Σκληρή μάχη Μακρόν-Λεπέν στις Γαλλικές εκλογές

Μάχη σώμα με σώμα καταγράφουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, δύο μόλις εικοσιτετρώρα πριν ανοίξουν οι κάλπες για τον πρώτο γύρο των Προεδρικών Γαλλικών εκλογών της Κυριακής 23 Απριλίου, αλλά με τελικό νικητή στο δεύτερο γύρο τον Εμανουέλ Μακρόν.

Σύμφωνα με την έρευνα η οποία βρίσκεται στα όρια του στατιστικού λάθους στον πρώτο γύρο ο Ανεξάρτητος Κεντρώος υποψήφιος Εμανουέλ Μακρόν φαίνεται να συγκεντρώνει ποσοστό 23% , έναντι 22% της Ακροδεξιάς υποψήφιας Μαρίν Λεπέν και 20% του Δεξιού υποψήφιου φρανσουά Φιγιόν.

Για το δεύτερο γύρο ο κ Μακρόν φαίνεται να επικρατεί της κας Λεπέν με ποσοστό 645 έναντι 39%. Πιο σκληρή θα είναι η μάχη σε περίπτωση όπου στο δεύτερο γύρο περάσουν ο κ. Φιγιόν με την κα Λεπέν.

Πληθαίνουν καθημερινά ο ιφωνές κορυφαίων γάλλων πολιτικών οι οποίοι διατυπώνουν τους φόβους τους σε περίπτωση που η κα Λεπέν επικρατήσει στο πρώτο γύρο των γαλλικών εκλογών ανεξάρτητα αν ηττηθεί στο δεύτερο.

Αυτό υποστηρίζουν θα είναι μεγάλο πλήγμα για τη Γαλλική Δημοκρατία, αλλά ταυτόχρονα θα στείλει  αρνητιικά μηνύματα στην Ευρώπη για τις δυνατότητες της Ακροδεξιάς. Θα την ενισχύσει και είναι βέβαιον ότι θα δημιουργήσει εντάσεις σε μια περίοδο όπου η Ευρώπη βρίσκεται σε ένα μεταβατικό στάδιο όπου ακολουθούν εκλογές σε Μ. Βρετανία και Γερμανία. Ενδεχομένως μια τέτοια εξέλιξη να δρομολογήσει περίοδο αστάθειας σε μια Ε.Ε. όπου θα πρέπει να αναζητήσει περισσότερη συνοχή και κοινωνική αλληλεγγύη.

Η Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κα Κριστίν Λαγκάρντ εκφράζει ανοιχτά τους φόβους της ότι πιθανή νίκη του Εθνικού Μετώπου της Μ. Λεπέν στις γαλλικές εκλογές  ίσως αδηγήσει ακόμη και στη διάλυση της Ε.Ε. καθώς έχει εκφράσει ανοιχτά την άποψη της ότι σε περίπτωση νίκη της θα βγάλει τη Γαλλία από την ευρωζώνη.