Στάση εργασίας των εργαζομένων στα νοσοκομεία στις 17 Δεκεμβρίου

8.12.2015

Τις 70.000 έφτασαν οι αιτήσεις για την κάλυψη 690 κενών θέσεων στα δημόσια νοσοκομεία, ένδειξη της ανεργίας που μαστίζει τον χώρο της Υγείας. Οι εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο «Αττικόν» διαμαρτυρόμενοι για την έλλειψη προσωπικού προγραμματίζουν πεντάωρη στάση εργασίας για τις 17 Δεκεμβρίου.

Συγκεκριμένα, το Νοσοκομείο «Αττικόν» την Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου θα λειτουργήσει με προσωπικό ασφαλείας, μετά από απόφαση του σωματείου εργαζομένων για πεντάωρη στάση εργασίας και συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας στις 11:00 το πρωί, διεκδικώντας άμεση κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων με μόνιμο προσωπικό, έκτακτη χρηματοδότηση, να ανοίξουν όλες οι κλειστές δομές, να σταματήσει η αυθαιρεσία των εργολάβων, να μην γίνουν νέες περικοπές στους μισθούς των εργαζομένων.

Κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης δεν θα πραγματοποιηθούν τακτικά ραντεβού στα εξωτερικά ιατρεία, το ακτινολογικό, το πυρηνικό και τα υπόλοιπα εργαστήρια, τακτικά χειρουργεία, απογευματινά ιατρεία.

Κανονικά θα λειτουργήσει η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού για την πραγματοποίηση τακτικών και έκτακτων συνεδριών αιμοκάθαρσης και τα προγραμματισμένα ραντεβού για τους ογκολογικούς ασθενείς (χημειοθεραπείες, ακτινοθεραπείες).

Το Σωματείο Εργαζομένων του «Αττικόν» κάνει λόγο για διάλυση του νοσοκομείου, επισημαίνοντας ότι ο προϋπολογισμός του για το τρέχον έτος έχει υποδιπλασιαστεί, ενώ οι ασθενείς έχουν υπερδιπλασιαστεί σε τακτικά ιατρεία, επείγοντα, νοσηλεία.

«Η έλλειψη προσωπικού βρίσκεται στο ‘κόκκινο’ με 350 κενές οργανικές θέσεις, με αποτέλεσμα, οι νοσηλείες για τμήματα των 32 κλινών, στις οποίες προστίθενται και ράντζα, πραγματοποιούνται ακόμη και στην πρωινή βάρδια από 2 νοσηλευτές και σπουδαστές, ενώ δεν είναι σπάνιο στην απογευματινή και τη νυχτερινή βάρδια να υπάρχει 1 μόνο νοσηλευτής με 1 εκπαιδευόμενο» αναφέρουν σε σχετική ανακοίνωση.

Επίσης, το σωματείο κάνει ακόμη λόγο για «ράντζα που έχουν γίνει μόνιμες κλίνες», για 11 κλειστές κλίνες ΜΕΘ, για μεγάλες λίστες αναμονής για χειρουργεία, για έλλειψη στοιχειωδών υλικών και φαρμάκων, αλλά και για αυθαιρεσία εργολάβων ιδιωτικών συνεργείων, που «παραβιάζουν κατάφωρα την εργατική νομοθεσία».

«Καλπάζει» η ανεργία στην Υγεία

Την ίδια ώρα, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) υποστηρίζει ότι υποβλήθηκαν 70.000 αιτήσεις για την κάλυψη 690 κενών θέσεων στα δημόσια νοσοκομεία, μέσω ΑΣΕΠ.

 Σε ανακοίνωσή της η ΠΟΕΔΗΝ σχολιάζει ότι «Οι πιθανότητες επιτυχίας είναι μία στις 100 και όμως οι υποψήφιοι για τη συμμετοχή τους πλήρωσαν 1 εκατ. ευρώ σε παράβολα (15 ευρώ έκαστος)» επισημαίνει η ομοσπονδία.

Αναφέρει, επίσης, ότι οι άνεργοι νοσηλευτές και οι επαγγελματίες Υγείας ανέρχονται σε δεκάδες χιλιάδες, υπενθυμίζοντας ότι την τελευταία πενταετία δεν έχουν γίνει προσλήψεις στα νοσοκομεία.

Σύμφωνα με στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ, οι κενές θέσεις ανέρχονται σε 30.000, αποχώρησαν 17.000 και πρόκειται να αποχωρήσουν εντός των επόμενων τριών μηνών άλλοι 3.000 υπάλληλοι. Αυτό έχει ως συνέχεια ανα αναλογεί μία νοσηλεύτρια για κάθε βάρδια, σε κλινικές 40 ασθενών.

In.gr