Στην Αθήνα κάνουν Black Metal γιόγκα

 

Το εγχείρημα της Black Metal Yoga στην Ελλάδα ξεκίνησε εντελώς τυχαία, όταν πριν από περίπου έναν χρόνο ο Μάνος Νομικός έψαχνε πληροφορίες για το πώς δημιουργούνται τα event στο Facebook.

Θέλοντας να φτιάξει μία «πειραματική» εκδήλωση για να δει πώς δουλεύει το πράγμα, δημιούργησε ένα event που του κατέβηκε εκείνη την ώρα στο κεφάλι, με τον τίτλο «Black Metal Yoga στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας».

Στο κείμενο που έγραψε στα γρήγορα, έλεγε ότι η συμμετοχή ήταν ελεύθερη και όσοι ήθελαν μπορούσαν να έρθουν στο ραντεβού που δόθηκε στην πλατεία Αγίας Ειρήνης, κοντά στο Μοναστηράκι.

Φυσικά, όλα ήταν μία σκέτη τρολιά.

Όπως λέει και ο ίδιος, «αυτή η εκδήλωση δεν είχε κανέναν απολύτως σκοπό, πέρα από το να τσεκάρω πώς γίνονται τα event στο Facebook, ώστε μετά να δημιουργήσω ένα comedy gig event, το οποίο ήθελα πραγματικά να διοργανώσω. Μάλιστα, είχα σκοπό να κατεβάσω την εκδήλωση μετά από κανένα μισάωρο».

Στιγμιότυπο από την εκδήλωση της Black Metal Yoga στο Ρομάντσο. 

Τελικά ο Μάνος αποκοιμήθηκε και μέχρι να ξυπνήσει το επόμενο πρωί, η «πειραματική» εκδήλωσή του είχε «εκτοξευθεί», αφού μέσα σε λιγότερο από 48 ώρες, 1.500 άτομα είχαν δηλώσει ότι θα έρθουν και άλλα 3.500 άτομα είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον. «Μέχρι και σήμερα απορώ πώς ένα event με τίτλο «Black Metal Yoga στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας” κατάφερε να κάνει περισσότερα από 5.000 άτομα να αλληλεπιδράσουν», λέει ο Μάνος. «Έλαβα δεκάδες μηνύματα στο inbox αν η όλη φάση είναι πραγματική ή τρολιά, με πολλούς να με ρωτάνε τι χρειάζεται να κάνουν για να συμμετάσχουν».

Και η Black Metal Yoga θέλει αυτοσυγκέντρωση. 

Βλέποντας την αναπάντεχη ανταπόκριση, ο Μάνος αποφάσισε να πάρει το θέμα στα σοβαρά, μιας που απ’ ό,τι φάνηκε, ενδιαφερόμενοι υπήρχαν με τη σέσουλα. Η μουσική, ένα από τα βασικότερα στοιχεία της Black Metal Yoga, υπήρχε, αφού ο Μάνος διαθέτει μία μεγάλη δισκοθήκη με black metal, drone και ambient άλμπουμ.

Από την πρώτη μέρα στο νέο εγχείρημα συμμετείχε και η Νίκη Χάγια, την δημοσιογράφο, yoga instructor, και founder του wellness site, ladypapaya.com, που όταν είδε το event στο Facebook, έστειλε μήνυμα στον Μάνο λέγοντάς του πως ήταν ολοφάνερη τρολιά.

Τελικά, οι δυο τους αποφάσισαν να συνεργαστούν και να διοργανώσουν ένα διήμερο -πραγματικό- Black Μetal Yoga event, όπου ο Μάνος θα έβαζε την μουσική και η Νίκη θα έκανε την επιμέλεια των μαθημάτων.

Μετά από λίγους μήνες, η πρώτη εκδήλωση Black Metal Yoga στην Αθήνα έλαβε χώρα στο Ρομάντσο, το σαββατοκύριακο της 3 και της 4 Μαρτίου.

Η επιρροή της metal μουσικής στην Black Metal Yoga είναι ξεκάθαρη. Η Νίκη Χάγια, founder του wellness site, ladypapaya.com, ήταν η υπεύθυνη του event του Σαββάτου. 

Η Νίκη Χάγια είπε στο VICE για το πώς συνδυάζονται οι φαινομενικά άσχετες μεταξύ τους yoga και metal: «Η Black Metal Yoga είναι μία καινοτόμα ιδέα στην Ελλάδα και έχει σκοπό να κάνει την yoga προσιτή σε ένα κοινό που διαφορετικά δεν θα την παρακολουθούσε. Πολλοί από αυτούς που ακούν metal θεωρούν τη yoga υπερβολικά ηρεμιστική και πνευματική, άρα εντελώς ακατάλληλη ως μέσο για να εκτονωθούν. Από την πλευρά μας, τους δίνουμε την ευκαιρία να δουν ότι η εκτόνωση που χρειάζονται περνάει και από την metal και από τη yoga. Αν αναλύσει κάποιος τη ρίζα της λέξης yoga, θα δει ότι στα σανσκριτικά σημαίνει ζυγός, πρόκειται δηλαδή για την ένωση δύο αντίθετων πραγμάτων: του αρνητικού και του θετικού, του αρσενικού και του θηλυκού, της έντασης και της ηρεμίας. Αυτό μας λέει ότι η metal και η yoga μπορούν να συνδυαστούν».

Ώρα να δοθούν οδηγίες για τη σωστή εκτέλεση. 

Μερικά από τα τραγούδια που παίχτηκαν κατά τη διάρκεια του Black Metal Yoga διημέρου ήταν τα: The Violation Of Expectation (Barry Adamson), Seven Forty Seven (Boards Of Canada), Limited Space (Yellow Swans), In This Slaveship (Leviathan), Timeless Spectre (Black Cilice), Freezing Moon (Mayhem).

Πολλοί από όσους αποφάσισαν να συμμετάσχουν στο πρώτο Black Metal Yoga event στην Ελλάδα είπαν ότι εκτονώθηκαν με τον συνδυασμό ασκήσεων και μουσικής, με κάποιους να συμπληρώνουν ότι θα παρακολουθούσαν και άλλη ανάλογη εκδήλωση. Αρκεί, φυσικά, να είναι πραγματική και όχι κάποια τρολιά στο Facebook.

Δείτε παρακάτω περισσότερες φωτογραφίες από το πρώτο Black Metal Yoga event στο Ρομάντσο. 

Πηγή: vice