Σκληροί οι όροι της Τουρκίας για να περιορίσει τις προσφυγικές ροές

7.3.2016

Σκληρούς όρους θέτει η Τουρκία για να συναινέσει στο να περιορίσει τις ροές προσφύγων προς την .Ε.Ε. που ξεκινούν από χρηματική αποζημίωση μέχρι την έναρξη των συζητήσεων ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Η Σύνοδος Κορυφής ΕΕ- Τουρκίας εξελίσσεται σε θρίλερ το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί αργά το βράδυ στη Βελγική πρωτεύουσα με την Ελλάδα να βρίσκεται σε εξαιρετικά δυσχερή θέση.

Τέσσερις απαιτήσεις που προέβαλε χθες το βράδυ, στο μυστικό δείπνο με τη Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου, ως αντάλλαγμα της συμφωνίας για την αναχαίτιση της ροής των προσφύγων προς την Ε.Ε., αποκαλύπτει σήμερα το Politico.

Οι 4 προϋποθέσεις που έθεσε:

  • Περισσότερα χρήματα από τα 3 δισ. ευρώ που έχει ήδη συμφωνηθεί να δοθούν στην Τουρκία για τη δημιουργία εγκαταστάσεων για τους πρόσφυγες.
  • Πλήρη απελευθέρωση των θεωρήσεων βίζας για τους Τούρκους που ταξιδεύουν στην Ευρώπη. Αγκυρα και Βρυξέλλες βρίσκονται στη διαδικασία διαπραγμάτευσης ενός οδικού χάρτη για την απελευθέρωση της βίζας, όμως η Τουρκία απαιτεί πλήρη απελευθέρωση της βίζας για όλους τους Τούρκους και όχι μόνο για συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδας, όπως επιθυμεί και προωθεί η ΕΕ.
  • Επιτάχυνση των συνομιλιών για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ. Η ενταξιακή διαδικασία έχει κολλήσει εδώ και χρόνια και ο Νταβούτογλου φαίνεται πρόθυμος να αδράξει την ευκαιρία για να επιταχύνει τις διαδικασίες.
  • Να επαναληφθούν οι συνομιλίες για την επανεγκατάσταση των προσφύγων. Η Αγκυρα είναι έτοιμη να συμφωνήσει με τους όρους επανεισδοχής (που επιτρέπει στην ΕΕ να στείλει πίσω στην Τουρκία μετανάστες) που έχουν οριστεί εδώ και ημέρες, αλλά θέλει επίσης νέα συμφωνία για την επανεγκατάσταση (ώστε οι Τούρκοι να μπορούν να στέλνουν πίσω στην ΕΕ πρόσφυγες). Το θέμα της επανεγκατάστασης είχε φύγει από το τραπέζι της συζήτησης με την ΕΕ πριν από λίγο καιρό, ο Νταβούτογλου, όμως, θέλει να επανέλθει τώρα.

Γερμανοί διαπραγματευτές προειδοποίησαν την Τουρκία ότι οι απαιτήσεις της για την απελευθέρωση των θεωρήσεων βίζας και την επανεκκίνηση των συνομιλιών για την ένταξή της στην ΕΕ είναι υπερβολικές. Οι ηγέτες της ΕΕ δεν θα συμφωνήσουν με κάτι τέτοιο, αναφέρουν ορισμένες πηγές. Αλλά το θέμα της χρηματοδότησης καθώς και η επανεγκατάσταση θα μπορούσαν να συμφωνηθούν σε διμερή βάση, αναφέρουν άλλες πηγές.

Οι Γερμανοί έκαναν γνωστές τις απαιτήσεις της Τουρκίας στις υπόλοιπες χώρες σήμερα το πρωί. Και αυτές οι απαιτήσεις βάζουν φωτιά στη διαπραγμάτευση και περισσότερα εμπόδια στην επίτευξη συμφωνίας.

Διπλωματικές πηγές επιβεβαιώνουν πάντως στο Politico ότι το αίτημα της Τουρκίας για περισσότερα χρήματα ήταν στα χαρτιά από την πρώτη μέρα και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο στο κοινό σχέδιο δράσης τα 3 δισ. ευρώ αναφέρονται ως «αρχικό» ποσό. Από την στιγμή όμως που για την Κομισιόν θα ήταν δύσκολο να βάλει περισσότερα στο τραπέζι τώρα, μία συμφωνία θα μπορούσε να περιλαμβάνει ένα σημείο στο οποίο η Ευρώπη θα είναι έτοιμη να εξετάσει το αίτημα.

Όσον αφορά στην επιθυμία της Τουρκίας να προχωρήσει η πορεία της προς την ένταξη στην ΕΕ, πηγές αναφέρουν ότι η Κύρος τοποθετείται μόνο προφορικά στην Επιτροπή των Μόνιμων Αντιπροσώπων, όταν η Τουρκία είναι το θέμα.

Παρόλα αυτά με δεδομένο ότι η σημερινή μέρα σηματοδοτεί το τέλος του προγράμματος διάσωσης για την Κύπρο, αλλά και ότι οι συνομιλίες για την επανένωση είναι και πάλι στο προσκήνιο, το αίτημα της Τουρκίας για να ανοίξει νέα κεφάλαια θα γίνονται όλο και πιο αποδεκτό από τη Λευκωσία.