Σπάνια ιατρική περίπτωση στην Ινδία: 25χρονη έβγαζε ματωμένα δάκρυα όταν είχε περίοδο

Η νεαρή δεν ήταν ούτε άρρωστη ούτε τραυματισμένη

Μια σπάνια ιατρική περίπτωση μίας 25χρονης παρουσίασαν Ινδοί γιατροί: η περίοδος (εμμηνόρροια) της γυναίκας της έφερνε κατακόκκινα δάκρυα από αίμα και στα δύο μάτια της. Σύμφωνα με τους γιατρούς μέχρι στιγμής δεν έχει αναφερθεί παρόμοια περίπτωση στην ιατρική βιβλιογραφία.

Γενικότερα τα ματωμένα δάκρυα είναι πολύ σπάνια και μπορούν να έχουν διάφορες αιτίες, όπως φλεγμονή, τραύματα, όγκους, υπέρταση, αναιμία, αγγειακές διαταραχές κ.α. Στη συγκεκριμένη γυναίκα τα μάτια ήταν της φυσιολογικά και η ίδια δεν ήταν άρρωστη ούτε τραυματισμένη. Όμως στο ξεκίνημα δύο διαδοχικών κύκλων εμμηνόρροιας, τον ένα μήνα μετά τον άλλο, δάκρυα από αίμα άρχισαν να τρέχουν από τα μάτια της, οπότε αναγκάστηκε να πάει στα επείγοντα νοσοκομείου όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Οι γιατροί, που την εξέτασαν και έκαναν τη δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό για σπάνια περιστατικά «BMJ Case Reports» της χορήγησαν αντισυλληπτικά χάπια και το -κατά βάση- ορμονικό πρόβλημα φάνηκε να λύνεται μετά από τρεις μήνες θεραπείαςΌπως ανέφεραν η εμμηνόρροια μερικές φορές μπορεί να πυροδοτήσει κυκλική αιμορραγία έξω από τον κόλπο (από τη μύτη, τα αυτιά, τις θηλές, το έντερο, ακόμη και από το δέρμα).

Η περίπτωση της γυναίκας πιθανότατα ήταν ένας σπάνιος συνδυασμός αυτής της κατάστασης και των αιμοδακρύων. Τα μάτια της γυναίκας δεν είχαν την παραμικρή βλάβη και τα ματωμένα δάκρυα δεν συνοδεύονταν από πονοκεφάλους, ζαλάδες ή άλλα συμπτώματα. Πάντως, όπως ανέφεραν οι Ινδοί γιατροί, χρειάζεται περαιτέρω μελέτη για να κατανοηθεί πλήρως μέσω ποιού ακριβώς βιολογικού μηχανισμού η εμμηνόρροια συνδέεται με τα αιμοδάκρυα.

newsbeast.gr