Σκοπιανά ΜΜΕ: Τα πέντε ονόματα της πρότασης Νίμιτς για την ΠΓΔΜ

Πέντε ονόματα φέρεται να κατέθεσε την Τετάρτη στη Νέα Υόρκη ο Μάθιου Νίμιτς στους διαπραγματευτές Ελλάδος και πΓΔΜ.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που αναφέρει σε δημοσίευμά του το “Βήμα”, οι οποίες επίσης δημοσιεύονται (εν όλω ή εν μέρει) στη σκοπιανή ιστοσελίδα “www.MKD.mk”, τα ονόματα είναι στα σλαβικά και είναι τα ακόλουθα:

Republika Nova Makedonija (Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας), 
Republika Severna Makedonija (Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας), 
Republika Gorna Makedonija (Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας), 
Republika Vardarska Makedonija (Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη) και
Republika Makedonija (Skopje) [Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια)]. 

Η σύντομη γραφή των ονομάτων προτείνεται αντιστοίχως να είναι:

Nova Makedonija, 
Severna Makedonija, 
Gorna Makedonija, 
Vardarska Makedonija κα 
Makedonija (Skopje). 

Ζήτημα ταυτότητας δεν φαίνεται να υπάρχει στη δέσμη ιδεών Νίμιτς, αναφέρει “το Βήμα”. Υπάρχει αναφορά στη γλώσσα όπου προτείνεται εναλλακτικά είτε η γραφή “makedonski” είτε μία πιο περιγραφική της ονομασία, πχ “επίσημη γλώσσα της Δημοκρατίας της Νέας Μακεδονίας”.

Ανάλογη τακτική ακολουθείται και στο ζήτημα της υπηκοότητας, όπου προτείνεται είτε η σλαβική γραφή “makedonska” είτε η περιγραφή πχ “nationality of the Republic on Nova Makedonija”.

Σύμφωνα με την σκοπιανή ιστοσελίδα, η κυβέρνηση της χώρας δεν έχει σχολιάσει τις προτάσεις Νίμιτς. Κυβερνητική πηγή πάντως δήλωσε στο www.MKD.mk “έχουμε δεσμευτεί για την επίλυση της διαμάχης που έχουμε με την Ελλάδα για το όνομα της Δημοκρατίας της Μακεδονίας”.

“Υπάρχουν προϋποθέσεις για πρόοδο στις συζητήσεις αλλά το αποτέλεσμα θα εξαρτηθεί από την προθυμία για συμβιβασμό και από τις δύο πλευρές”, ανέφερε η ίδια πηγή.

Capital.gr