Σκοπιανό – Ντιμιτρόφ: Είμαστε Μακεδόνες που μιλάνε Μακεδονικά

Ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων Νίκολα Ντιμιτρόφ μίλησε για τις «κόκκινες γραμμές» που έχει η γετονική χώρα πάνω στο θέμα της ονομασίας εμμένοντας στην «μακεδονική» καταγωγή τους.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό των Σκοπίων Telma μίλησε για μία συμφωνία με την Ελλάδα –στο πλαίσιο ενός γεωγραφικού προσδιορισμού υπό προϋποθέσεις προσθέτοντας  ότι: «Ο συμβιβασμός με την Ελλάδα θα πρέπει να στηριχτεί σε δύο βασικούς άξονες. Μία ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, που θα διαφοροποιεί την «Μακεδονία» από την ελληνική Μακεδονία και την αποδοχή από την Ελλάδα ότι είμαστε «Μακεδόνες» που μιλάνε τη «μακεδονική» γλώσσα».

Ο ίδιος επεσήμανε με νόημα πως η ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό που θα επιλεγεί, θα πρέπει να είναι «αξιοπρεπής», απαντώντας προφανώς στο ελληνικό αίτημα περί σύνθετης ονομασίας, με γεωγραφικό ή τοπικό προσδιορισμό, που θα ισχύει έναντι όλων και θα παραμείνει αμετάφραστο.

Οι δηλώσεις Ντιμιτρόφ περί έθνους και γλώσσας, αποτελούν σήμερα πρώτο θέμα στα ΜΜΕ των Σκοπίων, ενόψει και του νέου γύρου συνομιλιών υπό τον Μάθιου Νίμιτς στις 30/3/2018 στην Βιέννη.

eleftherostypos