Στα χέρια του Υπουργείου Οικονομικών η λίστα των ελληνικών καταθέσεων στην Ελβετία

25.11.2015

Ένα ακόμα σημαντικό βήμα για την πάταξη της φοροδιαφυγής φαίνεται ότι μπορεί να κάνει το υπουργείο Οικονομικών μετά την διαβίβαση στοιχείων για πάνω από δέκα χιλιάδες Έλληνες που είχαν κατά θέσεις σε Ελβετική τράπεζα.

Συγκεκριμένα τα στοιχεία από 10.588 τραπεζικούς λογαριασμούς Ελλήνων σε τράπεζα της Ελβετίας διαβίβασε στο υπουργείο Οικονομικών η φορολογική διοίκηση της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας μέσω της Κεντρικής Φορολογικής Αρχής της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας.  Πρόκειται για στοιχεία που θα συμβάλουν σημαντικά στην προσπάθεια για την πάταξη της φοροδιαφυγής στην Ελλάδα και όπως αναφέρει, σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Οικονομικών, θα σταλούν στους οικονομικούς εισαγγελείς προκειμένου να ξεκινήσουν οι έλεγχοι.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, τα δεδομένα των 10.588 τραπεζικών λογαριασμών Ελλήνων πολιτών σε ελβετική τράπεζα, αφορούν τα έτη 2006 και 2008. Τα στοιχεία αφορούν τραπεζικούς λογαριασμούς, το συνολικό υπόλοιπο τον οποίων ανέρχεται σε 3,9 δισ. ελβετικά φράγκα το 2006 και 2,9 δισ. ελβετικά φράγκα το 2008.

«Τα στοιχεία αυτά θα αξιοποιηθούν από τις φορολογικές υπηρεσίες και εισαγγελικές αρχές στον αγώνα του ελληνικού Δημοσίου για την αποφασιστική καταπολέμηση της φοροδιαφυγής» τονίζει στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών και ο Τρύφων Αλεξιάδης.

Βεβαίως η πρώτη εντύπωση είναι θετική αλλά δεν παύει να ελλοχεύει ο κίνδυνος της λιστολαγνείας ανάλογης εκείνης που… απολαύσαμε επί μήνες με τη λίστα Λανγκάρντ, για να αποδειχτεί στο τέλος ότι όλα ήταν μια φούσκα από την οποία το ελληνικό δημόσιο δεν αποκόμισε παρά ελάχιστα.

Υποχρέωση του υπουργείου  Οικονομικών και των αρμόδιων Εισαγγελέων είναι να εξετάσουν επισταμένως και ενδελεχώς τα στοιχεία και μετά, αν χρειάζεται, να δοθούν ονόματα στη δημοσιότητα εφόσον αποδειχτεί πράγματι η ύπαρξη φοροδιαφυγής.