Σούπερ μάρκετ και λιανεμπόριο: Τι αλλαγές θα έρθουν για τους ανεμβολίαστους;

Η εισήγηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων  προτείνει αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας του λιανεμπορίου και των σούπερ μάρκετ.

Οι μέχρι σήμερα εισηγήσεις για τα σούπερ μάρκετ και το λιανεμπόριο είναι να επιτρέπεται 1 άτομο ανά 9 τ.μ. ενώ δεν υπάρχει κάποια αλλαγή για τη χρήση μάσκας που είναι υποχρεωτική στους κλειστούς χώρους. Παρόλα αυτά η κατάσταση είναι ακόμη εύθραυστη, καθώς η μετάλλαξη Δέλτα «απειλεί» να φέρει πιο σκληρά μέτρα και κυρίως στους ανεμβολίαστους, όπως φαίνεται και από τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης για την εστίαση.

Έχει ακουστεί στον δημόσιο διάλογο ότι θα χρειαστούν αυστηρότερα μέτρα για την πρόσβαση των ανεμβολίαστων στο λιανεμπόριο, με τη διεξαγωγή rapid test ή εφαρμογής του μέτρου του click away, ωστόσο τίποτα δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα. Και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ωστόσο, εξετάζουν την αυστηροποίηση του πλαισίου για τους ανεμβολίαστους, κυρίως ως μέτρο πειθούς, προκειμένου να αυξηθούν τα ποσοστά εμβολιασμού.

Υπενθυμίζουμε ότι η εισήγηση των ειδικών δεν επιφέρει από μόνη της αλλαγές, καθώς η κυβέρνηση είναι αυτή που θα αποφασίσει εάν τα μέτρα αυτά θα εφαρμοστούν. Έτσι, θα συνεχίσουν να λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο –μέχρι να ανακοινωθούν τα νέα μέτρα- ως εξής:

Σούπερ μάρκετ

Ένας πελάτης ανά 15 τετραγωνικά μέτρα
Με αποστάσεις και υποχρεωτική χρήση μάσκας

Λιανεμπόριο

Ένας πελάτης ανά 16 τετραγωνικά μέτρα
Με αποστάσεις και υποχρεωτική χρήση μάσκας