Στέρεψε η αγορά από λεφτά. Οι πολίτες πληρώνουν με πιστωτικές κάρτες

Η οικονομική ασφυξία στην αγορά  και τα νοικοκυριά αναγκάζει τους φορολογούμενους να μην μπορούν να εκπληρώσουν τις υπέρογκες υποχρεώσεις τους. Οι περισσότεροι συνωστίζονται στις τράπεζες για να μπορέσουν να πληρώσουν τους φόρους της χρονιάς με πιστωτικές κάρτες

Οι φορολογούμενοι μπορούν να κάνουν χρήση της δυνατότητας που κάνουν οι τράπεζες για πληρωμή των φόρων σε 12 άτοκες δόσεις. Παρά ταύτα και αυτός ο τρόπος δεν μπορεί να καλύψει χιλιάδες φορολογούμενους οι οποίοι χρωστούν στο δημόσιο. ή έχουν ήδη εξαντλήσει  το πιστωτικό τους όριο.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες το 30% των φορολογουμένων δεν κατόρθωσε να πληρώσει την πρώτη δόση  του φόρου εισοδήματος που έληξε στις 31 Ιουλίου. Ενώ πάνω από 100 χιλιάδες έκαναν χρήση της πιστωτικής τους κάρτας.

Ειδικότερα, και σύμφωνα με πληροφορίες από τραπεζικές πηγές, τουλάχιστον 170 εκατομμύρια από φόρους εισοδήματος πληρώθηκαν μέσω πιστωτικών καρτών. Πρόκειται δηλαδή για το 1/7 περίπου του ποσού που αναμένεται ότι έχει πληρωθεί τον Ιούλιο για τον φόρο εισοδήματος.
Μάλιστα οι εκτιμήσεις αναφέρουν πως αν οι φορολογούμενοι συνεχίζουν να πληρώνουν με αυτό τον τρόπο τις φορολογικές τους υποχρεώσεις, θα φορτώσουν τις κάρτες τους με περίπου μισό δισ..

Τα παραπάνω στοιχεία πάντως κάνουν το υπουργείο Οικονομικών να αισιοδοξεί ότι η εισπραξιμότητα δεν θα πέσει κάτω από τα περσινά επίπεδα όταν μόνο οι 7 στους 10 φορολογούμενους πλήρωσαν τους φόρους εισοδήματος.

Πάντως, το γεγονός ότι οι φορολογούμενοι κάνουν χρήση των πιστωτικών τους καρτών για να πληρώσουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις είναι ενδεικτικό της στενής οικονομικής τους κατάστασης. Από την άλλη, υπολογίζεται ότι αρκετοί από αυτούς δεν θα καταφέρουν να ανταποκριθούν ούτε στις 12 μηνιαίες δόσεις και έτσι θα επιβαρυνθούν με τα επιτόκια της πιστωτικής τους κάρτας.

Η εικόνα της οικονομικής εξαθλίωσης των πολιτών, εξαιτίας της βαρύτατης φορολογίας που έχει επιβάλει στη χώρα η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ  φαίνεται και στην αγορά η οποία έχει στερέψει από ρευστότητα και στο γεγονός ότι οι Έλληνες φέτος είτε δεν θα πάνε διακοπές, είτε θα πάνε λίγες μέρες και σε συγγενικά τους πρόσωπα.

Πάντως σύμφωνα με εκτιμήσεις οικονομικών αναλυτών και με δεδομένο ότι έρχεται τον επόμενο μήνα και  ΕΝΦΙΑ ο χειμώνας για τα νοικοκυριά αναμένεται από τους σκληρότερους οικονομικά που γνώρισε η χώρα.