Στενεύουν τα περιθώρια  σκέψης της Κομισιόν  για Plan B στο θέμα της Ελλάδας

 

    Ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί επιχειρεί να στρέψει προς άλλη κατεύθυνση τη συζήτηση από αυτή του Grexit και της χρεοκοπίας για την Ελλάδα. Παράλληλα είναι καταιγιστικές οι επικίνδυνες δηλώσεις και τα δημοσιεύματα που δυναμιτίζουν το κλίμα στις σχέσεις Ελλάδας-Εταίρων.

    «Απαγορεύω στην Κομισιόν να σκέφτεται σχέδιο Β για την Ελλάδα» δηλώνει χαρακτηριστικά ο Μοσκοβίσί, χωρίς βεβαίως να παραλείψει να υπενθυμίσει στην Αθήνα ότι πρέπει να σεβαστεί όχι μόνο τους δικούς της, αλλά και τους ψηφοφόρους στην υπόλοιπη Ευρώπη.

    Ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων επισήμανε ότι μια ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα ήταν καταστροφή, απαντώντας εμμέσως και στις δηλώσεις από το Βερολίνο, με τον Σόιμπλε να εκτιμά ότι η ευρωζώνη δεν θα επηρεαστεί σοβαρά σε μια τέτοια περίπτωση υπογραμμίζοντας ότι οι αγορές έχουν ήδη κοστολογήσει κάθε ενδεχόμενο.

   Οι επιπτώσεις από ένα Grexit θα μπορούσαν να περιοριστούν, αλλά η έξοδος χώρας από την ευρωζώνη θα εγείρει το ερώτημα ποιος θα είναι ο επόμενος, τόνισε ο Μοσκοβισί.

    Ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι είπε χθες με έμφαση «δεν θέλω ούτε καν να διανοηθώ τι θα συμβεί σε περίπτωση ελληνικής χρεοκοπίας» καθώς φαίνεται να θεωρεί άκρως επικίνδυνα τα σενάρια και τις δηλώσεις περί Grexit

Παιχνίδι με τη φωτιά χαρακτήρισε εμμέσως πλην σαφώς τα ίδια σενάρια ο Αμερικανός Υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιου, που θα έχει συνάντηση με τον Έλληνα ομόλογό του Γιάννη Βαρουφάκη. Σύμφωνα με όσα είπε «Κανένας δεν θα πρέπει να νομίζει πως όλο το ρίσκο μιας τέτοιας αλλαγής είναι προβλέψιμο και, ακόμα και αν το ρίσκο μετάδοσης είναι πολύ μικρότερο απ’ ότι ήταν το 2012 και νωρίτερα, ωστόσο δεν θα είναι καλό να υπάρξει μια τέτοιου είδους αβεβαιότητα σε μια παγκόσμια οικονομία που τώρα ανακάμπτει από μια βαθιά ύφεση».

  Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς επισήμανε την απογοήτευση της Κομισιόν για την μέχρι τώρα πορεία των διαπραγματεύσεων και ζήτησε εντατικοποίηση των συζητήσεων σε τεχνικό επίπεδο, ώστε στο Eurogroup της 24ης Απριλίου να μπορεί να γίνει αποτίμηση της κατάστασης σε πολιτικό επίπεδο και να υπάρξει πρόοδος.