Σκληρή μάχη για τη διάσωση της πρώτης κατοικίας

24.10.2015

 

 

Η μάχη για τη σωτηρία της πρώτης κατοικίας προμηνύεται σκληρή. Η κυβέρνηση  το γνωρίζει και τώρα προσπαθεί να κερδίσει πολύτιμο χρόνο καθώς οι δανειστές επιδεικνύουν σκληρή στάση και ζητούν περιορισμούς στο νόμο Κατσέλη.

 

O πρωθυπουργός κ. Αλ. Τσίπρας έκανε λόγο για την ανάγκη να υπάρξει πολιτική λύση στο ζήτημα των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας ζητώντας και την στήριξη του Γάλλου Προέδρου κ. Ολάντ.

 

Προφανώς δεν ήταν τυχαία η επιλογή του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα να αναφερθεί, και μάλιστα με ιδιαιτέρως αυστηρό ύφος, δύο φορές στο θέμα των κόκκινων δανείων και των πλειστηριασμών κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.
Την πρώτη φορά κατά την εισαγωγική τοποθέτησή του ο κ. Τσίπρας σε επιθετικό τόνο άφησε αιχμές ότι κάποιοι εγείροντας διάφορα ζητήματα και παράλογες απαιτήσεις, προσπαθούν υποδαυλίζοντας την ένταση και θέτοντας σε κίνδυνο την κοινωνική συνοχή της Ελλάδας και κατ’ επέκταση την επιτυχία του προγράμματος να επαναφέρουν στο τραπέζι σενάρια Grexit.

 

Ειδικότερα, όπως τόνισε ο πρωθυπουργός κατά την πρώτη αναφορά του στις παράλογες απαιτήσεις των δανειστών, μεταξύ των οποίων και αυτές για τους πλειστηριασμούς, τόνισε ότι παράγοντας που θα κρίνει την επιτυχία του προγράμματος είναι η πολιτική σταθερότητα, για τη διασφάλιση της οποίας αναγκαία είναι η κοινωνική συνοχή και ειρήνη.

«Παρεμβάσεις ή απαιτήσεις παράλογες, ακραίας νεοφιλελεύθερης κοπής που υπερβαίνουν και τα συμφωνηθέντα του Ιουλίου, παρεμβάσεις που απειλούν την κοινωνική ειρήνη και μας γυρνούν πίσω στον φαύλο κύκλο της έντασης αποτελούν ευθείες παρεμβάσεις ενάντια στην προοπτική επιτυχίας του ελληνικού προγράμματος και υπό αυτή την έννοια είναι παρεμβάσεις που στόχο έχουν τη διαίρεση της Ευρώπης» είπε ο κ. Τσίπρας και συνέχισε:
«Πρέπει λοιπόν κάποιοι να κατανοήσουν ότι η Ελλάδα υπέγραψε συμφωνία, την οποία και θα τηρήσει, δεν υπέγραψε σύμφωνο παράδοσης της κυριαρχίας της και διάλυσης της κοινωνικής της συνοχής. Αν κάποιοι επιμένουν να θέλουν να εκδικηθούν την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό πρέπει να καταλάβουν ότι δεν θέτουν σε κίνδυνο μονάχα την Ελλάδα, αλλά τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή, θέτουν σε κίνδυνο την ίδια την Ευρώπη».
Η δεύτερη ακόμη πιο ξεκάθαρη αναφορά του Αλέξη Τσίπρα στο κοινωνικά κρίσιμο και ευαίσθητο θέμα των πλειστηριασμών ήταν κατά τη διάρκεια των ερωτήσεων. «Η μετατροπή της Ελλάδας σε μια αρένα πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας δεν μπορεί να γίνει δεκτή όχι μόνο από την Ελλάδα αλλά από όλη την Ευρώπη» ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

 

Ο πρώην υπουργός της Νέας Δημοκρατίας κ. Κ. Χατζηδάκης μιλώντας στο ΣΚΑΙ  υποστήριξε ότι «Η κυβέρνηση είχε βάλει πολύ ψηλά τον πήχη για τους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας και τώρα δυσκολεύεται να κάνει τους χειρισμούς που πρέπει».
Και πρόσθεσε «Με το δικό μου νόμο καλύπτονταν το 90% των περιπτώσεων πλειστηριασμών και ο ΣΥΡΙΖΑ τον καταψήφισε ως νεοφιλελεύθερο… Αυτό το ποσοστό θα κατέβει. Η τρόικα θεωρεί πολύ υψηλά αυτά τα όρια (…) έχει παραδοσιακά αυστηρή προσέγγιση χωρίς ψήγματα κοινωνικής ευαισθησίας».

 

Ιδιαίτερα ανήσυχος εμφανίστηκε και ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ  Ν. Αθανασίου για το θέμα της πρώτης κατοικίας. Μιλώντας στoν Real FM ανέφερε ότι «Χθες άρχισε η συζήτηση μεταξύ Σταθάκη, Τσακαλώτου και των πιστωτών για τα “κόκκινα” δάνεια. Σε έναν μήνα θα επανέλθουν. Έκαναν τις προτάσεις τους εκείνοι, οδυνηρές για την πρώτη κατοικία. Έκανε τις προτάσεις της η ελληνική κυβέρνηση, ώστε να καλύπτει το 72% των ελληνικών “κόκκινων” δάνειων».

