Σοκάρει έρευνα που αποκαλύπτει ότι κάτι που έχουμε στο σπίτι προκαλεί καρκίνο

17.1.2016

Σοκ προκαλούν τα στοιχεία βρετανικής έρευνας που έρχονται στο φως. Κάποιο αντικείμενο που όλοι έχουμε στο σπίτι μας συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου. Ποιο είναι αυτός Τα αρωματικά κεριά και τα αποσμητικά χώρου.

Επί πέντε μέρες στο «στόχαστρο» της έρευνας μπήκαν έξι σπίτια με τα ίδια χαρακτηριστικά στο York της Βρετανίας, φέρνοντας άσχημα αποτελέσματα σχετικά με τη χρήση αρωματικών προϊόντων.

Αναλυτικότερα, σε τρία σπίτια που γινόταν περισσότερη χρήση αποσμητικών χώρων, εντοπίστηκε λιμονένιο, μία ουσία που δίνει μυρωδιά εσπεριδοειδών σε κεριά και προϊόντα καθαρισμού.

Σύμφωνα με την έρευνα, το λιμονένιο από μόνο του είναι ακίνδυνο, αλλά όταν έρχεται σε επαφή με το όζον στον αέρα δημιουργεί φορμαλδεϋδη, ένα χημικό που θεωρείται καρκινογόνο. Οι ερευνητές, αναλύοντας την αντίδραση σε εργαστήριο, ανακάλυψαν ότι ένα μόριο φορμαλδεΰδης μπορούσε να παραχθεί σε κάθε δύο μόρια λομινενίου.

Σύμφωνα με τις προειδοποιήσεις των ειδικών, τα σπίτια πρέπει να αερίζονται συχνά, ακόμα και στις κρύες μέρες, ώστε να μην επιτρέπεται να φτάσουν σε υψηλά επίπεδα τα επίπεδα φορμαλδεΰδης.

Διαπίστωσαν επίσης, με τη βοήθεια ομάδας εμπειρογνωμόνων από το BBC, ότι αν υπάρχουν φυτά στο σπίτι, απορροφούν την φορμαλδεΰδη, μειώνοντας ε΄τσι το ποσοστό της, κάτι που προτείνουν ως λύση.