Σταματά η Τουρκία τις πτήσεις πάνω από τη Συρία

27.11.2015

Στην απόφαση να σταματήσουν οι  τουρκικές ένοπλες δυνάμεις τις πτήσεις των πολεμικών αεροσκαφών τους πάνω από τη Συρία προχώρησε η Τουρκία.

Η τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ», επικαλούμενη διπλωματικούς κύκλους, αποκάλυψε σήμερα το γεγονός και αναφέρει επίσης ότι πλέον τα τουρκικά αεροσκάφη δεν θα συμμετέχουν στις αεροπορικές επιθέσεις, που γίνονται από κοινού με τα αμερικανικά, εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.

Σύμφωνα με την αιτιολογία που δίνει η Τουρκία, η απόφαση ελήφθη στον απόηχο της κατάρριψης του ρωσικού μαχητικού στη Συρία από τους Τούρκους και μετά την απόφαση της Ρωσίας να αναπτύξει αντιαεροπορικά συστήματα S-400 στη Λαττάκεια.

Παράλληλα όμως ο αρχηγός της Τουρκικής αεροπορίας, πτέραρχος Ουνάλ, παραδέχτηκε πως αυτός έδωσε την εντολή κατάρριψης του ρωσικού αεροσκάφους, έχοντας λάβει εντολή από το πρωθυπουργικό γραφείο.

Οι Τούρκοι, σύμφωνα με πληροφορίες, στηρίζουν αυτή την απόφαση λέγοντας πως και η Ρωσία σταμάτησε τις αεροπορικές επιχειρήσεις κατά μήκος των συνόρων Συρίας-Τουρκίας. Ωστόσο, κάτι τέτοιο φαίνεται πως δεν ισχύει, καθώς οι ίδιοι οι Τούρκοι παραδέχονται ότι οι Ρώσοι βομβαρδίζουν τους Τουρκομάνους στα σύνορα.

Hurriyet, Άγκυρα, Τουρκία