Σκύλος και άνθρωπος. Ποιος είναι το «αφεντικό» σε αυτή τη σχέση αγάπης;

της Σοφίας Μπασκάκη

Ο σκύλος είναι ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου. Ισχύει όμως και το αντίστροφο, ότι και ο άνθρωπος είναι ο καλύτερος φίλος του σκύλου.

Μέχρι τώρα πιστεύαμε ότι ο άνθρωπος δίνει εντολές και ο σκύλος τις εκτελεί υπάκουα. Σκεφτήκαμε ποτέ ότι και ο άνθρωπος υπακούει στις εντολές που λαμβάνει από το σκύλο του;

Μια πρόσφατη έρευνα που έκανε το Πανεπιστήμιο Σάλφορντ στο Μάντσεστερ, αποδεικνύει  πως όσες οδηγίες δίνουμε καθημερινά στα σκυλιά μας, άλλες τόσες δίνουν και τα σκυλιά σε εμάς. Όταν μάλιστα δείχνουμε να μην καταλαβαίνουμε τι θέλουν, φροντίζουν με επιμονή  και επιστρατεύοντας ειδικές «χειρονομίες» να μας κάνουν να καταλάβουμε μέχρι να πετύχουν το σκοπό τους.

Η επικεφαλής της έρευνας Χάνα Γουόρσλεϊ εξηγεί ότι «Οι περισσότερες έρευνες μέχρι σήμερα εστίαζαν στο κατά πόσο οι σκύλοι καταλαβαίνουν τους ανθρώπους. Εμείς αποφασίσαμε να το δούμε από την ανάποδη».

Μια ομάδα βιολόγων του συγκεκριμένου βρετανικού Πανεπιστημίου κατέληξε σε 19 σινιάλα που οι σκύλοι κάνουν στα αφεντικά τους, περιμένοντας να καταλάβουν και να υπακούσουν. Αν μάλιστα αντιληφθούν ότι το αφεντικό τους δεν καταλαβαίνει το συγκεκριμένο σινιάλο, επιχειρούν με ένα άλλο να επικοινωνήσουν πιέζοντας να γίνει κατανοητό τι ακριβώς θέλουν από εμάς.

Όποιος έχει σκύλο δεν υπάρχει περίπτωση να μην έχει πέσει στον «συναισθηματικό εκβιασμό», εκεί που τρως ανυποψίαστος και αφού τον έχεις ταΐσει, να έρχεται ο τετράποδος φίλος σου, να κάθεται ακριβώς απέναντι σου σε απόσταση αναπνοής και να σε κοιτάζει με το πιο θλιμμένο βλέμμα που διαθέτει εκλιπαρώντας για μια μπουκιά. Πόση ώρα αντέχεις να το ζεις αυτό και να τρως δίχως τύψεις, χωρίς να του δίνεις;

Επίσης, πόσες φορές, την ώρα που κοιμάσαι κι ενώ τον έχεις αφήσει στο κρεβατάκι του, έρχεται σιγά σιγά κι ανεβαίνει διακριτικά στην άκρη του κρεβατιού σου και στη συνέχεια σέρνεται σαν κομάντο κάτω από τα σκεπάσματα μέχρι να βρεθεί δίπλα σου. Χωρίς να σε κοιτάζει, προσποιούμενος ότι είναι αόρατος! Όσες φορές και αν τον κατεβάσεις από το κρεβάτι σου, το εγχείρημα θα επαναληφθεί μέχρι τελικά να υποχωρήσεις εξαντλημένος και νυσταγμένος, κερδίζοντας τη θέση που θέλει στο κρεβάτι σου και κατά προτίμηση πάνω στο κεφάλι σου, για να κοιμηθείτε μαζί!

Η απαίτηση στα χάδια είναι επίσης μια από τις εντολές που σου δίνει απλώνοντας το ένα πόδι του πάνω σου ή σκουντώντας με αυτό το χέρι σου. Ξεκινάς να τον χαϊδεύεις και αν κάνεις το λάθος να σταματήσεις, ξανά απλώνει το πόδι του και σε σκουντάει για να συνεχίσεις. Αν τολμήσεις να βαρεθείς, θα το απαιτήσει με τον ίδιο ακριβώς τρόπο και μάντεψε ποιος τελικά θα κερδίσει σε αυτή την τρυφερή στιγμή επίδειξης εξουσίας!

