24.6.2016
H Βρετανία επέλεξαν το Brexit. Η Ευρώπη ζει μια νέα μέρα και βαδίζει σε αχαρτογράφητα νερά, με άγνωστο το μέλλον. Από σήμερα η Ευρώπη δεν θα είναι όπως χθες. Ο ευρωσκεπτικισμός θα δημιουργήσει νέα δεδομένα, εξάρσεις κι εντάσεις Η ΕΕ δείχνει μουδιασμένη και ανήμπορη να αντιδράσει στις εξελίξεις. Κανείς δεν μπορεί να προδικάσει αν στο μέλλον η ΕΕ θα έχει τη σημερινή μορφή της η θα αλλάξει με πολλές άλλες χώρες κυρίως του Βορρά θα παραμείνουν στην ένωση. Η Ευρώπη ηττήθηκε και ο κίνδυνος να καταρρεύσει το όραμα του Αντενάουερ φαντάζει πιο κοντά παρά ποτέ.
Σύμφωνα με το SkyNews, τα τελικά αποτελέσματα έχουν ως εξής: Το 51,9% των Βρετανών, δηλαδή 17.410.741 ψηφοφόροι, ψήφισε υπέρ του Brexit, ενώ το 48,1%, δηλαδή 16.141.241 Βρετανοί, ψήφισαν υπέρ της παραμονής.
Οι Βρετανοί ψήφισαν μαζικά στο δημοψήφισμα, με τη συμμετοχή, παρά την κακοκαιρία, να φθάνει στο 72%.
Ο ηγέτης του UKIP Νάιτζελ Φάρατζ, επικεφαλής της εκστρατείας του Leave, στις 6 τα ξημερώματα (ώρα Ελλάδος) πανηγύρισε για τη νίκη του Brexit, λέγοντας: «Αυτή την αυγή τολμούμε να ονειρευτούμε ένα ανεξάρτητο Ηνωμένο Βασίλειο. Εάν οι προβλέψεις είναι σωστές, αυτό θα είναι μια νίκη για τους πραγματικούς ανθρώπους, για τους απλούς ανθρώπους, για τους αξιοπρεπείς ανθρώπους. Αγωνιστήκαμε ενάντια στις πολυεθνικές. Παλέψαμε ενάντια στο ψέμα και στην εξαπάτηση».
Υπέρ της παραμονής στην ΕΕ ψήφισαν Σκωτία και Λονδίνο και υπέρ του Brexit η Ουαλία και η Βόρεια Αγγλία.
Εν τω μεταξύ, οι εξελίξεις είναι πράγματι δραματικές, αφού το Brexit δεν θα σημάνει απλά την έξοδο της Μεγάλης Βρετανίας από την ΕΕ, με τις όποιες οικονομικές συνέπειες, αλλά θα προκαλέσει και ένα ντόμινο πολιτικών εξελίξεων.
Εκτός του ότι ο Ντέιβιντ Κάμερον και ο Τζορτζ Οσμπορν για τους περισσότερους αναλυτές θεωρούνται ήδη παρελθόν, το Brexit ίσως προκαλέσει μια σειρά αποσχιστικών τάσεων, με τη Σκωτία και τη Β. Ιρλανδία, που ψήφισαν υπέρ της παραμονής, να στέλνουν ήδη τα δικά τους μηνύματα ότι οι ίδιοι θεωρούν ότι παραμένουν μέλη της ΕΕ.
Σε κάθε περίπτωση από στιγμή σε στιγμή αναμένεται δήλωση του Ντέιβιντ Κάμερον.
Δεν κρύβουμε το γεγονός ότι επιθυμούσαμε μία διαφορετική έκβαση στο δημοψήφισμα της Βρετανίας, δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος. «Έχω πλήρη επίγνωση πόσο σοβαρή ή δραματική είναι αυτή η στιγμή. Δεν είναι ώρα για υστερικές αντιδράσεις. Είμαστε έτοιμοι για αυτό το σενάριο», συνέχισε, ενώ ενημερωσε έχει ήδη κάνει πρόταση για μία άτυπη συνάντηση των 27 ηγετών στο περιθώριο της επικείμενης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, την επόμενη εβδομάδα.
«Η Ευρώπη πρέπει να μείνει ενωμένη» δήλωσε ο Βόλφανγκ Σόιμπλε, μετά την απόφαση των βρετανών να αποχωρήσουν από την Ευρωπαϊκή Ενωση, τονίζοντας πως σέβεται το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και σημειώνοντας πως βρίσκεται σε στενή επαφή με τους εταίρους των G7 μετά την απόφαση για Brexit.
“Το αποτέλεσμα αυτό έχει σαφώς πολύ σημαντικές συνέπειες για την Ιρλανδία, όπως και για τη Βρετανία και για την ΕΕ”, αναφέρεται στην ανακοίνωση της ιρλανδικής κυβέρνησης η οποία συγκάλεσε σήμερα έκτακτο υπουργικό συμβούλιο. “Η κυβέρνηση θα συνεδριάσει αργότερα σήμερα το πρωί για να συζητήσει για το αποτέλεσμα. Μετά την συνάντηση αυτή, ο πρωθυπουργός θα κάνει επίσημη ανακοίνωση”, καταλήγει η ιρλανδική κυβέρνηση στην ανακοίνωσή της.
Στην Καγκελαρία έχει μεταβεί ήδη η Άνγκελα Μέρκελ, η οποία, σύμφωνα με τα γερμανικά ΜΜΕ πραγματοποιεί ήδη «πυρετώδεις τηλεφωνικές επαφές» με Ευρωπαίους ηγέτες και κορυφαίους παράγοντες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σύμφωνα με τον υπάρχοντα προγραμματισμό, τη Δευτέρα θα συναντηθεί στο Βερολίνο με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, δεν αποκλείεται