Σκληρή επίθεση Τσίπρα σε ΔΝΤ και Ευρωπαϊκές χώρες που έκλεισαν τα σύνορά τους

5.3.2016

Επίθεση στις χώρες που έχουν κλείσει τα σύνορά τους αλλά σκληρή κριτική  στην αδιαλλαξία  του ακολουθεί το ΔΝΤ  εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός κ. Αλ. Τσίπρας σε συνέντευξή του στη Bild, ενώ τονίζει ότι το προσφυγικό δεν πρέπει να συγχέεται με την κρίση χρέους.

«Η κατάσταση είναι δύσκολη, αλλά όχι εκτός ελέγχου», τονίζει ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Ελλάδα με τις προσφυγικές ροές. Ερωτηθείς για τις ενέργειες χωρών της βαλκανικής οδού, τονίζει ότι αυτό που κάνουν αντιτίθεται σε όλους τους κανόνες και υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα το εκλαμβάνει ως μη φιλική ενέργεια.

«Δεν επιτρέπεται να συμφωνείται κάτι σε μια Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά μετά κάποιοι λίγοι να συγκεντρώνονται και απλώς να αποφασίζουν το κλείσιμο συνόρων. Αυτές οι χώρες καταστρέφουν έτσι την Ευρώπη!», τονίζει ο πρωθυπουργός.

Σε ό,τι αφορά τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές- και σε ερώτηση για το αν η Ελλάδα ζητά ελάφρυνση χρέους για τη λύση της προσφυγικής κρίσης- ο κ. Τσίπρας τονίζει ότι αυτές δεν έχουν καμία σχέση με τους πρόσφυγες και κατηγορεί το ΔΝΤ ως τη ρίζα του προβλήματος, ενώ καλεί την ΕΕ να ζητήσει από το Ταμείο να σεβαστεί τη συμφωνία.

«Υπογράψαμε τον Ιούλιο ένα πρόγραμμα και το τηρούμε. Το πρόβλημα είναι και παραμένει το ΔΝΤ. Κατ’ επανάληψη έρχονται από εκεί νέες απαιτήσεις οι οποίες δεν έχουν καμία σχέση με την αρχική συμφωνία. Η ΕΕ πρέπει να ζητήσει από το ΔΝΤ να σεβαστεί την συμφωνία. Όλα αυτά δεν έχουν καμία σχέση με την προσφυγική κρίση. Δεν έχουμε καθόλου χρόνο να μεταθέσουμε οτιδήποτε σε σχέση με το προσφυγικό πρόβλημα. Χρειαζόμαστε αλληλεγγύη. Και μάλιστα άμεσα», τονίζει ο πρωθυπουργός.

«Δεν μπορούμε να κλείσουμε μέσα τους πρόσφυγες», είναι ο τίτλος της συνέντευξης, ενώ στον υπότιτλο αναφέρεται: «Ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται υπό διπλή πίεση: οι πολλοί πρόσφυγες επιβαρύνουν υπερβολικά τη χώρα και στη Βουλή κλονίζεται η πλειοψηφία του, η οποία πρέπει να περάσει σημαντικές μεταρρυθμίσεις – χωρίς τις οποίες δεν θα υπάρξουν επιπλέον δάνεια βοήθειας των κρατών του ευρώ».