Στα 67 η σύνταξη για τους δημόσιους υπαλλήλους

5.2.2016

Νέα βόμβα για υποχρεωτική παραμονή όλων των μονίμων υπαλλήλων στο Δημόσιο ως το 67ο έτος, εφόσον δεν συμπληρώνουν 40 έτη μόνιμης δημόσιας υπηρεσίας νωρίτερα, πέφτει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων κυβέρνησης και δανειστών, ενώ την ίδια στιγμή που όλα τα θέματα στο ασφαλιστικό «είναι ανοιχτά» και όπως παραδέχτηκε χθες ο αρμόδιος υπουργός το αρχικό νομοσχέδιο εξετάζεται «άρθρο προς άρθρο» από τους δανειστές.

Αυτό που παραδέχτηκε ο κ. Κατρούγκαλος είναι πως οι μειώσεις συντάξεων, κύριων και επικουρικών, είναι το κύριο ζητούμενο και πάνω σε αυτό ασκούνται οι πιέσεις των δανειστών, καθώς έχουν απορρίψει την αύξηση των εισφορών κατά 25% που προτείνει ο υπουργός στην επικουρική ασφάλιση (από 6% στο 7,5%), και επιπροσθέτως έχουν βάλει θέμα μείωσης της κρατικής σύνταξης των 384 ευρώ,

Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο οι δανειστές, μέσω των τεχνικών τους κλιμακίων την Τετάρτη στο Χίλτον, ζήτησαν την κατάργηση της αυτοδίκαιης απόλυσης από το Δημόσιο όσων συμπληρώνουν το 60ό έτος και έχουν 35 έτη αμιγούς υπηρεσίας, και την υποχρεωτική τους παραμονή ως και 7 χρόνια, μέχρι το 67ο έτος, εκτός και αν έχουν 40 χρόνια, οπότε θα αποχωρούν μετά το 62ο έτος της ηλικίας τους. Μέλος της ελληνικής πλευράς είπε στον «Ε.Τ.» ότι ο Τζ. Καρόνε από το κλιμάκιο των δανειστών, που έχει τον πρώτο λόγο για τις αλλαγές στο ασφαλιστικό, εξεμάνη όταν διαπίστωσε ότι το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, κατόπιν Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που πέρασε η κυβέρνηση παραμονές Χριστουγέννων, εξαίρεσε τους μόνιμους δημοσίους υπαλλήλους από την παράταση του ορίου ηλικίας που είχε προβλεφθεί μόνον για τους υπαλλήλους που έχουν σύμβαση ιδιωτικού δικαίου ή είναι μόνιμοι, αλλά δεν έχουν κύριο ασφαλιστικό φορέα το Δημόσιο.

Ζήτησαν λοιπόν να αποσυρθεί η εγκύκλιος και να επανέλθει νέα διάταξη που να μην εξαιρεί τους μόνιμους υπαλλήλους από την υποχρεωτική παραμονή τους στο Δημόσιο μέχρι το 67ο έτος της ηλικίας τους, εκτός αν συμπληρώσουν 40 έτη ασφάλισης πριν από το 67ο έτος οπότε θα φεύγουν υποχρεωτικά με απόλυση.