Σπαρακτικές κραυγές παιδιών στην Ειδομένη – Χαοτική η κατάσταση

23.2.2016

Χάος επικρατεί στην  Ειδομένη, με τις αστυνομικές δυνάμεις να καταβάλλουν προσπάθειες προκειμένου να απελευθερώσουν την σιδηροδρομική γραμμή από τους πρόσφυγες.

Οι αρχές των Σκοπίων επιτρέπουν την ελάχιστη είσοδο Σύριων και Ιρακινών στα εδάφη τους. Καταρρέουν οι άνθρωποι από το Αφγανιστάν, που έχουν διανύσει χιλιάδες χιλιόμετρα και έρχονται τελικά αντιμέτωποι με τους αστυνομικούς να τους ενημερώνουν ότι πλέον δεν μπορούν να περάσουν στα Σκόπια. Αποτέλεσμα ο εκνευρισμός και η ένταση που συνοδεύουν τις διαμαρτυρίες των Αφγανών.

Συγκλονιστικές είναι οι σπαρακτικές φωνές των μικρών παιδιών που στέκονται στα κιγκλιδώματα παρακαλώντας τους αστυνομικούς να ανοίξουν τα σύνορα.

Τεράστια πολιτική κρίση προκαλεί στην κυβέρνηση το προσφυγικό, μετά την απόφαση της Αυστρίας να κλείσει πρακτικά τα σύνορά της σε πρόσφυγες και μετανάστες, η οποία οδήγησε και στο κλείσιμο των συνόρων από τις χώρες του βαλκανικού διαδρόμου.

Εγκλωβισμένα βρίσκονται χιλιάδες άτομα στα σύνορα με την ΠΓΔΜ, αλλά και στον Πειραιά, μετά την απόφαση των Σκοπίων να κλείσουν τα σύνορα τους στους Αφγανούς, προκαλώντας έτσι μια ασφυκτική κατάσταση, που υποχρέωσε τον Πρωθυπουργό να συγκαλέσει χθες έκταστη σύσκεψη στο Μαξίμου προκειμένου να εξεταστούν οι τρόποι αντιμετώπισης του προβλήματος τόσο στο πρακτικό όσο και στο διπλωματικό και πολιτικό επίπεδο.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς, ο υπουργός Αμυνας Π. Καμμένος, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Ν. Τόσκας, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας και ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Δ. Βίτσας. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η Αθήνα είναι σε ανοικτή γραμμή με την ολλανδική προεδρία ώστε να βρεθούν τρόποι παρέμβασης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη σύσκεψη συζητήθηκε και η πρόταση της κ. Φώφης Γεννηματά, να συγκληθεί το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών για το προσφυγικό, πρόταση που δεν βρίσκει αντίθετο τον Πρωθυπουργό. Η Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναμένεται να θέσει το ζήτημα στη συνάντηση της με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ. Π. Παυλόπουλο, που θα γίνει σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο.