους Έλληνες να βγάλουν τα χρήματα τους στο εξωτερικό» και αντίστοιχες δηλώσεις τότε κυβερνητικών στελεχών.

Για τον προϋπολογισμό, ο υπουργός Περιβάλλοντος, είπε ότι δίνει «προτεραιότητα στη σταθεροποίηση με την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ευαισθησία», κάτι που όπως ανέφερε δεν υπήρχε επί των ημερών της κυβέρνησης Σαμαρά.

«Θέτουμε τους όρους για ένα τοπίο διαφορετικό. Η ελληνική οικονομία θα κερδίσει το στοίχημα της αξιοπιστίας και τα αποτελέσματα θα είναι ορατά από την άνοιξη του επόμενου έτους» σημείωσε.

Σχετικά με τα θέματα ενέργειας, ανέφερε ότι στη συμφωνία του Αυγούστου διασφαλίζεται ότι τα δίκτυα υψηλής τάσης θα αποσυσχετισθούν από την ιδιοκτησία της ΔΕΗ, αλλά θα παραμένουν υπό δημόσιο έλεγχο.

Τόνισε, επίσης, ότι επανεκκίνηση του αγωγού TAP και η κατασκευή του ελληνοβουλγαρικού αγωγού είναι επιλογές που λειτουργούν θετικά στην ενεργειακή πολιτική της χώρας, και πως η απόφαση για την κατάργηση των αυξήσεων του Ειδικού Τέλους Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ) οδηγεί στη μείωση των τιμολογίων για τα νοικοκυριά και τις μικρές επιχειρήσεις.

Μάρδας: Έλλειμμα 450 δισ. ευρώ τον Φεβρουάριο

Τα οικονομικά της χώρας ήταν σε πολύ δύσκολη κατάσταση τον Φεβρουάριο, ανέφερε μιλώντας στη Βουλή ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Μάρδας. Το ταμειακό έλλειμμα ήταν 450 εκατ. ευρώ και αν οι εκλογές γίνονταν το Φεβρουάριο, υπήρχε η περίπτωση να μην μπορούσε η τότε κυβέρνηση να καταβάλλει μισθούς και συντάξεις, ενώ χαρακτήρισε λάθος την έναρξη της προεκλογικής περιόδου τον Δεκέμβριο, που τον χαρακτήρισε την «πιο ζωντανή περίοδο όλης της χρονιάς».

Υποστήριξε επίσης πως υπήρχε αβεβαιότητα για το κλείσιμο της συμφωνίας τον Φεβρουάριο του 2015 και υπήρχε αβεβαιότητα για την εκταμίευση των 7 δισ. ευρώ στις 24 Φεβρουαρίου του 2015.

Όσον αφορά το χρέος, ο κ. Μάρδας είπε ότι το ονομαστικό κούρεμα του 2012 ήταν 51 δισ. ευρώ, το οποίο προήλθε από τις ελληνικές τράπεζες και τα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ για την κατάσταση των τραπεζών τόνισε ότι έως το 2014 είχαν φύγει από αυτές 115 δισ. ευρώ.

Στον κ. Μάρδα απάντησε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος αναγνώρισε ότι υπήρχε το έλλειμμα των 452 εκατ. ευρώ, υποστήριξε όμως, ότι η σημερινή κυβέρνηση δεν έχει κάνει κάτι ώστε το πρόβλημα να αντιμετωπισθεί και ότι ευθύνεται για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί σήμερα.

Σφοδρή επίθεση στην αντιπολίτευση εξαπέλυσε η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας Σία Αναγνωστοπούλου, κατηγορώντας την για υποκρισία και αποδίδοντάς της «λυσσαλέα στοχευμένη επίθεση εναντίον της κυβέρνησης για οποιαδήποτε αλλαγή προσπαθεί να κάνει», ενώ έκανε λόγο για «εύκολους επαναστάτες».

Η κ. Αναγνωστοπούλου υποστήριξε ότι η επίθεση που δέχεται η ηγεσία του υπουργείου στις αλλαγές που προσπαθεί να προχωρήσει στην Παιδεία είναι βαθιά ιδεολογικοπολιτική, ενώ ξεκαθάρισε τη δική της πολιτική θέση λέγοντας: «Ποτέ δεν μίλησα εγώ για γερμανοτσολιάδες, εθνικούς προδότες. Θεωρώ ότι η πολιτική αντιπαράθεση πρέπει να γίνεται με όρους πολιτικούς, ιδεολογικούς, και όχι με όρους εθνικών φρονημάτων. Όμως, η κυρίαρχη τάξη πάντα μιλούσε με τέτοιους όρους, είτε επικαλείται τον ευρωπαϊκό εκσυγχρονισμό, είτε τις φίλιες ιδεολογικά δυνάμεις».

Ακόμα, η κ. Αναγνωστοπούλου υποστήριξε ότι υπάρχει ένας μετεμφυλιακός, βαθιά αντιαριστερός λόγος, και ότι στην Ευρώπη «έχουμε ανθρώπους ακροβολισμένους για να αναχαιτίσουν τις οποιεσδήποτε αλλαγές στην Παιδεία», ενώ μίλησε και για «παπαγαλάκια στο εσωτερικό που κάνουν προσωπικές επιθέσεις χυδαίου φασισμού».

Μιλώντας για τον προϋπολογισμό του 2016, είπε πως «στήθηκε σε συνθήκες πολέμου», όπου, εκτός -όπως είπε- από την παρατεταμένη οικονομική κρίση, υπάρχει κρίση και στο προσφυγικό, και τόνισε ότι «προσπάθεια της κυβέρνησης είναι να αναπαράγει τους δημοκρατικούς θεσμούς, ώστε η μάχη επιβίωσης να έχει μέλλον δημοκρατικό».

Αναφερόμενη ειδικότερα για τα κονδύλια στη Παιδεία, η κ. Αναγνωστοπούλου έκανε λόγο για «ένα δύσκολο προϋπολογισμό, κυρίως για την τριτοβάθμια εκπαίδευση», σημείωσε ωστόσο ότι «η μείωση κατά 20% στην ανώτατη εκπαίδευση δεν σημαίνει και ότι η κυβέρνηση ρίχνει λιγότερο βάρος σε σχέση με τις άλλες βαθμίδες εκπαίδευσης».