Σταμάτης Σπανουδάκης & Ξαφνικός Έρωτας: Όλη μου η ζωή στα χέρια σου κλεισμένη…

Ξαφνικός έρωτας

Δυο λέξεις που όταν “συναντηθούν”, αποκτούν σπουδαίο νόημα και ανατροπή για τη ζωή εκείνου που “τις βιώνει”.

Εκτός από κάποια προσωπική εμπειρία, στους περισσότερους, ίσως, έρχεται στο μυαλό το τραγούδι του Σταμάτη Σπανουδάκη που ακούστηκε για πρώτη φορά από την Ελένη Βιτάλη στο ομώνυμο έργο. “Ξαφνικός έρωτας”. Η υπέροχη μουσική του σε γαληνεύει και σε ταξιδεύει σε ένα όνειρο που ακόμα και αν δεν είναι αληθινό ή δεν κρατάει για πολύ, αξίζει να το ζήσεις.

Υποκλίνομαι στο  ταλέντο του σπουδαίου δημιουργού που αγγίζει την ψυχή  μας με τη μουσική του. Θα ήθελα να παραθέσω τα λόγια του William Relton για εκείνον : “Ο Σταμάτης Σπανουδάκης θεωρείται ευρέως ως ο πιο παραγωγικός Έλληνας συνθέτης της εποχής του. Πολύπλευρη η μουσική του για τον κινηματογράφο, την τηλεόραση, δίσκους και συναυλίες, χρησιμοποιεί μια πλούσια και πρωτότυπη μουσική παλέτα που προκαλεί διαφορετικές αντιλήψεις στη σφαίρα της μουσικής εικόνας. Διερευνεί τόσο τραγικές όσο και δραματικές εμπειρίες εστιάζοντας στη μουσική αναπαράσταση των αιώνιων διλημμάτων και των χαρών που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα τόσο στο παρελθόν όσο και στο παρόν. Μέχρι σήμερα, έχει γράψει έργα για ροκ συγκροτήματα, ορχήστρες εγχόρδων, σολίστες και χορωδίες. Τα μελλοντικά σχέδια περιλαμβάνουν συνθέσεις για ξύλινα και χάλκινα πνευστά, τύμπανα και κρουστά, που προστήθονται στο εκπληκτικό έργο του. Οι συναυλίες, συμπεριλαμβανομένων των εκείνων της αίθουσας George Enescu στο Βουκουρέστι, του Royal Albert Hall στο Λονδίνο και του Beijin στο Πεκίνο, έχουν αποδείξει τη διεθνή του φήμη και έφεραν τη σφραγίδα σε αυτό το αξιοσημείωτο επίτευγμα του καλλιτέχνη για να φέρει τη μοναδική Ελληνική μουσική του σε όσο το δυνατόν ευρύτερο κοινό. Είχα το προνόμιο να διευθύνω κάποιες από τις συναυλίες του και είμαι εντυπωσιασμένος από τον τρόπο με τον οποίο θεωρεί τη μουσική του ως μια ζωντανή οντότητα που εξελίσσεται και αναπτύσσεται συνεχώς και δεν είναι ποτέ απολύτως τετραγωνισμένη.”

Η ερμηνεύτρια αποδίδει ιδανικά και με βαθύ συναίσθημα, τους στίχους που μιλούν για έναν απόλυτο έρωτα. “Όλη η ζωή μου στα χέρια σου κλεισμένη”… Πόσες πιθανότητες, άραγε, έχει κάποιος στη ζωή του να αισθανθεί  έναν έρωτα με αυτή την ολοκληρωτική αφοσίωση ;

Το εξαιρετικό αυτό τραγούδι που απέσπασε διθυραμβικές κριτικές, συνοδεύει με τον καλύτερο τρόπο την ταινία του σκηνοθέτη Γιώργου Τσεμπερόπουλου που μετέφερε το 1984 από το αριστουργηματικό βιβλίο “Τάλγκο” του Βασίλη Αλεξάκη.

Ηρωίδα του είναι η Ελένη, μια κοπέλα από την επαρχία που ήρθε στην Αθήνα πριν είκοσι χρόνια. Γύρω στα τριάντα της χρόνια είναι μια επίδοξη χορεύτρια που δεν χορεύει πια, αλλά είναι  μια παντρεμένη γυναίκα που δεν είναι ερωτευμένη πια με τον άντρα της. Ο Γρηγόρης είναι ένας πετυχημένος οικονομολόγος, που ζει στο Παρίσι με την οικογένειά του και νοσταλγεί την Ελλάδα, όπου πέρασε τα παιδικά του χρόνια. Κάποια στιγμή, η μοίρα τους φέρνει κοντά, και τότε  γεννιέται ανάμεσα τους ένας ξαφνικός έρωτας, που τους συναρπάζει απειλώντας τις ήσυχες, αδιατάρακτες ζωές τους.

“Θα διάβαζα μέχρι είκοσι φορές το κάθε γράμμα σου, το διάβαζα δυο – τρεις φορές μόλις ερχόταν, το φιλούσα, το έχωνα στην τσάντα μου, το ξαναδιάβαζα στο λεωφορείο. Το κρατούσα σφιχτά στα χέρια μου, μη μου το κλέψουν, μη μου το αρπάξει κανείς, το κρατούσα όπως κρατάει η μάνα το χέρι του παιδιού της όταν διασχίζουν κεντρική λεωφόρο. Ήμασταν συνεχώς μαζί, οι άλλοι άνθρωποι γύρω μου είχαν καταντήσει ωχροί σαν αναμνήσεις. Μου έτυχε να βρεθώ με μεγάλη παρέα στο εστιατόριο χωρίς να πω ούτε ν’ ακούσω λέξη. Κάποια στιγμή το μάτι μου καρφώθηκε σε μια άδεια καρέκλα όπου σιγά σιγά εμφανίστηκες εσύ και μου χαμογέλασες. Οι άλλοι έπαψαν να υπάρχουν. Για μένα, η μόνη κατειλημμένη καρέκλα ήταν αυτή η καρέκλα, η κενή…” είναι ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα από το εν λόγω βιβλίο.

Πρωταγωνιστές της ταινίας είναι η Μπέττυ Λιβανού (στον ρόλο της Ελένης), ο Αντώνης Θεοδωρακόπουλος, (στο ρόλο του Γρηγόρη), ο Νικήτας Τσακίρογλου (στον ρόλο του Κώστα, συζύγου της Ελένης), η Σοφία Σεϊρλή (στον ρόλο της Μάγδας, φίλης της Ελένης). Ο Νίκος Περάκης -καλλιτεχνικός διευθυντής- και ο Γιώργος Πανουσόπουλος – διευθυντής φωτογραφίας-  συμβάλουν στο έξοχο αποτέλεσμα.

klik