Στην Αθήνα σήμερα ο Βλαντίμιρ Πούτιν

27.5.2016

Άκρως σημαντική χαρακτηρίζεται η επίσκεψη του Προέδρου  της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν στην Αθήνα, αύριο, όπου θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Πρ. Παυλόπουλο και τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα  με την ευκαιρία του εορτασμού στο Άγιο Όρος των χιλίων εκατό χρόνων παρουσίας της Ρωσικής Εκκλησίας.

Η ελληνική κυβέρνηση αναμένει ουσιαστικά αποτελέσματα από τις συναντήσεις των δύο πλευρών που θα αποτυπωθούν σε μια σειρά συμφωνιών που θα υπογραφούν σε διάφορους τομείς κοινού ενδιαφέροντος.

Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια παραμονής του στην Αθήνα, ο Ρώσος πρόεδρος θα έχει συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο αλλά και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ενώ το Σάββατο θα επισκεφτεί το Αγιο Ορος.

Ο Ρώσος πρόεδρος αναμένεται να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» στις 15:30 και η Αθήνα έχει μετατραπεί σε… φρούριο. Στη διαδρομή που θα ακολουθήσει θα είναι εγκατεστημένοι εκατοντάδες αστυνομικοί ενώ το κέντρο της πρωτεύουσας θα είναι σχεδόν αποκλεισμένο. Η ΕΛ.ΑΣ είναι σε μέγιστη επιφυλακή και αναμένεται να βρίσκονται επί ποδός, περίπου 1.500 αστυνομικοί.

Γιατί έρχεται στη Αθήνα

Σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου,ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, πραγματοποιεί επίσκεψη εργασίας στην Ελλάδα μετά από 10 χρόνια, στο πλαίσιο του Αφιερωματικού Έτους Ελλάδας-Ρωσίας 2016 και σε συνέχεια των επισκέψεων του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα σε Κρεμλίνο και Οικονομικό Φόρουμ Αγ. Πετρούπολης το περασμένο έτος, καθώς και του Προέδρου της Δημοκρατίας στη Μόσχα τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους.

«Η ατζέντα των συνομιλιών μεταξύ του Πρωθυπουργού και του Ρώσου Προέδρου, και των δύο κυβερνητικών αντιπροσωπιών, θα επικεντρωθεί α) στην ενίσχυση των διμερών οικονομικών και εμπορικών σχέσεων (συμπ. προσέλκυση ρωσικών επενδύσεων, προώθηση ελληνικών εξαγωγών κυρίως στον αγροδιατροφικό τομέα, ενέργεια, τουρισμός), β) στην αναβάθμιση του πολιτικού διαλόγου για διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις, καθώς και για τις σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας και ΝΑΤΟ-Ρωσίας γ) και τη συνεργασία στους τομείς του πολιτισμού, της παιδείας, της επιστήμης και της τεχνολογίας στο πλαίσιο, επίσης, του Αφιερωματικού Έτους 2016.

Τον συνοδεύουν δεκάδες υπουργοί και επιχειρηματίες

Τον Ρώσο πρόεδρο θα συνοδεύει πολυπληθής κυβερνητική αντιπροσωπία με τη συμμετοχή των Υπουργών Εξωτερικών, Ενέργειας, Μεταφορών, Πολιτισμού, Οικονομικής Ανάπτυξης, Γεωργίας και του Κυβερνητικού Εκπροσώπου.

Επιπλέον, στην αποστολή θα συμμετέχουν οι διευθύνοντες σύμβουλοι της Gazprom και της Rosneft και δεκάδες άλλοι επιχειρηματίες.

Μετά το πέρας της κατ’ ιδίαν συνάντησης Πρωθυπουργού και Ρώσου Προέδρου και των διευρυμένων συνομιλιών των δύο αντιπροσωπιών, οι δύο πλευρές αναμένεται να υπογράψουν σειρά διακηρύξεων και συμφωνιών:

 • Πολιτική Διακήρυξη για ελληνο-ρωσικό διάλογο επί διεθνών και περιφερειακών θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος
 • Διακήρυξη Εταιρικής Σχέσης για Εκσυγχρονισμό (σχετικά με οικονομική συνεργασία)
 • Συμφωνίες συνεργασίας (μεταξύ Υπουργείων) για
 • Επιστήμη και τεχνολογία
 • Τουρισμό
 • Μετεωρολογία
 • Συμφωνίες συνεργασίας μεταξύ φορέων
 • Enterprise Greece – Invest in Russia
 • ΕΛΠΕ – Rosneft
 • Πανεπιστήμιο Πειραιά – Πανεπιστήμιο Ουραλίων
 • Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας – Ρωσικό Ινστιτούτο Ενέργειας