Στα 280 ευρώ η Εθνική σύνταξη και κούρεμα – Τριπλό σοκ για όλους τους συνταξιούχους

17.3.2016

Αλαλούμ επικρατεί  με το ασφαλιστικό και τις διαπραγματεύσεις Κατρούγκαλου με τους δανειστές. Ο υπουργός Εργασίας από τη μια δηλώνει ότι δεν θα πειραχτούν οι κύριες συντάξεις κι από την άλλη αφήνει ανοιχτό μειώσεις στις επικουρικές και την Εθνική σύνταξη.

Όπως φαίνεται τελικά τριπλό  θα είναι το σοκ για παλιούς και νέους συνταξιούχους το οποίο φέρνει η πρώτη δόση των μέτρων άμεσης εφαρμογής που θα περιλαμβάνει το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό, καθώς το υπουργείο Εργασίας βάζει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές τις μειώσεις στις επικουρικές, που θα φτάνουν και το 30%, το ψαλίδισμα στα ποσοστά αναπλήρωσης των νέων κύριων συντάξεων που θα κυμαίνονται στο 10% του μισθού για σύνταξη με 15 έτη και το κούρεμα στην εθνική σύνταξη από τα 384 € στα 250-280 € με λιγότερα από 20 έτη.

Όλα αυτά «παζαρεύονται» από την ελληνική πλευρά, με στόχο να τελειώσει η πρώτη φάση της αξιολόγησης και να εξεταστεί σε τρεις μήνες από τώρα (κατά την επόμενη αξιολόγηση από την τρόικα) η τύχη των σημερινών κύριων συντάξεων!

Σύμφωνα με πληροφορίες, που όμως παραμένουν συγκεχυμένες  κατά τη χθεσινή συνάντηση που είχε με τους δανειστές ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος παρουσίασε τις αλλαγές που του ζητήθηκαν για τα ποσοστά αναπλήρωσης και τα σενάρια για τις περικοπές στις επικουρικές, αφήνοντας ωστόσο ανοιχτό το ύψος της εθνικής σύνταξης για όσους αποχωρούν με λιγότερα από 20 έτη.