Επεσήμανε ότι «Εδώ θα πρέπει να υπάρξει κάποια λύση και ο συμβιβασμός, εδώ αν υπάρξει συμβιβασμός, θα είναι οδυνηρός. Ιδίως σε αυτό το σημείο, στην πρώτη κατοικία, η κυβέρνηση δεν νομίζω ότι έχει πιθανότητες υποχώρησης, δεν έχει δυνατότητα να υποχωρήσει περισσότερο.
Και κατέληξε λέγοντας «Πρέπει να δούμε πού θα καταλήξει και αν θα φτάσουμε σε πολιτική λύση, δηλαδή να ξεπεράσουμε το τεχνοκρατικό επίπεδο. Νομίζω ότι κάποιοι υπαινιγμοί έγιναν και από την εδώ επίσκεψη του Γάλλου Προέδρου πάνω στο σημείο αυτό. Πρέπει να δούμε πού θα πάει το πράγμα».

Η κα Κατσέλη

Πάντως η κα Κατσέλη υπεραμύνθηκε του νόμου της τονίζοντας ότι «ο νόμος 3869/2010, που διανύει πλέον τον πέμπτο χρόνο εφαρμογής του, ακόμα και μετά τις τροποποιήσεις του, λειτουργεί ως καταφύγιο για χιλιάδες δανειολήπτες που βρίσκονται σε μόνιμη αδυναμία να αποπληρώσουν τα χρέη τους, καθώς παρέχει τη δυνατότητα σε πολλά υπερχρεωμένα νοικοκυριά να προσαρμόσουν τα χρέη τους στις πραγματικές δυνατότητες αποπληρωμής.

Παράλληλα, τόνισε την ανάγκη να διευρυνθεί ο διάλογος και η συνεργασία γύρω από όλα τα θέματα που αφορούν στις σχέσεις τραπεζών-καταναλωτή, ώστε να σφυρηλατηθούν νέες σχέσεις εμπιστοσύνης ανάμεσα σε δανειστές και οφειλέτες, επεσήμανε η πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας κυρία Λούκα Κατσέλη, κατά τον χαιρετισμό που απηύθυνε χθες στην επιστημονική εκδήλωση

H κυρία Κατσέλη, που ως Υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας το 2010 είχε εισηγηθεί στη Βουλή τη ψήφιση του νόμου 3869/2010, σημείωσε ότι ο νόμος αυτός δεν σχεδιάσθηκε αποκλειστικά για την περίοδο κατά την οποία η χώρα μας θα βρίσκεται σε οικονομική κρίση, καθώς σχεδόν κάθε ευνομούμενη χώρα, στην οποία έχει απελευθερωθεί η τραπεζική πίστη, διαθέτει νομοθεσία ρύθμισης των χρεών προκειμένου να αντιμετωπίζονται οι δυσμενείς καταστάσεις στις οποίες περιέρχονται οφειλέτες που για διάφορους λόγους αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις που ανέλαβαν.

Ξένα funds

Ξένα κερδοσκοπικά funds και πολυεθνικές εταιρίες συμβούλων και διαχείρισης ακινήτων που θέλουν να εισβάλουν στην εγχώρια αγορά ακινήτων κρύβονται πίσω από τις πιέσεις των εκπροσώπων των δανειστών για την απελευθέρωση των πλειστηριασμών της κύριας κατοικίας στην Ελλάδα, σημειώνει η εφημερίδα Έθνος.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, μοχλός εισόδου των επιχειρηματικών σχημάτων αυτών θα αποτελέσουν τα κόκκινα στεγαστικά δάνεια αλλά και οι πρώτοι μαζικοί πλειστηριασμοί, που ενδεχομένως να ωθήσουν σε αυτά οι τράπεζες, καθώς δεν έχουν τέτοια εμπειρία.

Εκτιμάται, δηλαδή, ότι οι τράπεζες θα πωλήσουν τα κόκκινα δάνεια σε distress funds έναντι χαμηλής τιμής σε σχέση με την αξία των δανείων, προκειμένου να τα διαχειριστούν με όσο το δυνατόν καλύτερο αποτέλεσμα για αυτές.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, οι θεσμοί θέλουν να δημιουργήσουν ένα νέο τοπίο στην «νεκρή» αγορά ακινήτων. Κατά το σχεδιασμό, ο μεγάλος αριθμός των ακινήτων που θα βγουν στο σφυρί θα ρίξει και άλλο τις τιμές των ακινήτων, δημιουργώντας ευκαιρίες για φθηνές αγορές ακινήτων.

Μετά το πρώτο αγοραστικό κύμα, εκτιμάται ότι οι αξίες των κατοικιών θα ανέβουν, κάτι που θα κάνει μεγαλύτερα τα κέρδη για τους ιδιοκτήτες.

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της κυβέρνησης και των εταίρων για τα κόκκινα δάνεια και τους πλειστηριασμούς είναι σκληρές.

Σύμφωνα με το Έθνος, ενδεικτικό του κλίματος είναι ότι την ώρα που η κυβέρνηση επισημαίνει πως η ελληνική κοινωνία δεν αντέχει άλλο σοκ, οι εκπρόσωποι των δανειστών απαντούν ότι «χρειάζεται η απειλή της έξωσης για να πληρώνουν τα δάνειά τους οι πολίτες».