Στην Αθήνα ο Μπαράκ Ομπάμα

Στην Αθήνα βρίσκεται ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα για διήμερη επίσημη επίσκεψη στην τελευταία του περιοδεία στην Ευρώπη από την οποία η ελληνική κυβέρνηση αναμένει στήριξη στην υπόθεση της απομείωσης του χρέους αλλά και στην εξέλιξη των εθνικών μας θεμάτων.

Στις 10:33 προσγειώθηκε στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» το Air Force One με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα και την ακολουθία του τον οποίο  υποδέχθηκε στο αεροδρόμιο ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος.

Το κόκκινο χαλί

Κατά την αποβίβαση του Μπαράκ Ομπάμα, πάντως, συνέβη ένα… απρόοπτο. Άγνωστο γιατί και πώς, το Air Force One μετά την προσγείωσή του σταμάτησε λίγο πιο μακριά από το προκαθορισμένο σημείο, με αποτέλεσμα να μην είναι στην ίδια ευθεία η σκάλα αποβίβασης με το… κόκκινο χαλί.

Έτσι, συνεργείο του αεροδρομίου αναγκάστηκε να παρέμβει προκειμένου να φέρει το κόκκινο χαλί ακριβώς στην ίδια ευθεία με τη σκάλα. Αλλά επειδή δεν ήταν, προφανώς, δυνατό (λόγω χρόνου) να τυλίξουν από την αρχή το χαλί και να το απλώσουν στην ίδια ευθεία με τη σκάλα, επέλεξαν να κάνουν μια… γωνία προκειμένου να υπάρξει η απαραίτητη… ευθυγράμμιση.

Την ώρα που ο Αμερικανός πρόεδρος αποβιβαζόταν, από την έξοδο στο ουραίο τμήμα του αεροσκάφους αποβιβαζόταν και το προσωπικό που τον συνοδεύει.

Ο πρόεδρος Ομπάμα παρέμεινε για λίγο στη πίστα του αεροδρομίου, συνομιλώντας με τον Έλληνα υπουργό Άμυνας, Πάνο Καμμένο αξιωματούχους των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και στελέχη της Αμερικανικής Πρεσβείας.

Στη συνέχεια ο αμερικανός πρόεδρος, αφού πρώτα χαιρέτησε χαμογελαστός τους Έλληνες και ξένους δημοσιογράφους που παρακολουθούσαν από απόσταση, επιβιβάστηκε στη προεδρική, μαύρη, λιμουζίνα, την επωνομαζόμενη και «κτήνος» λόγω της βαριάς θωράκισης που φέρει. Να σημειώσουμε ότι υπάρχουν περισσότερα από δύο τέτοιου τύπου αυτοκίνητα στη συνοδεία του προέδρου, ώστε να μην μπορεί να γίνεται αντιληπτό σε ποιο επιβαίνει ο πρόεδρος κατά τις μετακινήσεις του.

Τα μέτρα ασφαλείας ήταν δρακόντεια στο έδαφος και στον αέρα. Η πρόσβαση στο αεροδρόμιο λίγο πριν από την έλευση και κατά την αποχώρηση της προεδρικής αυτοκινητοπομπής ήταν κλειστή. Σε όλο τον χώρο του αεροδρομίου την κύρια ευθύνη για τα μέτρα ασφαλείας την είχαν Αμερικανοί και υπήρχαν παντού ελεύθεροι σκοπευτές και άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι δημοσιογράφοι που κάλυπταν την άφιξη του Αμερικανού προέδρου πέρασαν τουλάχιστον από τρεις διαφορετικούς ελέγχους για να φθάσουν στον χώρο όπου είχε προβλεφθεί.

Στην έξοδο του αεροδρομίου και στη διαδρομή μέχρι την αρχή της Αττικής Οδού στις δύο πλευρές του δρόμου υπήρχαν παρατεταγμένοι άνδρες της Ελληνικής Αστυνομίας. Η κυκλοφορία από το αεροδρόμιο προς την Αττική Οδό είχε διακοπεί για αρκετή ώρα, ενώ στη συνέχεια έκλεισε για λίγο και η οδός Βάρης – Κορωπίου.

Στο Προεδρικό Μέγαρο

Στο Προεδρικό Μέγαρο θα μεταβεί στις 13:30 ο Μπαράκ Ομπάμα όπου θα γίνει η επίσημη τελική υποδοχής και θα έχει συνομιλίες με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Πρ. Παυλόπουλο. Εκεί θα υπάρξει και μια μουσική έκπληξη για τον Αμερικανό πρόεδρο.

Ενώ το βράδυ στις 19:30 θα δοθεί στο Προεδρικό Μέγαρο το επίσημο δείπνο της Προεδρίας της Δημοκρατίας προς τιμήν του Αμερικανού Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα όπου θα παρακαθίσουν 130 άτομα.

Ενώ στις 14:30 θα μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου θα τον υποδεχθεί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, με τον οποίο θα έχει διευρυμένες συνομιλίες, ενώ στις 16:00 θα ακολουθήσουν κοινές δηλώσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ελληνας πρωθυπουργός και ο Αμερικανός πρόεδρος θα δεχθούν συνολικά τέσσερις ερωτήσεις, δύο από Ελληνες δημοσιογράφους και δύο από Αμερικανούς.

Το ακριβές πρόγραμμα του Αμερικανού προέδρου για αύριο, Τετάρτη, δεν είναι γνωστό. Το σίγουρο είναι ότι θα δώσει ομιλία στο Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος στο Φάληρο, μετά τις 12:30. Ωστόσο, υπάρχουν πληροφορίες ότι ενδεχομένως ο Μπαράκ Ομπάμα να επισκεφθεί την Ακρόπολη και ίσως κάνει μια σύντομη δήλωση από το Μουσείο, με φόντο τον Ιερό Βράχο.

Ο Διάλογος Ομπάμα- Καμένου

«Ήταν προσωπική μου επιλογή να επισκεφθώ την Ελλάδα στο τελευταίο μου ταξίδι ως πρόεδρος των ΗΠΑ» είπε ο Μπαράκ Ομπάμα στον υπουργό Άμυνας Πάνο Καμμένο που τον υποδέχθηκε στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος».

iefimerida.gr