Μήπως ήρθε η ώρα για τη βόλτα σας και ξεχάστηκες; Μην ανησυχείς θα σου φέρει το λουρί και θα σταθεί μπροστά στην πόρτα κορδωμένος σαν λόρδος περιμένοντας επιτακτικά να σηκωθείς από τον καναπέ που έχεις αράξει και να βάλεις παπούτσια. Τι ακόμα; Πολύ αργείς, τελείωνε να φύγετε!

   

Το παιχνίδι με το μπαλάκι που το πετάς για να στο φέρει, πες μου στα αλήθεια ποιος τρέχει ποιον με επιμονή; Ή μήπως εκείνο το ενοχικό βλέμμα που κοιτάει αλλού, δεν εκλιπαρεί να του συγχωρήσεις τη ζημιά που προσπαθεί να σε πείσει ότι δεν έκανε;

Έχεις δοκιμάσει να του δώσεις μια εντολή, την ώρα που χαλαρώνει ξαπλωμένος και δεν έχει κέφι να την εκτελέσει; Παραμένει ξαπλωμένος, ακούνητος και σου ρίχνει το νωχελικό βλέμμα “σοβαρά τώρα…;” και ξανά κοιτάζει στο άπειρο διερωτώμενος πόσο θράσος έχεις να τον ενοχλείς εκείνη την στιγμή!

Απέκτησες σύντροφο; Πως τόλμησε να μπει τρίτος στη σχέση σας! Επιδεικτικά θα έρθει να καθίσει ανάμεσα σας όταν βλέπετε ταινία, θα τρίβει τη ράχη του πάνω σου με ναζιάρικο ύφος και αν τολμήσει να σε αγκαλιάσει ή να σε φιλήσει ο “εισβολέας”, θα γρυλίζει και θα γαβγίζει “προστατευτικά” μέχρι ο εχθρός να οπισθοχωρίσει! Στο κρεβάτι θα ανέβει πρώτος να σε περιμένει όρθιος περιφρουρώντας το χώρο, μην αφήνοντας το “τρίτο πρόσωπο” να πλησιάσει!

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι σκύλοι που θέλουν ένα καλό ξύσιμο ή χάδι έχουν όχι μόνο μία αλλά 19 χειρονομίες για να περάσουν το μήνυμα. Οι ιδιοκτήτες σκύλων που συμμετείχαν στην έρευνα τράβηξαν βιντεάκια με το κινητό τους καταγράφοντας καθημερινές στιγμές με τις συνήθεις του σκύλου τους.

Στη συνέχεια οι ερευνητές ανέλυσαν περισσότερα από 1.000 βιντεάκια και ανακάλυψαν τις τέσσερις πιο βασικές εντολές που δίνουν οι σκύλοι στα αφεντικά τους: δώσε μου φαγητό/νερό, άνοιξε μου την πόρτα, φέρε μου το παιχνίδι μου, χάιδεψε με.

Η έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι όταν ο σκύλος ζει σε ένα σπίτι με πολλά άτομα, εμπλουτίζει τη γκάμα των «χειρονομιών» του, προσπαθώντας να φτιάξει κώδικες επικοινωνίας με τον καθένα ξεχωριστά, αφού έχει παρατηρήσει τα άτομα ξεχωριστά.

Η άνευ όρων αγάπη του σκύλου προς τον άνθρωπο κρύβει και μια μικρή δόση «στρατηγικής» από την πλευρά του, προκειμένου να πάρει αυτό που θέλει από το αφεντικό του, για να μην σας κρατάει μετά… μούτρα-μουσούδα κι αναρωτιέστε τι κάνατε λάθος!

Την έρευνα συνυπογράφει η Χάνα Γουόρσλεϊ με τον Σον Ο’Χάρα στο Πανεπιστήμιο Σόλφορντ και δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Animal Cognition» στρέφοντας τη σκέψη στο να δούμε τον σκύλο σαν αφεντικό του ανθρώπου!

Σε κάθε περίπτωση όμως, σε αυτή τη σχέση αγάπης μεταξύ σκύλου-ανθρώπου, δεν χωρούν αφεντικά. Δίνεται ο ένας στον άλλο με την ψυχή του και μοιράζονται μοναδικές στιγμές χαράς, λύπης και αγάπης. Όταν έχεις σκύλο δεν νιώθεις ποτέ μονός.  Κι αν καμιά φορά ο άνθρωπος κάνει το “κορόιδο” και υποκύπτει στις εντολές του σκύλου του, είναι γιατί ξέρει πως το αξίζει!

Αφιερωμένο στην Μπουμπού, το “αφεντικό” της Μάνιας…!!!

photo bubu love <3